26. august 2020

Polio er udryddet i Afrika

Efter årtiers intens indsats med vacciner har WHO nu erklæret hele Afrika fri for polio.

Et barn bliver vaccineret mod polio i 2014. Nu er Afrika fri for sygdommen. Foto: CCBY United Nations Photo.

Et barn bliver vaccineret mod polio i 2014. Nu er Afrika fri for sygdommen. Foto: CCBY United Nations Photo.

Afrika er nu fri for polio. Den smitsomme sygdom, der tidligere forkrøblede 75.000 børn på kontinentet hver år, er efter fire år uden nye tilfælde nu officielt erklæret udryddet på det afrikanske kontinent. Den store nyhed kom på et WHO-pressemøde tirsdag aften.

”I dag er en historisk dag for Afrika. Den afrikanske regionale certificeringskommission for udryddelse af polio (ARCC) kan med glæde meddele, at regionen har opfyldt certificeringskriterierne for udryddelse af vild polio, uden at der er rapporteret om vilde poliovirus i regionen i fire år”, udtalte professor Rose Gena Fomban Leke, der har står i spidsen for den uafhængige certificeringsgruppe. Der findes ikke nogen kur mod polio, der kan forårsage lammelse og i sjældne tilfælde dødsfald. Det seneste tilfælde af polio på det afrikanske kontinent blev fundet for fire år siden i det nordøstlige Nigeria. Ifølge WHO er Afghanistan og Pakistan de eneste to lande i verden, hvor der stadig findes vild polio.

Selvom Afrika nu er erklæret fri for polio, findes der stadig en muteret form af sygdommen flere forskellige steder på det afrikanske kontinent. Der er tale om en sjælden form for virus, som muteres fra den meget brugte orale poliovaccine. Muteret poliovirs rammer dog kun områder, hvor folk ikke allerede er immune, og derfor fortsætter WHO vaccine-indsatsen i Afrika for at undgå at sygdommen blusser op igen.

Sophie Rytter Skjoldager

Redaktions- og souschef

Sophie Rytter Skjoldager er uddannet journalist fra Syddansk Universitet (Cand. mag) i 2011. Hun har tidligere være journalist hos Ekstra Bladet og Amnesty International. Sophie Rytter Skjoldager er især optaget af klimakrisen og de politiske rettigheder, for eksempel ytringsfrihed og retten til privatliv

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.