20. november 2022
Verdens største forsøg med 4-dages arbejdsuge: Man får mindst ligeså meget fra hånden
73 firmaer med i alt over 3000 ansatte tester en 4-dages arbejdsuge i Storbrittannien. Konklusionen på halvejen er en larmende succes: Op mod 90 pct. af virksomhederne påtænker at fortsætte med 4-dages arbejdsuge efter forsøget er slut.
Illustration: Eva Søe Olsen
Tema: Hamsterhjulet
I dette tema sætter vi i en række artikler fokus på de mulige gevinster ved at gå over til en 4-dages arbejdsuge.
Hvad sker der, når man giver ansatte en 4-dages arbejdsuge, hvor de arbejder 80 pct. af deres normale ugentlige tid, men samtidig løn for en hel uge?
Det er det store spørgsmål i et af de hidtil største testforsøg med arbejdsformen, der nu er i gang i Storbrittannien.
Forsøget involverer 73 firmaer, 3300 ansatte og overses af tre universiteter: Oxford Universitet, Cambridge Universitet og Boston College.
De medvirkende firmaer spænder over et bredt udvalg af brancher – og inkluderer bl.a. restauranter, detailhandler, velgørenhedsorganisationer og reklamebureaer.
Undersøgelsen blev søsat i juni og er nu halvvejs inde i testperioden – derfor er spørgsmål blevet sendt ud til 41 ud af de i alt 73 virksomheder for at gøre status på, hvordan det egentlig går med det hele?
Resultaterne er markante: De fleste firmaer oplever intet tab i produktivitet på arbejdspladsen, langt oftere en stigning.
46 pct. meddeler, virksomhedens produktivitet er ”forblevet omkring samme niveau”, 34 pct. rapporterer, at den er ”øget en smule”, 15 pct. melder, at produktiviteten er ”øget markant”.
Men vil virksomhederne så også fortsætte med en 4-dages arbejdsuge efter endt forsøgsperiode?
Ja, hele 86 pct. af de medvirkende virksomheder påtænker at fortsætte med en 4-dages arbejdsuge efter de seks måneder.
Ifølge Pernille Garde Abildgaard, Danmarks førende ekspert i implementering af en 4-dages arbejdsuge, så kan det store britiske testforsøg føre til et større gennembrud for selve idéen om den 4-dages arbejdsuge, der i Danmark praktiseres af op mod 50 virksomheder:
“Den britiske undersøgelse er meget vigtig, fordi den også bliver fulgt af tre store universiteter. Resultaterne bekræfter det, jeg godt vidste i forvejen fra mit arbejde med danske virksomheder: At en 4-dages arbejdsuge ofte øger både produktiviteten og arbejdsglæden,” siger hun.
Joe O’Conner, direktør for non-profit organisationen 4 Day Week Global, finder ligeledes resultaterne lovende:
”Vi lærer, at for mange firmaer er det en ret nem overgang (til 4-dages arbejdsuge, red.), og for nogle er der forståelige forhindringer – særligt i firmaer, som komparativt kan siges at have fastlagte eller ufleksible praksisser, systemer eller kulturer, som daterer sig langt tilbage i det seneste århundrede,” siger han i en pressemeddelelse.
Forsøgsmodellen: 4-dages arbejdsuge
Der findes forskellige modeller for en 4-dages arbejdsuge. I dette forsøg gøres brug af en model, hvor ansatte får 100 pct. af deres løn, men arbejder 80 pct. af deres normale arbejdstid – til gengæld forpligter de sig til at levere en arbejdsmængde, der svarer til, hvad de ville levere med 100 pct. arbejdstid.
Dyk dybere ned i tallene
- 88% af virksomhederne meddeler, at en 4-dages arbejdsuge fungerer ”godt” for deres virksomhed på nuværende tidspunkt i forsøget.
- 46 pct. meddeler, virksomhedens produktivitet er ”forblevet omkring samme niveau”, mens 34 pct. rapporterer at den er ”øget en smule”. 15 pct. siger, at produktiviteten er ”øget markant”.
- 29 pct. af virksomhederne kalder overgangen til 4-dages arbejdsuge ”ekstremt nem” (dvs. de vælger nummer 5 på en skala fra 1-5, hvor 1 er ”ekstremt udfordrende”). 49 pct. kalder overgangen for ”nem” (nummer 4). Og 20 pct. vælger nummer 3, som er neutral.
- 86 pct. af respondenterne meddeler på dette tidspunkt i testforsøget, at de er “ekstremt tilbøjelige” og/eller ”tilbøjelige” til at bevare den 4-dages arbejdsuge efter forsøgsperioden.