19. april 2020
Vindkraft har haft det næstbedste år nogensinde
Ikke siden 2015 er der blevet installeret så meget vindkraft, og havvind har slået rekord.
Verden over bliver der installeret mere og mere vindkraft, og 2019 var det næstbedste år nogensinde. Foto: CCBY Robert Couse-Baker
Der bliver rejst vindmøller i hastig fart verden over. I 2019 blev der tilføjet 60,4 GW vindkraft, en vækst på 19 procent i forhold til 2018, og det blev derfor det næstbedste år for vindkraft nogensinde, kun overgået af rekordåret 2015. Det viser en ny rapport fra den internationale brancheorganisation Global Wind Energy Council.
Det er kun anden gang, at der blev installeret mere end 60 GW på et år. Den store fremgang skyldes primært, at priserne rasler ned.
Samtidig kommer der flere og flere havvindmøller, og 2019 slog rekord for mest ny havvindkraft. Omkring 10 procent af den installerede kapacitet står på havet, som især Kina og nordeuropæiske lande har opført. Herhjemme åbnede eksempelvis vindmølleparken Horns Rev 3, som betød, at også Danmark slog sin egen rekord for ny havvind.
Det skal gå endnu hurtigere
Det er især USA og Kina, der leder udviklingen, og som tilsammen står for mere end 60 procent af ny landvindmøllekapacitet, men der har også været vækst i Europa og rolig fremgang i Afrika, Mellemøsten, Latinamerika og Sydøstasien.
Men det skal gå endnu hurtigere. IRENA, det internationale agentur for vedvarende energi, peger i sin analyse af vindkraftens fremtid, at verden skal tredoble den installerede kapacitet af landvind og fem-seksdoble havvind frem mod 2030.
Det betyder ifølge Global Wind Energy Council, at verden skal gå fra nu at tilføje 60 til 100 GW vindkraft om året – og når det bliver 2030, skal vi helst op på 200 GW om året.
Men vindkraft kan bedre og bedre betale sig. Ifølge rapporten er både sol- og vindkraft nu billigere end at etablere nye fossile kraftværker i to tredjedele af verden. Og tænketanken Carbon Tracker har netop lavet en analyse, der viser, at det i 2030 kan være billigere at etablere ny bæredygtig energi end at holde eksisterende kulkraftværker kørende.
Seneste
22. september 2024