06. november 2022
Zimbabwe tager endnu et vigtigt skridt i kampen mod hiv
Siden starten af årtusindskiftet har Zimbabwe formået at banke hiv-smittetal ned, aids-relaterede dødsfald er faldet markant, og langt flere mennesker får behandling mod virussen. Nu har landet taget endnu et vigtigt skridt med et nyt forebyggende lægemiddel mod hiv.
Trods store fremskridt er Zimbabwe fortsat et af de lande i verden med flest hiv-smittetilfælde. Men nu har det sydafrikanske land taget endnu et skridt i den rigtige retning med et nyt forebyggende lægemiddel mod den frygtede infektion. Foto: CCBY DFID - UK Department for International Development
Tilbage i 1980’erne spredte en ny og ukendt virus sig på det afrikanske kontinent. Hiv, human immundefekt virus, smittede millioner af mennesker, og alene i det sydafrikanske land Zimbabwe blev der i midten af 1990’erne anslået, at en fjerdedel af den voksne befolkning bar på infektionen. Virussen i sig selv nedbrød immunforsvaret, og ubehandlet fulgte voldsomme og potentielt, dødelige følgesygdomme med sig under det angstfremkaldende navn aids. I 2002 døde 130.000 zimbabweanere af sygdommen.
Spol nu et par årtier frem og læs dig ind i en mere opmuntrende realitet. Aids-relaterede dødsfald i Zimbabwe er raslet ned med 84 procent siden 2002, smittetilfælde med hiv er fra 2010-2021 faldet med 70 procent, og 99,5 procent af alle smittede får medicin, der holder infektionen i ro.
Og nu tager Zimbabwe endnu et vigtigt skridt i kampen mod hiv. Landet har nemlig som det første afrikanske land godkendt et nyt hiv-forebyggende lægemiddel, CAB-LA, som i juli blev anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Kort om Zimbabwe
Zimbabwe er et land med en befolkning på over 15 millioner mennesker i det sydlige Afrika.
Fire lande grænser op til landet (Zambia, Mozambique, Sydafrika og Botswana), som har været beboet af folkeslagene shona og ndebele i næsten 2000 år.
Hiv og aids
Hiv er slet ikke så smitsom, som man skulle tro, selvom virussen hvert år smitter over en million mennesker. Hiv skal nemlig direkte ind i blodbanen, for at der kan ske overførsel af smitte. Og det kan blandt andet ske ved at; dyrke sex uden kondom; dele sprøjte med en hiv-smittet; smitten overføres fra mor til barn under fødslen eller den hiv-smittede mor ammer sit barn.
Ubehandlet nedbryder hiv ens immunforsvar, og herfra kan man blive ramt af aids, som er en diagnose, man får, hvis man rammes af en række bestemte infektioner og kræftformer.
På verdensplan lever cirka 38 millioner mennesker med hiv, heraf bor 54 pct. af dem i Syd- og Østafrika, og i 2021 døde 650.000 af følgesygdommen aids. Begge tal er dog raslet ned siden hiv først vandt frem i starten af 1980’erne.
Hvad er CAB-LA?
De vigtige fremskridt mod hiv og aids siden 00’erne skyldes især medicin til behandling af smittede og bedre kontrol af smittetilfælde. Det sidstnævnte indebærer blandt andet forebyggende medicin mod hiv (kaldet PrEP – Pre-Exposure Prophylaxis), der markant forebygger risikoen for at blive smittet, og som oftest tilbydes til særligt udsatte grupper, som eksempelvis sexarbejdere og mænd, der har sex med mænd. Og CAB-LA er netop forebyggende medicin. Lægemidlet er nemlig en sprøjte med antivirale stoffer, der fungerer som en barriere mod hiv.
“Selvom CAB-LA er mindst lige så effektiv som almindelig PrEP, hvor man tager en pille hver dag, er fordelen ved det nye lægemiddel, at man kun skal have en enkelt indsprøjtning hver anden måned,” siger Pernille Høj, der er international konsulent og politisk rådgiver i Aids-Fondet.
“Det gør, at man slipper for besværet med pillerne, har mindre kontakt med sundhedsvæsenet og får nemmere ved at holde det personligt, så man mindsker frygten for udskamning og diskrimination,” siger konsulenten, som tidligere har boet og arbejdet med hiv- og sundhedsindsatser i Senegal, Tanzania og Togo.
Pernille Høj understreger samtidig, at det nye lægemiddel ikke betyder, at hiv-epidemien nu er overvundet i Zimbabwe.
“CAB-LA kan ikke alene afslutte hiv-epidemien, men det er endnu et værktøj i den brede værktøjskasse, der er behov for, hvis vi skal bekæmpe hiv globalt. Og det er dét, der er glædeligt,” siger hun.
Zimbabwe er det tredje land i verden til at godkende lægemidlet (efter Australien og USA) – yderligere 11 lande har ansøgt om at få adgang. CAB-LA er dog en markant dyrere løsning i forhold til almindelig PrEP, og derfor er det ifølge Pernille Høj vigtigt, at priserne fremadrettet bliver sænket, før at det nye lægemiddel for alvor kan spille en afgørende rolle i kampen mod hiv.
Historien fortsætter under billedet
CAB-LA kan ikke alene afslutte hiv-epidemien, men det er endnu et værktøj i den brede værktøjskasse, der er behov for, hvis vi skal bekæmpe hiv globalt. Og det er dét, der er glædeligt.
Pernille Høj, international konsulent og politisk rådgiver i Aids-Fondet
Zimbabwes kamp mod hiv
Ligesom andre afrikanske lande begyndte Zimbabwes positive fremskridt mod hiv først for alvor i start 00’erne, da adgang til behandling blev en realitet gennem økonomisk støtte fra blandt andre Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria.
Men Zimbabwe har også været frontløbere på andre metoder til bekæmpelse af hiv. I år 2000 indførte den zimbabweanske regering blandt andet en skat på tre procent blandt lønmodtagere og virksomheder, som skulle gå til finansiering af hiv-indsatser.
Derudover har de ifølge Pernille Høj også haft særlige, målrettede hiv-indsatser for udsatte grupper, som sexarbejdere, mænd, der har sex med mænd og unge kvinder og piger, som er særligt udsatte for hiv. Og desuden var de sidste år det første land i verden til at godkende brugen af såkaldte vaginal-ringe som PrEP.
Zimbabwe har ligesom andre afrikanske lande lykkedes med at banke hiv-smittetilfælde ned ved at teste langt flere mennesker og sørge for, at de smittede hurtigere kommer i behandling, inden virussen udvikler sig til aids. Foto: CCBY DFID - UK Department for International Development
Stadig mange smittede
Til trods for Zimbabwes hiv-sejre er det sydlige land i Afrika stadig et af de lande med flest smittetilfælde på kontinentet. Op mod 1,3 millioner mennesker i landet lever med infektionen.
Men med de store fremskridt siden årtusindskiftet er der fortsat håb for, at Zimbabwe når det globale mål om at eliminere aids inden 2030. Sidste år meldte landet om succesfuldt at have nået det såkaldte 90-90-90-mål. Det indebærer, at 90 procent af alle mennesker, der lever med hiv, ved, at de er smittede, 90 procent af alle diagnoserede med infektionen modtager lægebehandling, og 90 procent af alle, der modtager lægebehandlingen, har gavn af den i forhold til at holde virussen i ro.
Men for at Zimbabwe og resten af det afrikanske kontinent kan fortsætte kampen mod hiv, er det ifølge Pernille Høj altafgørende, at der bliver sat flere penge af til formålet:
“Den internationale, økonomiske støtte til kampen mod hiv har været faldene de seneste år, og lige nu risikerer vi at tabe al fremgang på gulvet. Vi ser, at andelen af nye smittede stiger i blandt andet Latinamerika, Mellemøsten og dele af Asien, og derfor er det vigtigt, at vi igen får kontrol,” understreger hun.
Zimbabwes økonomiske krise
Zimbabwe var tidligere et af Afrikas rigeste lande, men efter mange år med økonomiske problemer, politisk uro og dårlig høst har landet lidt stor nedgang.
Landet ligger nummer 144 på Human Development Index, kun 30 procent af befolkningen har adgang til rent drikkevand og knap 6 millioner mennesker i landet lever i ekstrem fattigdom.
Samtidig står landets sundhedssystem for fald med for få sundhedsmedarbejdere til for mange sundhedsproblemer.