21. juni 2021

20 års kamp har halveret aids

Aids-relaterede dødsfald er blevet mere end halveret siden 2001. Men vejen til at stoppe hiv og aids er en kamp mod ulighed og fattigdom.

Der har været stor fremgang i kampen mod aids og hiv over de sidste 20 år. Men der er stadig lang vej endnu. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Der har været stor fremgang i kampen mod aids og hiv over de sidste 20 år. Men der er stadig lang vej endnu. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Aids-relaterede dødsfald er faldet med 55 procent, og behandling har forhindret over 16 millioner mennesker i at dø af sygdommen verden over siden 2001. Det skriver UNAIDS i en rapport.

Siden aids ramte verden for 40 år siden, er næsten 35 millioner mennesker døde af aids-relaterede årsager. For at bekæmpe sygdommen satte verdens ledere et mål: At standse aids og hiv inden 2030. Og det har givet over tre gange så mange adgang til behandling i 2020 i forhold til 2010 og næsten halveret antallet af nye smittede siden 1998. 

”Vi ser en positiv udvikling, men desværre går det slet ikke stærkt nok,” fortæller Line Brøgger Kjærgaard, der er international chef hos AIDS-fondet, der arbejder for at bekæmpe hiv og aids.

Kamp mod ulighed

Selvom en håndfuld lande nåede eller oversteg delmålene for 2020, kom verden ikke i mål globalt: I 2020 var 84 procent af den del af verdens befolkning, som lever med hiv, diagnosticeret, 73 procent i behandling og 66 procent så velbehandlet, at de ikke kunne smitte andre – men ambitionen var 90 procent på alle tre punkter.

Derfor har UNAIDS sat mere ambitiøse mål og en ny strategi for 2025, der sætter fokus på grupper i størst risiko for sygdommen.

”Hiv og aids rammer de mest udsatte, fattige og marginaliserede hårdest. Derfor er det allervigtigste at målrette indsatsen til dem,” mener Line Brøgger Kjærgaard.

I mange lande kriminaliseres og diskrimineres udsatte grupper, som sexarbejdere, mænd, der har sex med mænd, og i nogle dele af verden også piger og kvinder. Det afholder dem fra at få behandling, test og rådgivning om forebyggelse, og skaber en ulighed, som driver aids-epidemien, forklarer Line Brøgger Kjærgaard:

”Jo mere udsat man er på grund af diskrimination og ulighed – jo større er risikoen for at få hiv, ikke kende sin status, sprede smitten og selv risikere at dø af aids. Så vi skal bekæmpe ulighed og fattigdom, for at det kan lykkes at bekæmpe AIDS”.

Ifølge rapporten fra UNAIDS er fællestrækkene for landene, som nåede målene: Progressive love, lav stigmatisering og lige rettigheder til sundhed. Her spiller det også ind, at landene har brugt viden om særligt, udsatte grupper til at målrette indsatsen herefter, fortæller Line Brøgger Kjærgaard:

”Så vi ved, hvad der skal til for at stoppe aids-epidemien og vi har alle redskaberne. Den viden giver håb. Hvis verdenssamfundet mønstrer den politiske vilje og matcher den med finansiering, så kan vi nå 2025-målene, og så kan vi stoppe aids inden 2030”.

Hiv og aids rammer de mest udsatte, fattige og marginaliserede hårdest. Derfor er det allervigtigste at målrette indsatsen til dem

Line Brøgger Kjærgaard, international chef hos AIDS-fondet

Siden 2001 er

  • Aids-relaterede dødsfald faldet med 55 procent
  • 16 millioner mennesker blevet reddet fra at dø af aids-relaterede årsager

 

 

Aids og hiv i 2020

  • 690.000 mennesker døde af aids-relaterede grunde i 2020. Det er et fald på 55 procent siden 2001.
  • I dag lever 37,6 millioner mennesker i verden med Hiv.