Chilenernes forbrug af sodavand er faldet med næsten 25 procent efter indgreb fra regeringen. Forsker kalder den type lovgivning ”nødvendig”. Flere og flere mennesker er overvægtige, og i mange lande er befolkningens stigende overvægt et større problem end sult og underernæring.

Verdens Bedste Nyhedsbrev

Få ugens historier om fremskridt og bæredygtig udvikling direkte i din indbakke hver mandag.

Verdens Bedste Nyheder på Facebook og Twitter

Få gode nyheder på din facebookFå gode nyheder twitter

KORT NYT

EU skal reducere drivhusgasser med 55 procent

EU-landende har indgået en aftale om at reducere deres udledninger af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det er en mere ambitiøs plan end aftalen fra 2014, hvor landende blev enige om en reduktion på 40 procent. Lovforslaget om, hvordan reduktionen skal ske, vil komme i juni 2021.

Gratis bind og tamponer i Skotland

Som det første land i verden gør Skotland nu menstruationsprodukter gratis for alle, der har brug for dem. Loven skal gøre op med menstruationsfattigdom for dem, der ikke har råd til hygiejneprodukter som bind og tamponer. Derfor har et enigt parlament netop vedtaget, at lokale myndigheder skal sikre, menstruationsprodukter er gratis og nemt tilgængelige for alle.

Sri Lanka redder strandede hvaler

Flere end 100 strandede grindehvaler er blevet reddet i Sri Lanka, hvor de var gået på grund. Når hvaler strander, er det langt fra altid, de kan reddes. Men lokale frivillige og soldater fra den srilankanske flåde og kystvagt fik trukket langt de fleste hvaler ud på dybt vand. Kun fire af hvalerne døde.

Forbud mod minedrift i nationalpark

Det var ellers meningen at et kinesisk firma skulle udforske undergrunden for kul i Zimbabwes største nationalpark Hwange. Men heldigvis for de mange arter, som lever i parken - herunder blandt andet det truede sorte næsehorn og over 40.000 elefanter, er de nu sikret fred for miljøskadelig minedrift. 

Stenbuk trives igen i Pyrenæerne

Hundrede år efter den langhornede stenbuk blev udryddet i Frankrig, trives den nu igen i de franske Pyrenæer. I 2014 blev der udsat spanske stenbukke i bjergene, som trives. I år er der født 70 nye kid i Frankrig, så bestanden er vokset til cirka 400. Ifølge eksperter er det en succes i kampen for at genetablere en levedygtig population i naturen.

Fedme spreder sig i både rige og fattige lande. Der er ingen mirakelkur, men kostråd, mærkningsordninger og afgifter er mulige løsninger. Inden du skynder dig ud af rædselsåret 2020, så husk at tage de her lyspunkter med. Det forgangne år bød utroligt nok på flere markante fremskridt. 2020 vil nok særligt blive husket for en ting: Corona. Men 2020 har også budt på lys og gode nyheder - især af den grønne slags.

Her finder du Verdens Bedste Nyheder

Du kan altid læse masser af nyheder på vores hjemmeside. Vi har også mediesamarbejder, så du kan få vores nyheder om fremskridt og løsninger på flere platforme.

ANALYSER

Grøn energi

Luftforurening

Nu melder verdens største diamantforhandler, De Beers, sig for alvor ind i bæredygtighedskampen. Bæredygtige diamanter er nemlig blevet god forretning.   Flere og flere diamanter og smykker bliver produceret under ordentlige forhold. Danske Pandora går i front.