27. marts 2022

Asiatiske lande sætter nye solceller i søen. Bogstaveligt talt.

Solceller er det nye sort. I Asien vrimler det frem med innovative løsninger, der kan udnytte vand i stedet for land til de skinnende paneler.

Flere asiatiske lande tager vandafløb, kanaler og floder i brug til solcellepaneler. Grafik: Emma Louise  Svane.

Flere asiatiske lande tager vandafløb, kanaler og floder i brug til solcellepaneler. Grafik: Emma Louise Svane.

De giver grøn energi, høster solens ubegrænsede energiressource og er de fleste steder blevet billigere at opføre end kul- og gaskraftværker. Solceller vinder frem verden over – selv der, hvor der ikke ved første øjekast er plads til dem.

Traditionelt har solceller været placeret på store landområder eller hustage. Men hvem siger, at solceller absolut skal placeres på lands og ikke til vands? Nu har flere asiatiske lande sat Georg Gearløs-projekter i søen. Her tages nemlig vandafløb, kanaler og floder i brug.

Den flydende slags

Flydende solceller er blevet et hit i Asien. I Sydkorea har problemet med pladsmangel taget lidt af et blomstrende eventyr. Her har man opført over 92.000 flydende solpaneler, formet som 17 kæmpemæssige blomster i et reservoir i det sydlige Hapcheon-amt i Sydkorea. Tilsammen kan de producere 41 megawatt og levere strøm til 20.000 hjem.

I Indien er man ved at færdiggøre et kæmpe anlæg på Omkareshwar-dæmningen, som skal stå færdigt inden 2023 og give en effekt på 600 megawatt. Og Thailand kan prale med at have verdens største flydende hybridanlæg af vandkraft og solceller, som kan lave strøm fra solceller om dagen og vandkraft fra den eksisterende dæmning, når solen ikke skinner.

Sydkoreas blomster

I Sydkorea flyder over 92.000 solpaneler rundt, i form af 17 kæmpemæssige blomster i et reservoir i det sydlige Hapcheon-amt. Tilsammen kan de producere 41 megawatt og levere strøm til 20.000 hjem.

Grafik: Emma Louise Svane.

Ifølge Lykke Margot Ricard, der er lektor på institut for innovation og teknologi på Syddansk Universitet, er det nødvendigt med nye løsninger for at nå målene om vedvarende energi i fremtiden:

”Det er vigtigt at have flere energiforsyningstyper i brug. Her er solcellepaneler gode, fordi de tager cirka tre til fem år at bygge, hvilket er relativt kort tid i forhold til andre energianlæg”.

Det første flydende solcelleanlæg blev bygget i Japan i 2007. Syv år senere var det dog stadig sparsomt med antallet på verdensplan. For i 2014 var der kun installereret nok til at give en effekt på op til 5 megawatt afhængig af vejrforholdene, hvilket svarer til det, en havvindmølle cirka producerer. Siden da har det dog virkelig taget fart. Alene fra januar til september i 2018 blev der installeret så mange flydende solceller på verdensplan, at de kunne give 512 megawatt under ideelle forhold.

Flydende solceller er ikke kun en fordel ved pladsmangel. Panelerne er også med til at mindske fordampningen af vand, fortæller Lykke Margot Ricard:

”Vandmangel og tørke er et problem i mange af de solrige-lande, hvilket solpaneler på vandet kan afhjælpe på fordampningen”.

Se video om Thailands anlæg:

Artiklen forsætter efter videoen…

Det er vigtigt at have flere energiforsyningstyper i brug. Her er solcellepaneler gode, fordi de tager cirka tre til fem år at bygge, hvilket er relativt kort tid i forhold til andre energianlæg

Lykke Margot Ricard, lektor på institut for innovation og teknologi på Syddansk Universitet

Flydende solceller
Læs mere her

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her

Panelernes placering på vandet er også med til at forbedre vandkvaliteten ved at nedsætte væksten af alger, alt imens vandet afkøler panelerne og gør dem 10-15 % mere effektive end solpaneler på land.

Løsningen er dog dyrere end solceller på land, men Verdensbanken forventer, at prisen vil falde over tid, og at verden vil få endnu flere i fremtiden. Ifølge dem er det globale potentiale for flydende solceller på 400 gigawatt, hvilket kan fordoble den eksisterende installerede kapacitet af solcelleanlæg på land.

Solceller skal designes til bæredygtighed

Læs mere her

Kanaler af glinsende solceller

Med omkring 300 solskinsdage om året mangler Indien bestemt ikke sol – her er solceller en oplagt løsning. Men når det gælder pladsen, er det en helt anden sag i et land, der huser verdens næststørste befolkning. Her bor 1,3 milliarder mennesker, svarende til 17,5 procent af klodens befolkning, stuvet sammen på 2,4 procent af jordens areal.

Derfor er Indien nu begyndt at tage deres kanaler i brug. Det er ikke flydende solceller, men paneler bygget på stålkonstruktioner over kanalerne. Det første store projekt blev opført i den indiske delstat Gujarat i 2015, og siden 2014 har syv stater fulgt trop med omkring 66 megawatt installeret solenenergi over kanaler.

”Da Indien har masser af sol, er solceller en oplagt vedvarende energikilde i stedet for kul,” fortæller Lykke Margot Ricard.

Mange steder i Indien er fordampning og udtørrede kanaler et stort problem, som reducerer det vand, som skal bruges til at vande afgrøder. Her kan solcellerne forsyne kanalerne med en slags tag af glitrende sorte paneler, som giver skygge og mindsker fordampning.

”Vandet fra kanalerne under solpanelerne køler også panelerne og øger effektiviteten til at lave strøm. Ironisk nok kan solcellepaneler nemlig blive for varme og producere mindre strøm,” forklarer Lykke Margot Ricard. Faktisk kan vandets afkøling af solpanelerne øge deres effektivitet med mindst 2,5-5 procent.

Dog er  Mere miljørigtige design og genanvendelse er to af nøglerne til at undgå udsigten til bunker af solcelleskrot i fremtiden”, påpeger Lykke Margot Ricard.

Indiens behov for strøm vil kun stige mod solen i fremtiden. På grund af fremgang i indkomst og levestandard de seneste årtier er landets energiforbrug fordoblet alene siden år 2000. Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, står kul, olie og biomasse dog stadig for 80 procent af energibehovet og solceller for kun 4 procent.

Derfor kan de nye løsninger forhåbentlig hjælpe Indien med at nå sit mål om at få 50 procent af deres energi fra ikke-fossile brændstoffer inden 2030.

Video af Punjabs kanal-solceller:

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her