19. maj 2024
Babyskridt: De første fragtskibe skifter olien ud med strøm
Større og større skibe begynder at sejle på batterier. Selvom de er få og små i forhold til den globale verdenshandels giganter, kan de hjælpe shippingsektoren med at skære sine enorme klimaudledninger.
Verdens fragtskibe udleder en milliard tons CO2 om året. Nu begynder de første, små containerskibe at sejle på batterier. Foto: CHUTTERSNAP on Unsplash
En af den moderne verdens hjørnesten er en simpel kasse.
I 1956 revolutionerede amerikaneren Malcolm McLean transport og logistik for altid, da han opfandt shippingcontaineren – en boks med standardiserede mål, der passede til både skibe, lastbiler og tog. De kunne stables som klodser, så man mindskede spildplads, og de ens størrelser gjorde på- og aflæsning markant nemmere. Før shippingcontaineren kom, kostede det næsten seks dollars pr. ton gods, der skulle lastes ombord på et skib, men med en container var prisen 16 cents pr. ton. Hurtigt blev millioner af standardcontainere fundamentet for de globale forsyningskæder.
Og nu kan containere måske igen være med til at starte en mindre revolution – en grøn en.
I Kina er verdens største batteriskib netop blevet søsat til at fragte gods mellem storbyer på den gigantiske Yangtze-flod. Med strøm i stedet for olie i tanken er det meget mere klimavenlig end normale skibe: Ifølge rederiet vil skibet spare knap 3.000 tons CO2 om året. Skibet har ikke bare flest batterier i verden – de er også pakket i standard 20-fods containere, så de nemt kan skiftes ud, når de er flade. Man hiver simpelthen hele containeren op og sætter en ny, opladt i, når skibet er i havn.
Med sine knap 120 meters længde og plads til at fragte 700 containere er det en lilleput i forhold til de allerstørste containerskibe, der hver kan fragte 24.000 containere over verdenshavene.
Men alligevel er batteriskibet bemærkelsesværdigt, siger hollandske Syb ten Cate Hoedemaker, der er direktør for Maritime Battery Forum, en international NGO, der arbejder for at sætte skub i brugen af batterier i shippingindustrien.
”Det sker lige nu en udvikling, jeg ikke havde forudset for bare tre år siden,” siger han.
Samme model med battericontainere findes nemlig i et hollandsk skib, der stævnede ud allerede i 2021, men det nye kinesiske skib kan fragte syv gange så meget gods og har en planlagt rækkevidde på 1.000 kilometer, exceptionelt meget. Et søsterskib er allerede i gang med at blive testet.
Det kinesiske batteriskib COSCO Shipping Greenwater 01. Battericontainerne bliver stablet i det røde "gittersystem". Foto: COSCO Shipping Heavy Industry Co. Ltd.
Alt bliver sejlet
Fragtskibe er en af hjørnestenene i den globale økonomi. Se bare omkring dig: Mellem 80 og 90 procent af de ting, der bliver handlet i verden, har krydset verdenshavene på et eller andet tidspunkt. Din telefon, din mad, dit tøj og sko, møbler, byggematerialerne der udgør gulvet under dine fødder og taget over dit hoved, din cykel, bil eller den bus, du tager til arbejde – langt det meste har taget en tur over vandene på vej til eller fra en fabrik.
I 2022, hvor de seneste globale tal er fra, løb det op i 12 milliarder tons.
Det kræver enorme mængder energi for de tusindvis af fragtskibe at sejle de milliarder tons ting og sager frem og tilbage, og shippingsektoren sejler næsten udelukkende på fossile brændstoffer: Skibsmotorerne futter af, hvad der svarer til 220 millioner tons olie om året, og shippingindustrien står for omkring tre procent af de globale drivhusgasudledninger – eller cirka en milliard tons CO2.
Og det tal stiger.
Men skibe på strøm kan være med til at gøre shipping grønnere. Og der kommer flere og flere skibe, der sejler med batterier, de fleste med hybridmotorer, men omkring hver femte er fuldelektrisk. Ifølge en opgørelse fra Marine Battery Forum er der omkring 1200 batteriskibe i verden – langt de fleste er færger, men omkring 10 procent af dem er fragtskibe – med mindst 400 flere på vej.
Væksten i skibe er fra et lavt udgangspunkt, men antallet er næsten en tredobling siden 2020.
”Der er en stor stigning i antallet af batteriskibe, også fragtskibe, bare de seneste år,” siger Syb ten Cate Hoedemaker.
Ikke en universalløsning
Syb ten Cate Hoedemaker slår fast, at batterier langtfra er en universalløsning til at gøre den gigantiske shippingindustri grøn. Moderne fragtskibe er enorme, de største kan fragte flere hundrede tusinde tons gods, og de sejler tusindvis af kilometer. Det ville kræve en enorm mængde batterier, og alene vægten gør det umuligt at få dem helt over på batterier. For langturstransport mellem kontinenterne, skal der udvikles effektive, alternative brændstoffer, der ikke udleder drivhusgasser, som fx syntetiske PtX-brændstoffer – selvom batterier kan hjælpe i hybridmotorer. Problemet er, at de alternative brændstoffer er årtier for at blive produceret i storskala, så en grøn omstilling af hele sektoren er langt væk.
●En af grundene til, at færger er meget nemmere at gøre batteridrevne er, at de sejler fra A til B og tilbage igen, altså den samme rute dag ud og dag ind. Derfor kan man nemt regne ud, hvor meget energi de har brug for, og man kan sætte en oplader op i begge havne.
Læs om forskningen i biobrændsler
Det er svært at gøre store skibe som dette - der kan laste i omegnen af 10.000 containere - grønne. Batterier kan hjælpe i hybridmotorer, men for få de store fragtskibe til at sejle uden drivhusgasudledninger, skal der opbygges industriproduktion af alternative brændsler. Det vil tage årtier. Foto Nathan Cima on Unsplash
”Men,” siger han, ”batteridrevne skibe vil skubbe på den grønne omstilling til indlandssejlads, altså på floder og søer, og kystsejlads. Skibene er mindre, og turene er kortere”.
Ifølge OECD bliver omkring halvdelen af den totale fragtmængde i shippingindustrien transporteret ved kystsejlads. Derfor er der et stort antal ruter, hvor batterier potentielt kan være med til at gøre fragten grønnere – i praksis kommer det an på den enkelte rute, fordi der stadig er mange udfordringer ved at bruge batterier til skibe.
”De fleste personbiler ligner hinanden og skal kunne det samme, så batteriteknologien til biler er rimelig ens. Men skibe er totalt forskellige, fra størrelser, rutelængde, type af fragt og så videre, så de fleste batteriskibe bliver designet individuelt,” forklarer Syb ten Cate Hoedemaker.
Det gør hele processen dyrere og mere besværlig. Samtidig skal der jo bygges opladere i alle de havne, de skal kunne sejle til– men hvis batterityperne er forskellige fra skib til skib, bliver laderne også specialiserede. Det spænder ben for omstillingen.
”Hvis vi skal have flere batteriskibe, skal maritime batterier og opladere blive mere standardiserede,” siger Syb ten Cate Hoedemaker, der forklarer, at arbejdet med at udvikle fælles industristandarder til batterier og ladeinfrastruktur er i gang.
Det er også her, at batterier i containere kommer ind i billedet.
”Hvert batteri har den samme størrelse og form, som shippingindustrien er meget vant til at arbejde med, og man kan udrulle de samme opladere fra havn til havn. Jeg mener, at standardisering, som vi ser i fx Kina og Holland, er vejen frem,” siger han, der også fremhæver eksempler fra Norge og Singapore, hvor skibe bruger udskiftelige batterier, bare i mindre størrelser end 20-fodscontainere.
Det er kun starten
Prisen er også en stor udfordring. På landjorden stiger antallet af elbiler kraftigt, fordi batteriprisen er raslet ned det seneste halvandet årti. Til vands falder prisen også, men udgangspunktet er meget højere.
”Skibsbatterier er omkring fem gange så dyre som en tilsvarende mængde elbilbatterier,” forklarer Syb ten Cate Hoedemaker, ”primært på grund af meget højere sikkerhedskrav. Maritime batterier kræver meget dyre sikkerhedstest, og man skal sikre, at en potentiel batteribrand ikke spreder sig til batteriet ved siden af”.
I en ny analyse anslår Marine Battery Forum, at gennemsnitsprisen for skibsbatterier vil falde med omkring 25 procent over de næste tre år. Det vil sætte yderligere skub på omstillingen.
Det er ikke bare prisen, der bliver bedre. Det gør rækkevidden også. På bare et par år er den mulige energimængde i en enkelt battericontainer blevet fordoblet, fortæller Syb ten Cate Hoedemaker – så skibene kan sejle længere for hver container, de har med.
”Batterier vil hjælpe med den grønne omstilling i shippingsektoren. Det er klart, at langt fra alle skibe vil blive totalt batteridrevne – men vi er kun i begyndelsen af processen med at udvikle batterier. De bliver bedre og bedre, og i fremtiden vil flere og flere skibe kunne sejle på strøm”.