18. februar 2024
Caribisk land afprøver kortere arbejdsuge
I et forsøg i Den Dominikanske Republik skal virksomheder teste en kortere arbejdsuge. Medarbejderne går fra 44 timer til en arbejdsuge, der minder mere om den danske. Forfatter og ekspert peger på, at en kortere arbejdsuge fører til mere produktivitet og trivsel.
I tre måneder kommer cirka 300 medarbejdere i Den Dominikanske Republik til at afprøve en arbejdsuge med mindre arbejde men samme løn. Foto: Kevin Olsen, Unsplash
Der bliver mere tid til at være sammen med børnene, sove længe eller løbe en tur for det arbejdende folk i Den Dominikanske Republik. I hvert fald hvis man arbejder i en af de virksomheder, som har valgt at deltage i et pilotprojekt med en kortere arbejdsuge, som regeringen sparkede i gang den 1. februar.
Forsøget i Den Dominikanske Republik skruer den normale arbejdstid fra 44 timer om ugen ned til 36 timer – men lønnen forbliver den samme.
”Vi er begyndt på en rejse, hvor vi prioriterer mennesker højest, forbedrer sundhed og velvære og fremmer bæredygtige og miljøvenlige aktiviteter,” lyder det landets arbejdsminister, Luis Miguel De Camps García, i en pressemeddelelse fra regeringen.
Det er frivilligt at deltage i forsøget, og ifølge regeringens udmelding deltager fire store virksomheder, blandt andet telekommunikationsvirksomheden Claro og den nationale sygesikringsvirksomhed. Ifølge den lokale avis Diario Libre vil cirka 300 medarbejdere deltage i alt.
En lang række fordele
Den Dominikanske Republik er ikke det første land i verden til at prøve en kortere arbejdsuge af. I Chile har man for eksempel skåret arbejdsugen fra 45 til 40 timer, flere danske virksomheder har enten komprimeret arbejdsugen til fire dage eller skåret timer fra, og i Storbritannien gennemførte man det hidtil største forsøg med en kortere arbejdsuge i 2022 – som havde gode resultater.
”Det helt store argument er, at en fire dages arbejdsuge både er til gavn for virksomheder, fordi det giver øget produktion, for medarbejderne, fordi de får et bedre, sjovere og sundere liv, men det er også til gavn for samfundet, fordi det styrker vores civilsamfund,” siger Pernille Garde Abildgaard.
Hun er forfatter til bogen ”Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge,” bestyrelsesleder for Institut for 4-dages arbejdsuge og indehaver af konsulentvirksomheden Take Back Time, der hjælper virksomheder med at gå over til, ja, en fire dages arbejdsuge.
Ifølge hende er der mange fordele ved at bruge mindre tid på arbejdspladsen. Hun peger både på mindre sygefravær, øget produktivitet og større arbejdsglæde hos medarbejderne, men også at folk med mindre arbejdstid bruger mere tid på frivilligt arbejde, tid med deres børn, motion og får mere søvn.
●Island har også forsøgt sig med en kortere arbejdsuge. Fra 2015 til 2019 var der to forskellige pilotprojekter med cirka 2.500 ansatte.
En analyse af forsøgene viste, at trivsel hos medarbejderne generelt steg, uden at produktiviteten faldt.
Bliv klogere på en fire dages arbejdsuge
Vi har før sat fokus på livet i hamsterhjulet. Læs mere om…
- Verdens største forsøg med en fire dages arbejdsuge i Storbritannien her.
- Hvorfor en international ekspert mener, at en kortere arbejdsuge kan være kuren mod en kultur præget af udbrændthed her.
- Hvordan Amnesty skiftede fra en arbejdsuge på fem til fire dage her.
- Endnu flere forsøg og forskning bag kortere arbejdsuger her.
Man skelner generelt mellem to former for kortere arbejdsuger: En reduceret og en komprimeret arbejdsuge. I den første udgave skærer man ned på antallet af timer, ligesom man gør i pilotprojektet i Den Dominikanske Republik. I den anden model, som nogle virksomheder og offentlige arbejdspladser benytter sig af i Danmark, er arbejdsugen stadig på 37 timer, men de er fordelt på fire arbejdsdage fremfor fem. Og begge dele har fordele og ulemper.
”De lange arbejdsdage er den store ulempe, det vil det også være i vidensvirksomheder. Man er alt andet lige lidt mindre produktiv på den 8. time end din 3. time,” siger Pernille Garde Abildgaard.
Har vi råd til mindre arbejde?
Det er ikke alle, der er fortalere for en kortere arbejdsuge. Argumentet fra modstanderne herhjemme er blandt andet, at det ikke vil være muligt at arbejde mindre og samtidig have råd til det danske velfærdssamfund
Statsminister Mette Frederiksen (S) har slået fast, at danskerne skal glemme alt om at arbejde mindre, ligesom den socialdemokratiske minister Kaare Dybvad udgav en bog med titlen Arbejdets Land, hvor han netop kritiserer danskernes lyst til at stå af ræset og bytte tid på arbejdspladsen ud med tid til dem selv eller deres familier.
Men argumentet, at der ikke er råd til en kortere arbejdsuge, køber Pernille Garde Abildgaard ikke.
”Det er, fordi de ligger til grund, at produktiviteten ikke stiger tilsvarende. De sætter lighedstegn ved, at én times arbejde er lig med én times fast produktivitet, så jo flere timer, man arbejder, jo højere er produktiviteten. Det gjaldt måske dengang på fabrikssamlebåndet, men det gælder ikke ved særlig mange jobs i dag,” siger hun.
Forsøg i Storbritannien gik godt
Resultaterne fra det storstilede forsøg med en fire dages arbejdsuge i Storbritannien i 2022 var mildt sagt positive. Langt størstedelen af virksomhederne, der deltog i forsøget – nemlig 88 procent – meddelte, at en fire dages arbejdsuge fungerer ”godt” for deres virksomhed.
Samtidig viste studiet, at et fald i arbejdstimer ikke nødvendigvis behøver at betyde et fald i produktivitet. Tværtimod. Næsten halvdelen – nemlig 46 procent – meddelte, at produktiviteten forblev på det samme niveau. Samtidig sagde 34 procent af virksomhederne, at produktiviteten var øget en smule, og 15 procent at produktiviteten endda var øget markant.
Det stemmer også overens med Pernille Garde Abildgaards erfaringer fra sit arbejde med virksomheder, der forkorter medarbejdernes arbejdsdage fra fem til fire dage om ugen.
”Nogle gange ser vi arbejdsglæden stiger først, og så følger produktiviteten efter, andre gange implementerer man nye arbejdsgange, så produktiviteten stiger, og så følger arbejdsglæden efter,” siger hun.
Desuden meddelte størstedelen af virksomhederne i forsøget – nemlig 86 procent – at de gerne ville beholde en fire dages arbejdsuge efter projektet var afsluttet.
Forsøget i Den Dominikanske Republik varer et halvt år. De første tre måneder er sat af til at afprøve den kortere arbejdsuge, og de sidste tre måneder skal bruges på at evaluere forsøget. Universitet Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra, PUCMM, står bag evalueringen. Det bliver gjort ved at se på trivsel, sammenhængen mellem arbejde og familieliv, arbejdsfravær og påvirkningen på miljøet.
●"Der er alle mulige mennesker, der mener, vi kan arbejde mindre. Glem det, venner, glem det," sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i et interview med Børsen blev spurgt ind til idéen om at arbejde mindre.
●73 firmaer og over 3000 ansatte deltog i det seks måneder lange forsøg med en fire dages arbejdsuge i Storbritannien. Forsøget var det største af sin slags.
●Forsøget med en fire dages arbejdsuge i Storbritannien viste, at især mændene brugte mere tid sammen med deres børn. Mødrene i forsøget brugte 13 procent mere tid med deres børn, mens fædrene brugte 27 procent mere tid med børnene.