06. marts 2017
Dansk app beskytter Cambodjas skove
En gruppe cambodianske skovaktivister har vundet store internationale priser med hjælp fra en dansk app, der kortlægger og afslører ulovlig skovhugst og afbrænding af landets tropeskove.
Nerea Turreira Garcia
Et dansk-cambodiansk skovprojekt har netop vundet den såkaldte ISTF Innovation Prize, en international innovationspris, som uddeles af det anerkendte Yale Universitet i USA.
De cambodianske skovaktivister fra organisationen Prey Lang Community Network vandt prisen, fordi de med hjælp fra en dansk udviklet app kortlægger og afslører ulovlig skovhugst og afbrænding i den såkaldte Prey Lang skov i det østlige Cambodja.
For lidt over et år siden vandt de samme skovaktivister FNs miljøpris UN Equator Prize ved den store klimakonference COP21 i Paris.
Aktivisterne indsamler oplysninger ved at tage fotos med deres mobiltelefoner af steder, hvor ulovlighederne foregår. Via app’en bliver oplysningerne sendt til en krypteret database, hvor de bliver samlet og rubriceret efter tidspunkt, sted og kategori.
“Det arbejde, som cambodianerne udfører, er fantastisk – både udfra et forsknings- og udviklingsmæssigt perspektiv. At de får priserne, først fra FN og nu fra Yale University, viser projektets potentiale. Brugen af appen er en innovativ løsning på den komplekse opgave, som det er, at overvåge så store skovområder med så megen ulovlig hugst,” fortæller Søren Brofeldt, ph.d.-studerende på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der har været med til at udvikle app´en i samarbejde med et cambodiansk it-firma og udviklingsorganisationen Danmission, som står for skovprojektet i Cambodja.
Ifølge Søren Brofeldt, har aktivisternes dokumentering af ulovlig skovhugst medført markant større mediebevågenhed og politisk fokus på Prey Lang skoven, der i 2016 blev tildelt status af beskyttede naturområde af den cambodianske regering.
Det arbejde, som cambodianerne udfører, er fantastisk - både udfra et forsknings- og udviklingsmæssigt perspektiv. At de får priserne, først fra FN og nu fra Yale University, viser projektets potentiale.
Søren Brofeldt, ph.d.-studerende