23. maj 2016

De 10 bedste apps for verdens kvinder

Apps på mobilen er ikke længere kun sjov og ballade. Mange steder i verden er apps en genvej til livsvigtig viden om sundhed.

Illustration: Maternity Foundation

Illustration: Maternity Foundation

Mobiltelefoner bruges i stadig større grad som minicomputere, der giver sundhedspersonale mulighed for at holde orden på patientdata og kommunikere med kollegerne, selv i fattige yderområder.

På Women Deliver, den internationale konference om kvinders sundhed og rettigheder, der netop er afholdt i København, blev ti apps fremhævet som særligt innovative.

Dansk fødsels-app vækker opsigt

Blandt de ti var den danskudviklede app Safe Delivery, der ved hjælp af tegninger og videoer hjælper sundhedspersonale i yderområder under fødsler. Idéen bag appen er, at mange steder i verden trods fattigdom har adgang til smartphones, og at en enkelt telefon kan indeholde en guldgrube af specialviden, der kan redde liv.

”App’en har allerede vist rigtig gode resultater i Etiopien, og vi glæder os til, at den nu rulles ud på tværs af Afrika og Sydøstasien,” siger Anna Frellsen, direktør for Maternity Foundation, der har udviklet appen.

Udenrigsminister Kristian Jensen prøvede appen på konferencen og understreger problemets omfang: ”Det kan ikke være rigtigt, at 800 piger dagligt dør i forbindelse med fødsel og graviditet. 99 procent af dødsfaldene sker i udviklingslandene og langt hovedparten kunne undgås,” siger han.

Øget internationalt fokus på kvinders sundhed har dog ført til forbedringer. Mødredødeligheden er næsten halveret på verdensplan siden 1990.