15. december 2016

De 10 bedste nyheder i 2016

Endnu et år er ved at være til ende, og 2016 har bestemt budt på mange ekstremt dårlige nyheder, ikke mindst med hensyn til krigen i Syrien og mange terrorangreb. Men der er også sket meget godt, som også er værd at lægge mærke til. Vi har lavet en liste med de 10 bedste ting, der skete i år.

Aktivister fra Californien lægger plastikposerne i graven. Foto: CC-BY Heal The Bay

Aktivister fra Californien lægger plastikposerne i graven. Foto: CC-BY Heal The Bay

Mange lande droppede plastikposer [I]

I 2016 valgte flere lande og delstater at forbyde plastikposer eller skære kraftigt ned på dem ved hjælp af afgifter. Det sker for at beskytte naturen, og især havet, mod plastikforurening. Samme dag som amerikanerne valgte deres nye præsident, stemte Californien for at forbyde alle engangsplastikposer, bortset fra til madvarer som frisk kød og frugt. Især folk langs kysten stemte for forslaget. I England viste nye tal, at brugen af plastikposer i England faldet med seks milliarder styk siden indførelsen af en afgift i 2015. De mange poser ville veje det samme som 300 blåhvaler. Marokko, der indtil nu har været verdens næststørste forbruger af plastikposer, forbød også poserne i 2016.

Colombia valgte freden [II]

Efter over 50 års borgerkrig indgik den colombianske regering i 2016 endelig fredsaftale med den største oprørsgruppe, FARC. Aftalen havde en hård fødsel, og blev i første omgang nedstemt med et meget lille flertal i en folkeafstemning. Mange colombianere mente, at aftalen ville lade guerillasoldaterne og deres ledere slippe for nemt fra de forbrydelser, nogle af dem begik under krigen. Efter justering af aftalen blev den vedtaget ved en ny afstemning, denne gang i det colombianske parlament, og næste skridt bliver nu at oprørsbevægelsen skal lægge våbnene i løbet af 180 dage. Samtidig fortsætter fredsforhandlingerne med landets mindre bevæbnede grupper. Som del af fredsaftalen er de tidligere fjender gået i gang med at pille de mange landminer op af jorden i fællesskab, så jorden igen kan dyrkes, og børnene igen kan lege frit.

Livsvigtig klima-aftale trådte i kraft [III]

Da verdens lande underskrev den store klimaftale i Paris i 2015, var spørgsmålet, om landene rent faktisk også ville indskrive den i deres lovgivning, så aftalen kunne træde i kraft. Det lykkedes i 2016, og endda tidligere end forventet, så aftalen trådte i kraft 4. november 2016. Aftalen er et vigtigt første skridt i retning mod at holde den menneskeskabte globale opvarmning på under 2 grader, men aftalen er endnu ikke stærk nok til at nå målet. Det er meningen, at verdens lande hvert femte år skal justere aftalen, så vi skruer mere og mere ned for udledningerne af drivhusgasser. Det er på høje tid. 2016 ser ud til endnu en gang at sætte nye varmerekorder, og de seneste fem år har været den varmeste periode, man nogensinde har målt på jorden. Det har blandt andet betydet mere ekstremt vejr, og store dele af verdens koralrev har lidt stor skade pga. de varmere havtemperaturer.

En verden uden aids er nu i sigte [IV]

I år 2000 kostede medicin mod aids ca. 100.000 dollars, men prisen er faldet, og i dag koster samme behandling under 100 dollars. Det enorme prisfald gør, at langt flere hiv-smittede nu har adgang til den livsvigtige medicin. Alene de sidste fem år er antallet af smittede, der får medicin, fordoblet. Det har betydet meget. For eksempel er antallet af børn der bliver født med hiv faldet med 90 procent i Thailand siden 2003. Det skyldes især indførelsen af gratis medicin til gravide. På verdensplan er der nu flere der får medicin mod aids, end der er nye smittetilfælde. Selvom tallet af nye smittetilfælde er faldet meget, var der dog stadig 2,1 millioner nye tilfælde i verden i 2015, iflg. seneste tal.

Grøn energi boomer for vildt [V]

I 2016 var der stærk medvind til verdens vindmøller, og især solcellerne kom ud af skyggen. Hver dag i 2015 blev der i gennemsnit opsat 500.000 solpaneler, og for første gang kan verden nu producere mere elektricitet fra vind, vand og sol end fra kul. I 2015 blev der investeret dobbelt så mange penge i grøn energi som i fossile brændsler, og flere steder i verden er solenergi nu blevet så billig, at strøm fra solceller udkonkurrerer kul og olie på prisen, uden statstilskud.

Malaria udryddet i tre lande [VI]

Tropesygdommen malaria, der længe har virket som en stopklods på mange landes udvikling, er på tilbagetog. Argentina, Marokko og Sri Lanka blev erklæret helt fri for malaria i 2016. I år 2000 var der over 200.000 tilfælde af malaria i Sri Lanka, men efter en intensiv indsats er antallet nu faldet til 0.

Samtidig er den første vaccine mod malaria på vej, og på vej til at blive afprøvet i praksis i 2018. Vaccinen giver ikke total beskyttelse, men det er håbet, at den bliver en vigtig del af kampen mod sygdommen sammen med myggenet, malariamedicin og andre metoder, der allerede er i brug.

Kæmpestore havområder er blevet fredet [VII]

I 2016 gik 20 lande sammen om at frede naturen i 40 havområder. Blandt andet har USA’s præsident, Barack Obama, firdoblet størrelsen på et beskyttet havområde ved Hawaii, hvor han er født. Området er nu verdens største havreservat. Masser af sjældne fisk lever her, og stedet har også stor kulturel betydning. Men fredningen kommer ikke kun tropiske dyr og surfere til gode. Også ved sydpolen blev der oprettet et stort beskyttet område i 2016, til glæde for blandt andet pingviner og andre dyr, der lever under isen. Både varme og kolde have er dog fortsat under pres, blandt andet af klimaforandringer og plastikforurening.

Omskæring af piger er gået af mode [VIII]

I de lande, hvor kvindelig omskæring er mest udbredt, mener to ud af tre i gennemsnit nu, at den skadelige skik skal standses. Der er dog forskelle landene imellem. Flertallet mod omskæring viser sig både blandt kvinder og blandt mænd, og i flere lande er der faktisk flere mænd end kvinder, der er imod omskæring af piger, viser tal fra UNICEF. Forrige år var der flere afrikanske lande, blandt andet Nigeria og Gambia, der forbød kvindelig omskæring.

En række lande i Afrika er blevet mindre afhængige af ulandsbistand [IX]

Mens skandalen om skattely i Panama rullede over danske tv-skærme i 2016, er en række lande i Afrika blevet bedre til at opkræve skat fra deres egne borgere. I forhold til år 2000 får Rwanda og Tanzania nu henholdsvis syv og ti gange så meget ind i skatteindtægter, og Burundi forventer at kunne dække alle faste offentlige udgifter selv fra udgangen af 2017. En af de vigtigste årsager til succesen var, at landene ansatte helt nye hold af skattemedarbejdere, hvor der blev sat høje krav til kompetencer og ikke mindst redelighed. Danmark er blandt de lande, der sammen med Verdensbanken har støttet Tanzania i at opbygge deres skattemyndigheder.

Verden standsede ebola-epidemien, før den kom ud af kontrol [X]

Da den ekstremt farlige sygdom ebola pludselig begyndte at brede sig eksplosivt i det vestlige Afrika i 2014, skræmte det mange, og med god grund. Smitten begyndte snart at sprede sig både på tværs af landegrænser i Afrika og internationalt, og det kunne være blevet en global katastrofe med mange millioner dødsfald. Men cirka to år efter, 29. marts 2016, meldte Verdenssundhedsorganisationen WHO, at den internationale ebola-nødsituation var overvundet. I alt 28.616 mennesker blev smittet, og 11.310 døde, før sygdommen kom under kontrol. Det var en katastrofe. Men det lykkedes at forhindre en verdensomspændende epidemi.

At stoppe ebola krævede en kæmpe indsats mellem det internationale samfund, lokalt sundhedspersonale og mange internationale frivillige, der tog sig af de smittede og opsporede alle, de havde været i kontakt med, for at hindre at smitten blev spredt. Samtidig hjalp religiøse ledere med at stoppe falske rygter om sygdommen, og ændre lokale skikke. Tidligere var det normalt, at familien til en afdød vaskede den døde inden begravelsen, og denne skik var en af de største årsager til, at ebola spredte sig så hurtigt. En vaccine mod ebola er på vej, og WHO forventer, at den vil spille en stor rolle ved at lukke ned for fremtidige udbrud, før de kan nå at sprede sig.

Kilder

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.