13. december 2020

Der er både klima-dukse og sorte får blandt verdens nationer

Flere lande går nu en mere klimavenlig vej. Nogle har allerede en grøn førertrøje, mens andre kun modvilligt trækker i arbejdstøjet. Her er tre eksempler.

Alt elektricitet til Sydneys offentlige bygninger, parker, byens 23.000 gadelamper og selv Operahuset, er nu oplyst 100 procent af strøm fra sol- og vindenergi. Foto: CCBY Daniel Fernandes de Oliveira

Alt elektricitet til Sydneys offentlige bygninger, parker, byens 23.000 gadelamper og selv Operahuset, er nu oplyst 100 procent af strøm fra sol- og vindenergi. Foto: CCBY Daniel Fernandes de Oliveira

Verdens darling

Costa Ricas store bjergfloder og vulkansk aktivitet giver exceptionelle forhold for produktion af grøn elektricitet og har givet landet status som klodens duks indenfor vedvarende energi.

På over 300 af dagene i 2019 fik Costa Rica 99 procent af deres elektricitet fra grøn energi, og costaricanerne kunne dermed fejre fem års jubilæum for at få næsten alt elektricitet fra vedvarende energikilder.

Største sorte synder går en grønnere vej

Som verdens største udleder af CO2 har Kina meldt sig til klimakampen med et mål om at være CO2-neutral inden 2060. Og når man står for en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning, så er der rigeligt at tage fat på.

For at nedbringe landets luftforurening introducerede Kina, som et lille skridt i den rigtige retning, de første elektriske busser i 2009. Det startede med 16.000 busser i 13 kinesiske forsøgsbyer, og er siden vokset til, at cirka en halv million el-busser kørte rundt på de kinesiske veje i 2019 – svarende til cirka 98 procent af verdens el-busser.

Kul-nationen ”down under”

Australiens kul-elskende regering bliver ofte kritiseret for at have uambitiøse klimamål.

Men i et land med gode forudsætninger for vind- og solenergi, og hvor 56 procent af indbyggerne opfatter klimaforandringerne som et seriøst problem, er der efterhånden flere eksempler på, at  lokale bystyrer og delstater går deres egne – og mere grønne – veje.

Det har blandt andet ført til storbyen Sydneys beslutning om, at al offentlig elektricitet skal komme 100 procent fra solpaneler og vindmøller. På den måde kan byen formodentlig spare 20.000 tons CO2-udledninger hvert år.