09. oktober 2022

Designer i Uganda: ”Vi er en hel nation, der går i aflagt tøj fra Vesten”

Efter 13 år i Europa, hvor den ugandiske designer Bobby Kolade arbejdede i store modehuse som Balenciaga og Maison Margiela, vendte han hjem til Uganda i 2018. Hans drøm var at starte en lokal tøjindustri, men store mængder genbrugstøj er i vejen. Han har netop lanceret sin anden kollektion, Return to Sender, hvor han designer nyt modetøj af aflagt genbrugstøj fra Vesten, og sælger det tilbage igen.

Bobby Kolade, som er er manden bag brandet BUZIGAHILL, der har lanceret kolektionen Return to Sender. Foto: Ian Nnyanzi

Bobby Kolade rejste egentlig tilbage til Uganda for at opstarte en produktion af bæredygtigt bomuld, efter han havde haft en karriere i Europa. Men efter flere forsøg indså han, at de store mængder genbrugstøj fra Vesten stod i vejen for hans drøm. Den lokale tøjindustri kan nemlig ikke konkurrere med det billige brugte tøj fra vesten.

Bobby Kolade fortæller, at I dag er 80 procent af alt tøj i Uganda genbrug fra Nordamerika og Europa. Han husker det enorme udvalg af T-shirts, med print på tysk og engelsk, han som barn købte  på de store genbrugsmarkeder, og ikke meget har ændret sig siden dengang. ”Vi er en hel nation, der går i aflagt tøj fra Vesten,” siger han.

En del af tøjet kommer også fra Danmark. Hvert år køber danskerne i gennemsnit 13,2 kg. tøj pr. person, og omkring en fjerdedel af tøjet bliver efterfølgende afleveret til genbrug. Det bedste tøj bliver solgt i danske genbrugsbutikker, og det mindre gode tøj bliver solgt på det globale marked, hvor meget ender på afrikanske genbrugsmarkeder.

Men 30 procent af det genbrugstøj, Vesten sælger til udviklingslandene, kan ikke sælges videre. ”Der er så meget tøj, og meget af det er ikke brugbart, og det gør, at tøjet bliver dumpet her,” siger Bobby Kolade. For når knap en tredjedel af tøjet reelt ikke kan bruges, er det ikke blot genbrugstøj, Vesten sender til udviklingslandene, men affald.

Vintage or Violence

Siden Bobby Kolade kom tilbage til Uganda, har han undersøgt industrien for brugt tøj i Uganda. Sidste år udgav han podcasten, Vintage or Violence, hvor han sammen med dokumentarist Nikissi Serumaga, interviewer mennesker i forskellige dele af genbrugstøjets værdikæde.

Netop nu er de ved at producere seks nye afsnit, der kommer på podcasttjenester omkring årsskiftet.

Forbud mod import af genbrugstøj

Problemet med de store mængder genbrugstøj i udviklingslande er ikke noget nyt. I 2016 gik Tanzania, Kenya, Uganda og Rwanda sammen om et forslag, der skulle indføre et forbud mod import af genbrugstøj. Landene ville i stedet opbygge en lokal tøjindustri, der kunne skabe arbejdspladser og mindske mængden af affald.

Men USA, der ligesom europæiske lande sælger enorme mængder genbrugstøj til udviklingslandene, var ikke meget for den idé, og truede med at opsige en vigtig handelsaftale. Det satte en stopper for forbuddet i Tanzania, Kenya og Uganda.

Rwanda derimod gennemførte et forbud mod import af genbrugstøj fra 2018. Selvom det var vanskeligt, lykkedes det at skabe en lokal tøjindustri, og Rwandas eksport af tøj er vokset med 83 procent i værdi fra 2018-2020. De eksporterede i 2019 mest tekstil til den Demokratiske Republik Congo, men også England og Frankrig.

Bobby Kolade boede i Berlin, da handelskrigen om genbrugstøjet var på sit højeste, og det ændrede hans syn på de farverige markeder i Kampala, hvor han handlede som barn. Han forklarer, at truslen om at opsige handelsaftalen var et klart signal, der viser afrikanske landes afhængighed af Vesten. Hvis Uganda skal kunne sælge deres varer til USA, skal de til gengæld modtage genbrugstøj fra USA.

”Det er nærmest en form for postkolonial kontrol af afrikanske lande,” siger han.

Det er nærmest en form for postkolonial kontrol af afrikanske lande

Bobby Kolade

Fra kollektionen Return to Sender, fra BUZIGAHILL. Brandet er opkaldt efter et kvarter i Kampala, hvor der bor mange unge, veluddannede mennekser og kunstnere, der er opmærksomme på problematikken med genburgstøj. Ian Nnyanzi

Træt af altid at tale om, hvordan vi producerer tøj

Derfor var det næppe tilfældigt, at Bobby Kolade bar en skjorte med tryk af artikel ét af menneskerettighederne, da han ved Global Fashion Summit i København i juni deltog i en paneldebat om ansvarlig bæredygtighed i modeindustrien.

Alle mennesker er født frie og lige, i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd.

Men under debatten blev Bobby Kolade træt af at tale om, hvordan vi producerer tøj. Han vil hellere tale om, hvor de enorme mængder aflagt genbrugstøj ender. Det er nemlig kun under en procent af alt produceret tøj, der bliver omdannet til nyt tøj.

”Lige meget, hvad du upcycler eller genbruger, så ender det brugte tøj i vores land,” sagde han fra scenen i Operahuset i København. For Bobby Kolade handler det nemlig ikke bare om tøj men om den struktur, der fastholder hans hjemland i en position, hvor det ikke kan udvikle sig.

Det upcyclede tøj fra BUZIGAHILL bliver ikke kun sendt til vesten, her en moderne danser i Kampala iført en kjole fra kollektionen, Return to Sender. Ian Nnyanzi

Modargument: Genbrugstøj skaber arbejdspladser

Men selvom genbrugstøj skaber problemer, bliver det også fremhævet som noget, der samtidig skaber jobs til almindelige mennesker, og dermed bidrager til udvikling.

Det nordiske ministerråd peger på, at alene de 100.000 tons genbrugstøj, der bliver indsamlet i Skandinavien  årligt, tilsammen giver 9000 sorteringsjobs i Europa, og støtter 10.000 markedssælgere og deres familier hvert år i udviklingslandene.

Bobby Kolade har ofte hørt argumentet, men er uenig i, at det er godt. Når direktører i store tøjvirksomheder retfærdiggør at sende brugt tøj til udviklingslande, fordi det skaber jobs, ryster han på hovedet, og siger, ”kvaliteten af genbrugstøjet er faldet så meget de seneste 25 år. Hvis 30 procent af det er affald, hvad er det så for et slags job?”

Så mener han i stedet, at det er en bedre mulighed at opbygge en genanvendelsesindustri med fiber-til-fiber projekter, fordi det vil skabe arbejdspladser til unge med gode uddannelser. Fiber-til-fiberprocessen er en måde at nedbryde brugt tøj til fibre, som derefter kan genbruges og laves til nyt tøj. Derfor ønsker han at nogle af de store tøjvirksomheder, som producerer store dele af det tøj, der ender på lossepladsen, ville investere i faciliteter til at omdanne genbrugstøjet til nye produkter. På den måde ville de tage ansvar for den store mængde affald, der ender i Uganda og bidrage med industri og gode arbejdspladser.

Eksport af nordiske tekstiler

Kortlægning af eksporten af nordiske tekstiler fra 2018
rapport

Drøm om at skabe 1000 jobs

Bobby Kolade er sikker på, at hans oprindelige drøm om at skabe en bæredygtig bomuldsproduktion i Uganda, og en lokal tøjproduktion, kan lade sig gøre på sigt. Men nu vil han fortsætte arbejdet med sit mærke BUZIGAHILL. Hans mål er at skabe 1000 jobs ved at omdanne brugt genbrugstøj til modetøj og sælge det tilbage til Vesten.

”Unge mennesker skal have et arbejde, der ikke består af at sælge brugt tøj fra Vesten,” siger han på forbindelsen fra Kampala. I dag er de 13 medarbejdere i firmaet, hvor to er placeret i Europa, og resten af teamet er i Uganda.

”Selvom vores budskab ofte er politisk ladet og negativt, er vi bare nogle unge mennesker, der tager et kritisk syn på vores eget land. Det, synes jeg, er smukt.”