20. august 2023

Det er blevet bedre at være barn i Cambodja

Siden årtusindeskiftet er der sket store forbedringer mod underernæring, væksthæmning og børnedødelighed i det sydøstasiatiske land.

Sundheden går opad for børnene i Cambodja, blandt andet på grund af mere rent drikkevand og bedre mad. Foto: Sasin Tipchai ccby

Sundheden går opad for børnene i Cambodja, blandt andet på grund af mere rent drikkevand og bedre mad. Foto: Sasin Tipchai ccby

Børnene bliver sundere og sundere i Cambodja.

Gennem de sidste 20 år er der sket solide fremskridt med blandt andet ernæring, hygiejne og adgang til rent vand, og det betyder, at både undervægt, væksthæmning og børnedødeligheden for børn under 5 år er faldet kraftigt.

På under 10 år, mellem 2014 og 2022, blev børnedødeligheden mere end halveret. Det viser de nyeste tal fra Cambodjas Nationale Institut for Statistik.

Og væksthæmmede børn er også faldet markant. Væksthæmning kaldes også stunting, og det kommer til udtryk ved, at de ramte børn ender med at være lavere end normalt for deres alder. Stunting er meget mere alvorligt end nogle manglende centimeter i højden, for det er symptom på, at kroppen mangler de byggeklodser som eksempelvis proteiner og mineraler, den har brug for, for at være sund og rask. Udviklingen af børnenes muskler og organer bliver påvirket, ligesom deres mentale udvikling og læringsevner også bliver ramt.

I 2000 var halvdelen af de cambodjanske børn stuntede. I 2022 var det faldet til 22 procent.

Rent vand og mere mad

Den gode udvikling skyldes flere ting. Flere og flere cambodjanere er kommet ud af fattigdom, hvilket giver dem råd til at købe mere og bedre mad, og der er en lang række projekter, der arbejder for bedre ernæring hos børn, fx gennem sund og gratis skolemad.

Der har også været fremgang i adgangen til rent vand og bedre toiletforhold, og det er vigtigt for børnenes sundhed. Det betyder nemlig, at færre børn bliver ramt af diarrésygdomme, når de får drikkevand uden bakterier i – og diarré kan være en stor årsag til dødsfald blandt de mindste i fattige lande, og det kan også være en medvirkende årsag til stunting.

Der har også været en stor fremgang siden årtusindeskiftet for andelen af nyfødte, der udelukkende får bryst de første måneder af deres liv – selvom den største stigning skete mellem 2000 og 2010, og andelen er faldet noget siden da, er det stadig femdoblet i forhold til 2010. Modermælk er den bedste ernæring, som babyer kan få, og Verdenssundhedsorganisationen WHO kalder det en af de vigtigste måder at sikre babyers sundhed på.

Stadig udfordringer

Der er stadig store udfordringer for børns sundhed og ernæring i Cambodja. For det første er det jo stadig mere end hvert femte barn, der er ramt af stunting. Og der er en mindre gruppe børn i landet, omkring hvert tiende barn, der er stærkt underernærede. Der skete et fald mellem 2000 og 2005, men siden da er udviklingen mod stærk underernæring gået i stå på.

Dog har den cambodjanske regering startet et nyt projekt sammen med Unicef, der er FN’s Børnefond og verdens største børneorganisation, og andre FN-organisationer for at bekæmpe stærk underernæring hos børn i landet. Der er allerede kommet pengedonationer til indsatsen, men det kræver mere international finansiering, hvis målet om at halvere andelen af børn, der er ramt af stærk underernæring, i 2025 skal nås.