25. juni 2023

Global alliance har nu vaccineret en milliard børn mod banale men dødbringende sygdomme

Det fik stor betydning, da en række organisationer, stater, og virksomheder tilbage i år 2000 gik sammen for at udbrede vacciner i stor skala. Vaccinealliancen har nu vaccineret i alt en milliard børn.

Mødre og børn venter på vaccinationer ved en sundhedsklinik i Bangui, hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik. Foto: Pierre Holtz for UNICEF

Mødre og børn venter på vaccinationer ved en sundhedsklinik i Bangui, hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik. Foto: Pierre Holtz for UNICEF

Mens vi her i den vestlige verden har diskuteret nye vacciner mod den nye sygdom covid, der primært rammer de ældste, fortsætter arbejdet i verdens fattigste lande for at vaccinere mod gammelkendte sygdomme, der især rammer de yngste.

Siden 2000 har vaccinealliancen GAVI (den Globale Alliance for Vacciner og Immunisering) vaccineret en milliard børn mod en række sygdomme, der på ingen måde er nye og kun meget sjældent ryddet forsider, men som alligevel dræber rigtig mange børn hvert år.

Det handler blandt andet om mæslinger, stivkrampe, røde hunde, kolera og gul feber. Sygdomme, der kan være alvorlige, men hvor der også ligger velkendte og gennemtestede vacciner klar til brug.

Redder millioner af liv

Bare siden 2021 har verdens lande via GAVI vaccineret 130 millioner børn, og samarbejdet er godt vej til at nå næste mål om at vaccinere i alt 300 millioner børn inden 2025. Hvis målet nås, forventes de mange vaccinationer at redde i alt mellem syv og otte millioner liv. Det fremgår af en ny evalueringsrapport, der er udkommet i forbindelse med en stor donorkonference i Madrid, der netop er afsluttet.

”I Indien er der nu en hel generation af unge voksne, der lever og har det godt takket være effekten af immunisering – lad os prøve at opnå endnu mere for dem, der stadig er børn i dag,” sagde den indiske sundhedsminister, Mansukh Mandaviya, på konferencen.

GAVI er et kæmpestort offentlig-privat partnerskab, hvor udviklingslandene og donorlande i den vestlige verden er gået sammen med FN, Verdenssundhedsorganisationen, udviklingsorganisationer, vaccineindustrien, store virksomheder og private sponsorer som blandt andet Bill og Melinda Gates-Fonden.

Målet er at udbrede vacciner til langt flere mennesker i verden og få prisen på vaccinerne ned ved at koordinere fælles indkøb af mange doser på én gang og på den måde opnå mængderabat.

Det sidste er dog kun delvist lykkedes. Ifølge GAVI selv er der sket ”nogle fremskridt”, og der er indtil videre sparet i alt 300 millioner dollars på de store mængdeindkøb mellem 2021 og 2025. Men målet var faktisk, at der skulle kunne opnås besparelser på 900 millioner.

Udover en milliard børn har alliancen også vaccineret omkring fem milliarder voksne mod en række forskellige sygdomme.