25. december 2022
På bare en generation er børnedødeligheden faldet voldsomt i Bangladesh
I Bangladesh er der sket imponerende fremskridt indenfor sundhed gennem de sidste 30 år. Lokale sundhedsklinikker har nedsat børnedødeligheden markant, og landets økonomiske vækst de seneste år har tilføjet ressourcer til sundhedsvæsnet.
18-årige Jahan ammer hendes nyfødte baby på et UNICEF sundhedscenter i en Rohingya-flygtningelejr. Foto: UNICEF Bangladesh
På kun 30 år er børnedødeligheden i Bangladesh blandt børn under fem år faldet med 80 procent. Det viser tal fra Verdensbanken.
”Indenfor børnedødelighed er Bangladesh en kæmpe succeshistorie,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen, der er projektleder med ekspertise i folkesundhed hos udviklingsorganisationen PlanBørnefonden og har fulgt udviklingen i Bangladesh tæt.
Tilbage i 1990 døde 146 børn pr. 1000 fødsler. I 2020 var det faldet til 29 børn.
Og faldet i børnedødelighed er i følgeskab med både antallet af dødfødte og spædbarnsdødeligheden, som begge også er faldet med over 70 procent i samme periode.
Sundhedsklinikker
En stor del af faldet i børnedødelighed skyldes, at kvinderne får bedre adgang til sundhedssystemet.
”Noget af det vigtigste er at få mødrene til at føde på sundhedsklinikker,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen. For der er tradition for, at kvinder i Bangladesh føder hjemme i landsbyerne, og der sker oftere komplikationer under fødslen, forklarer hun.
De første klinikker blev etableret i 1998, og Bangladesh har i dag 14.000 lokale sundhedsklinikker, der giver gratis førstehjælp og nødvendig medicin til folk i landsbyer og fjerntliggende områder. På samme tid kan de henvise patienter til hospitaler i større byer, når der er behøv for mere avanceret behandling.
I 2019 blev 59 procent af alle fødsler foretaget af uddannet personale.
Og når kvinderne har været i kontakt med en sundhedsklinik under graviditeten, er de mere tilbøjelige til at holde kontakten med sundhedssystemet de første år, som er vigtige for barnet. ”Indenfor de første fem år er der forskellige perioder, hvor det vigtigt at sætte ind for at nedsætte dødeligheden,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen.
Eksempelvis er det vigtigt for barnets sundhed, at kvinderne ammer deres børn. Og flere og flere kvinder i Bangladesh ammer nu deres børn de første fem måneder – fra 55 procent i 2014 til 65 procent i 2018.
En anden vigtig indsats på klinikkerne er vaccinationer mod alt fra polio til mæslinger.
Økonomisk vækst
Men sammen med sundhedsarbejdet fra regeringen og NGO’er, har Bangladesh også oplevet et økonomisk opsving de seneste år.
”Bangladesherne er blevet rigere, og det betyder, at der er flere penge i den offentlige sektor,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen. Det er en af forklaringerne på, at udviklingen går så godt i Bangladesh, i forhold til andre lande i Sydasien, hvor der ikke har været samme økonomiske boom, forklarer hun.
I takt med at flere børn overlever og levestandarden gradvist bliver bedre i Bangladesh, får kvinderne også færre børn. I 1990 fik en kvinde i Bangladesh i gennemsnit 4,5 børn, i dag får de 2 børn pr. kvinde.
”Udviklingsarbejdet i Bangladesh er på mange parametre en succeshistorie,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen men understreger, at Bangladesh stadig har store udfordringer.
Fra 2009 til 2019 har cykloner ødelagt liv og boliger for flere end en million mennesker i Bangladesh. Dele af landet ligger nemlig meget lavt, og der er derfor stor risiko for oversvømmelser i landet, hvorfor Bangladesh også er et af de lande, der er mest truet af klimaforandringerne.
På samme tid huser Bangladesh også verdens største flygtningelejr, Cox Bazar, hvor 900.000 Rohingyaer bor primitivt i telte. De flygtede til Bangladesh i 2017, da der i Myanmar udbrød brutal vold mod folkefærdet.
”I øjeblikket arbejder PlanBørnefonden især i Cox Bazar, hvor der er brug for hjælp med alt fra ernæring, til fødsler og vacciner af børn,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen.
”Vi skal være der, hvor behovet er størst”.
Indenfor børnedødelighed er Bangladesh en kæmpe succeshistorie
Iben Rasmine Østergaard Marcussen, PlanBørnefonden
59 procent af alle fødsler
2 børn pr. kvinde