30. oktober 2022

Dominikanske stuepiger får endelig rettigheder

I Den Dominikanske Republik kommer der nu ordnede forhold for stuepiger, rengøringskoner og lignende jobs, hvor især fattige kvinder arbejder i andre folks hjem.

Gadebillede fra Santo Domingo. Foto: CCBY Seven Seas of Rhye

Gadebillede fra Santo Domingo. Foto: CCBY Seven Seas of Rhye

Efter årtiers kamp er det endelig lykkedes for en stor men ofte overset gruppe arbejdere at få bedre rettigheder. Den Dominikanske Republiks regering har vedtaget, at stuepiger, rengøringskoner, private kokke og andre, der arbejder i folks hjem, nu skal have en række rettigheder.

Blandt andet skal de have en reel kontrakt, der beskriver arbejdets type og fastlægger deres arbejdstid, og de skal have ret til blandt andet ferie og en mindsteløn på mindst 10.000 pesos, hvilket svarer til cirka 1414 danske kroner. Indtil nu har gennemsnitslønnen ligget på 8415 pesos om måneden.

Det lyder ikke af meget i Danmark, men i Den Dominikanske Republik er det et stort skridt fremad for en gruppe arbejdere, der ofte har haft meget ringe forhold, og hvor næsten alle er kvinder. Hele 12,3 procent af de dominikanske kvinder, der har arbejde, er ansat i private hjem.

”¡Por fin! Endelig skete det. Det er min store drøm, der er gået i opfyldelse,” siger Victoria Garcia Ravela, leder af Asociacion Trabajadora del Hogar – sammenslutningen af arbejdere i hjemmet, der startede i 1989 og siden har kæmpet for at forbedre forholdene.

I en video fortæller hun, at det handler om langt mere end at de fattige kvinder får mere i løn:

”Da vi startede vores arbejde, havde de her kvinder ofte meget dårligt selvværd på grund af de mange ydmygelser, de oplevede på jobbet, og de følte sig efterhånden nærmest ikke som rigtige mennesker men mere som genstande. De skammede sig over deres arbejde og holdt det hemmeligt. Men det er vigtigt at sige til dem, at det arbejde, de har, er vigtigt. Og at de også selv betyder noget”.

Samtidig med at mindsteløn og arbejdstid bliver fastlagt, kommer der nu også ordnede forhold på en række andre områder. Kvinderne bliver registreret i det sociale system, hvilket giver dem adgang til en vis grad af sundhedssikring for dem selv og deres familie. De kan også få en særlig pension, hvis de får en arbejdsskade.