29. oktober 2023
Egypten har næsten udryddet stor usynlig dræber
På bare et årti er Egypten gået fra at have en af de højeste forekomster af hepatitis C i verden til at have en af de laveste. Det redder hundredtusinder af mennesker fra dødelige leversygdomme og leverkræft.
Mere end 80 millioner mennesker er blevet testet for Hepatitis C på bare et årti. Her bliver kvinder testet i en mobil testenhed i deres nabolag. Foto: Istock
Hepatitis-hvad-for-noget? Har du har været ude at rejse, er du nok blevet vaccineret mod hepatitis A eller B. Det er forskellige typer vira, der rammer leveren, men der findes faktisk endnu en levervirus, nemlig hepatitis C. På trods af at der ikke findes en vaccine til den variant, kan den som den eneste kroniske virus faktisk helbredes – og det er lykkedes i stor stil i Egypten.
Egypten havde en af de højeste forekomster af hepatitis C i verden for 10 år siden, men landet har gjort en kæmpe indsats for at komme epidemien til livs. Siden 2014 er der blevet testet 60 millioner mennesker og diagnosticeret og behandlet 4,1 millioner mennesker, hvoraf 99 procent i dag er helbredt.
Derfor er andelen af smittede faldet fra 10 procent til 0,36 procent på bare 10 år.
”De har testet over 50 procent af befolkningen i Egypten, det er virkelig mange mennesker. At smitten er faldet så voldsomt, er meget stort,” siger Jens Bukh. Han er professor i virologi og immunologi på Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, og er direktør for forskningsprogrammet Copenhagen Hepatitis C Program (CO-HEP).
Hvis man ikke bliver behandlet efter at være blevet smittet med hepatitis C, udvikler virusset sig til en kronisk infektion, og det sker for 75 procent af de smittede. Over tid kan det udvikle sig til leversygdomme som skrumpelever eller leverkræft, som har alvorlige konsekvenser, da leveren påvirker samtlige organer i kroppen.
Globalt lever 58 millioner mennesker med kronisk hepatitis C, og i 2019 døde 290.000 mennesker af virusset – hovedsageligt af leverkræft.
Den stille dræber
Selvom kronisk hepatitis C kan behandles, er der stadig mange, som lever med infektionen uden at vide det. Hepatitis C har nemlig ingen symptomer, og derfor er den svær at opdage. Faktisk ved fire ud af fem smittede slet ikke, at de er smittet, og derfor kaldes den også ”den stille dræber.”
Men siden 2014 har Egypten gjort hidtil usete fremskridt i retning mod eliminering af hepatitis C – endda i så høj grad, at landet ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har opnået en guldstandard, en såkaldt Gold Tier, for dets behandlingsprogram. Den kroniske infektion kan behandles med piller på otte til 12 uger.
”Egyptens succes med at bekæmpe hepatitis C-epidemien viser, at selv der, hvor det står værst til, kan det lade sig gøre,” siger Jens Bukh.
Smitter gennem blod
Hepatitis C er en virus, der smitter gennem blodet, eksempelvis ved at man bruger samme injektionsnåle, hvis medicinske redskaber ikke er gjort tilstrækkeligt rent eller fra mor til barn ved fødslen.
Kan en kronisk sygdom behandles?
En kronisk sygdom er en langvarig sygdom eller et sygdomsforløb, som udvikler sig langsomt. Det betyder ikke, at det er uhelbredeligt eller livslangt, som ordet ellers kunne tolkes. Men hepatitis C er den eneste kroniske virus, der kan helbredes.