27. august 2023

Langt færre børn bliver inficeret med farlig virus: ”Jeg har arbejdet med hiv længe nok til at se, at fremskridt er muligt”

Siden 2010 er antallet af børn med hiv faldet med 58 procent. Det skyldes en stor indsats for mødrenes sundhed under graviditet og amning.

Foto: Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation, UKAID

”Det er en af de største folkesundhedspræstationer i de sidste to årtier”. Sådan lyder det fra Anurita Bains på en forbindelse til New York. Hun er global chef og leder for hiv og aids hos FN’s Børnefond, UNICEF, og hun har arbejdet med at bekæmpe hiv i over 20 år.

Den præstation, hun henviser til, er, at langt færre børn bliver inficeret med hiv – en virus, som kan føre til aids og være dødelig, hvis den ikke behandles.

”Siden 2010 har der været et fald på 58 procent i antallet af nye hiv-infektioner blandt børn under ni år, og det er virkelig en utrolig præstation,” siger hun.

I 2022 blev 130.000 børn inficeret med hiv på globalt plan, og det er det laveste antal siden 1980’erne. Tilbage i år 2010 var antallet meget højere, nemlig 310.000.

”Det er adgangen til behandling for kvinder, der lever med hiv, som forebygger overførslen fra gravide kvinder til deres nyfødte,” siger Anurita Bains.

For hiv smitter gennem blodbaner, og det betyder, at smitten kan overføres under en fødsel, men faktisk kan kvinder også smitte deres børn igennem amning.

Men de sidste mange års enorme arbejde og de store investeringer i bekæmpelse af hiv betyder, at 82 procent af gravide og ammende kvinder, der lever med hiv globalt, har adgang til antiretroviral behandling i 2022. Det er en livslang behandling, der ikke kurerer hiv, men gør, at det ikke smitter.

Antallet er næsten en fordobling siden 2010, hvor 46 procent havde adgang til behandling, skriver FN’s program for bekæmpelse af hiv/aids, UNAIDS, i et skriftligt svar til Verdens Bedste Nyheder.

”Jeg ved, at arbejdet ikke er slut, men at se den slags fremskridt er meget opmuntrende,” siger Anurita Bains.

Flest hiv-smittede syd for Sahara

Globalt lever 930.000 børn med hiv i dag, og af dem, lever 85 procent syd for Sahara.

Hvad er hiv og aids

Hiv er en virus, der svækker immunforsvaret, og på den måde er man mere modtagelig overfor andre sygdomme. Hiv kan ikke helbredes, men i medicinsk behandling har man ofte ingen symptomer.

Over tid kan ubehandlet hiv udvikle sig til aids. Der går i gennemsnit ni år fra hiv-infektionen til man får aids. Symptomerne på aids er alvorlige, som vægttab, diarré, feber, gentagne infektioner som lungebetændelse, herpes og luftvejsinfektioner. Dertil har visse kræftformer en højere forekomst hos mennesker smittet med aids.

Fald i infektioner på trods af Corona

Selv i løbet af coronapandemien var antallet af hiv-infektioner fortsat faldende hos børn.

Anurita Bains boede i Lesotho under coronapandemien, og fortæller, at de i det lille afrikanske land begyndte at levere medicin på motorcykler under nedlukning, så personer i hiv-behandling blev i behandlingsforløbet, selvom samfundet blev lukket ned. Nogle af de strukturer, der er opbygget igennem mange års bekæmpelse af hiv, blev også brugt til at leverere coronavacciner i yderområder.

“Selvom nye hiv-infektioner hos børn fortsat faldt, mindede coronanedlukningen om, hvor skrøbelige fremskridtene i bekæmpelsen af hiv er,” siger Anurita Bains.

Derfor er det vigtigt at få opmærksomheden tilbage på hiv og aids, for det er en epidemi, der stadig er her, forklarer hun.

De hårdest ramte vender kurven

Sydafrika er det land i verden, hvor flest børn lever med hiv. Men det er også det land, der har det største behandlingsprogram, og det betyder, at nye infektioner er faldet med 70 procent siden år 2000 ifølge Anurita Bains.

”I Sydafrika ser vi et stort engagement fra regeringen og andre nationale parter, der har skubbet programmer, som hjælper unge med hiv, helt ud i landområderne,” siger hun.

Når der både er politisk opbakning og penge til at finansiere klinikker, medicin og personale, er det muligt at støtte unge gravide kvinder, der lever med hiv, med deres reproduktive sundhed og at hjælpe dem med at komme tilbage i skole, forklarer Anurita Bains.

Men også i et land som Malawi, som har meget begrænsede ressourcer, er det lykkedes at få gravide kvinder i behandling – og at holde dem i behandling, på trods af lange distancer mellem landsbyer og klinikker.

”Førhen skulle kvinder gå mange kilometer med deres babyer for at komme til en klinik. At flytte klinikker og tjenester ud i lokalsamfundene og at vise kvinder, at hiv-behandling ikke kun er for at forhindre infektion af den nyfødte, men også forbedrer mødrenes eget helbred, har gjort en enorm forskel,” siger Anurita Bains. 

Og selv i Lesotho, et lille afrikansk land, der har det næsthøjeste antal hiv-smittede i verden, er de godt på vej til at nå målene om at få testet 90 procent af befolkningen og få 90 procent af de smittede i behandling.

”For 20 år siden, da jeg første gang var i Lesotho, var landet virkelig i knæ. Men i dag er over 80 procent af de mennesker, der lever med hiv, i behandling. Det er fænomenalt, og viser, at når vi arbejder i fællesskab, er det muligt at gøre fremskridt,” siger hun.

”Jeg har arbejdet med hiv længe nok til at se, at fremskridt er muligt,” siger Anurita Bains.

For 20 år siden, da jeg første gang var i Lesotho, var landet virkelig i knæ. Men i dag er over 80 procent af de mennesker, der lever med hiv, i behandling.

Anurita Bains

Ikke helt så stort fald hos unge

Det er ikke kun hos børnene, at færre får hiv. Der er også sket et fald hos de unge, men ikke lige så kraftigt som hos børnene.

Siden 2010 har der været et fald på 47 procent hos unge mellem 10 og 19 år, så det går den rigtige retning, men ikke i samme tempo og omfang, forklarer Anurita Bains, der er global chef for hiv og aids hos FN’s Børnefond UNICEF.

Selvom der globalt er et fald i antal smittede med hiv blandt unge, er der i nogle dele af verden en stigning. Næsten hver fjerde nye hiv-infektion var globalt i Østeuropa og Centralasien. Siden 2010 har der i den region været en stigning i antallet af infektioner på 49 procent, ifølge UNAIDS.

Og globalt er det piger og unge kvinder, der bliver smittet mest. Tre ud af fire nye infektioner er nemlig blandt denne målgruppe, som betyder, at 4.000 piger og unge kvinder blev inficeret med hiv hver uge i 2022. Derfor er der brug for et specifikt og skræddersyet program til den aldersgruppe, som understøtter deres behov, forklarer Anurita Bains.

”Det er virkelig bekymrende for alle os, der arbejder med hiv. Det er lande og regioner, hvor der er en række problemer at tage fat på, og måske er hiv ikke den største prioritet i landet,” siger hun.

Hos UNICEF arbejder man på en rapport, der kortlægger netop den unge målgruppe, og som udkommer næste år, for det er et område, hvor der er brug for handling. Og arbejdet er langt fra slut.

”Vi har elementerne, og vi ved, hvad der skal gøres,” siger hun.

Årlige dødsfald for unge mellem 10 og 19 år, som er relateret til aids, er globalt faldet med 27 procent siden 2002.