09. december 2019
Færre elefanter skal pines i turistindustrien
Der blæser nye positive vinde i elefantturismen. Flere turister har opdaget, at det medfører dyremishandling at ride på elefanter og bade sammen med dem.
Elefanten Chok slipper nu for tæsk og turister. Foto: CCBY World Animal Protection
Den 31. oktober havde elefanterne Jahn og Chok deres sidste ridetur med turister på ryggen. Fremover vil de ikke længere bliver slået og lænket med metalkæder. I stedet kan de to tykhuder leve et mere naturligt liv sammen med de andre elefanter i elefantlejren ”Following Giants” i Thailand. Lejrens arbejdsmetoder er blevet ændret efter et samarbejde med dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection, som blandt andet arbejder for en mere bæredygtig turisme uden dyremishandling.
Mange danske turister i Thailand har nok prøvet at ride på elefanter, og umiddelbart ser alt hyggeligt og rart ud. Elefanten virker rolig og ser ud til at have det helt fint. Men hvis elefanten kunne tale, kunne den fortælle en grum forhistorie.
”Uanset om turistelefanterne er født i fangenskab eller indfanget i naturen, har de alle gennemgået en hård behandling, hvor elefantungen ofte bliver spærret inde, tæsket og pint med en jernkrog, indtil den bryder sammen og makker ret. Og truslen om jernkrogen er aldrig langt væk i elefantens voksne liv. Ellers ville det slet ikke være muligt at få elefanter til at lade mennesker komme så tæt på, for det er vilde dyr, der ikke er naturligt tamme. Det vil sige, at elefantridning altid er forbundet med en hård behandling af dyrene, selvom man ikke nødvendigvis lægger mærke til det som turist,” fortæller Gitte Buchhave, der er leder af World Animal Protection Denmark.
Meget tyder på, at det nu alligevel er gået op for mange, at der er en mørk side af elefantturismen. Tal fra 2015 viser, at 73 procent af danskerne nu siger nej tak til elefantridning som del af ferien. En stor international mærkningsordning for bæredygtig turisme, Travelife-certificeringen, sætter også retningslinjer for elefanter i fangenskab.
Der er forskellige meninger om, hvornår elefanterne bliver behandlet godt nok. Ifølge Travelife-certificeringen er det ok, at turister kan ride på elefanterne i begrænset omfang, dyrene skal have den rette kost, og brugen af jernkrogen skal begrænses, men ikke afskaffes. Det er en forbedring i forhold til tidligere, hvor overbelæssede elefanter dagligt kunne blive tvunget til at gå i ring i 12 timer i træk med læssevis af turister på ryggen.
Men ifølge Gitte Buchhave er retningslinjerne ikke tilstrækkelige, fordi den eneste måde, man kan gøre det sikkert nok at komme så tæt på de mægtige dyr er ved at behandle dem så hårdhændet, at man sikrer fuld kontrol. I stedet er løsningen i stedet at omlægge alle elefantlejrene, så turisterne kan opleve elefanternes naturlige liv på afstand, ligesom i Following Giants-lejren.
”Jeg er helt sikker på, at vi er på vej den rigtige vej. Vi er der ikke endnu, men der blæser positive vinde, og jeg tror, der vil komme et forbud mod lejre, der tillader elefantridning,” vurderer hun.