21. august 2022
Lys i lampen: Flere hundrede millioner har fået strøm
Langt flere mennesker i verden er kommet med i klubben af dem, der har adgang til elektricitet, og mere af strømmen er nu blevet grøn. Alligevel gør corona og krig det svært at nå målet om at få alle med inden 2030.
62-årige Elizabeth Mukwimba fra Tanzania er en af dem, der har fået adgang til elektricitet. Foto: CCBY Russell Watkins / DFID
Siden 2010 er det gået fremad med at få fut i verdens stikkontakter. Hele 467 millioner mennesker har fået adgang til elektricitet, og det er et stort skridt i retning af at nå Verdensmålet om at give alle mennesker adgang til bæredygtig energi. Det viser rapporten The Energy Progress Report 2022 fra Det Internationale Energiagentur (EIA).
Målet om at give alle adgang til strøm er vigtigt, fordi elektricitet giver enormt mange fordele, som man hurtigt tager for givet, indtil man mister dem: Lys i lampen om aftenen, så man kan bruge de mørke timer til noget, et køleskab, så man kan gemme mad i mere end én dag, opladning af mobiltelefon og computer, så man kan komme i kontakt med andre, en vaskemaskine, så man ikke skal knokle i timevis for at få rent tøj på kroppen, og måske endda en støvsuger.
Elektricitetens hjælpemidler frigør mennesker til at bruge deres tid på noget mere fornuftigt, og det er en fordel for både dem selv og for andre. For eksempel er aircondition eller en propel i loftet højt på ønskesedlen i troperne, og det er ikke bare et spørgsmål om komfort. Uden køling af kroppen er det svært at fungere og være produktiv i den saunaagtige hede.
Corona-nedlukninger var lyseslukker for millioner
Trods fremgangen er der dog stadig 733 millioner mennesker i verden, der ikke kan sætte stikket i. Det viser seneste tal fra 2020. Og siden dengang er lyset igen blevet slukket for yderligere omkring 90 millioner mennesker i Asien og Afrika.
Disse personer havde tidligere opnået adgang til strøm, men mistede den igen som følge af nedgangen i verdensøkonomien under coronapandemien. Verdens fattigste lever ofte fra dag til dag, og de færreste har en opsparing. Når deres allerede sparsomme indtægter svinder ind, er de nødt til at spare på enhver udgift med det samme.
Ruslands invasion af Ukraine har også medført store prisstigninger på olie og gas, der har gjort det sværere for fattige at få råd til for eksempel husholdningsgas. I Nigeria er prisen på en 5-liter gasflaske for eksempel mere end fordoblet siden sidste år, skriver Nigerias Nationale Statistikbureau.
Når prisen stiger, begynder flere igen at bruge træ som brænde for at lave mad. Det giver sundhedsskadelig røg i køkkenet og medfører også afskovning, når flere fælder træer for at skaffe brænde.
I de senere år er mange i afrikanske lande dog også gået over til at bruge solenergi, og den udvikling ser ikke ud til at blive slået tilbage, skriver EIA.