13. februar 2022

Rekordstore investeringer i vedvarende energi

Investeringerne i grøn teknologi vokser eksplosivt, og det er især elbilerne, der rykker.

Foto: CCBY K.H.Reichert

Foto: CCBY K.H.Reichert

Verden over strømmer pengene nu ind i den grønne omstilling. Alene sidste år blev der investeret svimlende 755 milliarder dollars, og det er 27 procent flere penge end året før. Hvis man sammenligner med 2004, er de årlige investeringer nu hele 20 gange større.

Det fremgår af en ny rapport, ”Energy Transition Investment Report 2022,” der netop er blevet udgivet af analysevirksomheden Bloomberg New Energy Finance. Rapporten er en årlig gennemgang af, hvor meget medvind der er til den grønne omstilling – både fra virksomheder, finansielle institutioner, regeringer og forbrugere.

”En stigning på 27 procent er et opmuntrende tegn på, at investorer, regeringer og virksomheder er mere indstillede på den grønne omstilling end nogensinde før,” siger analysechef Albert Cheung fra BloombergNEF i en pressemeddelelse.

Atomkraft står i skyggen af sol og vind

Den største gruppe af investeringer var i vedvarende energikilder som vind-, vand- og solkraft. Tilsammen udgjorde det halvdelen af de grønne investeringer i 2021. Derudover blev også investeret mere i teknologi til at oplagre energien fra de vedvarende kilder.

Den andenstørste gruppe af investeringer var i elektrificeret transport, hvilket især vil sige elbiler og ladestandere. Her voksede investeringerne med hele 77 procent på bare et enkelt år, i takt med, at salget af elbiler i verden er kraftigt stigende.

Der blev også investeret lidt mere i atomkraft end året før, men investeringerne var ret små i forhold til sol, vind, og vand: I alt blev der investeret under 50 milliarder dollars i atomkraft, og over 350 milliarder dollars i de vedvarende energikilder.

En stor del af investeringerne sker i øjeblikket i Asien, og Kina alene stod for 266 milliarder dollars af de samlede investeringer. Men vestlige lande var også godt med: USA var på andenpladsen med 114 milliarder, og landene i EU stod samlet set for over 154 milliarder.

Trods de enorme summer advarer rapporten dog også om, at vi stadig er et stykke fra de investeringer, der skal til, for at holde verdens temperaturstigninger i skak. For at opnå det mål, er der brug for en tredobling  af pengestrømmene til den grønne omstilling inden 2025, og endnu en fordobling inden 2030.

20 gange

større investeringer i vedvarende energiløsninger i dag end i 2004.