18. marts 2019

Nye elpærer har knækket USA's energiforbrug

Amerikanske hjem har på kort tid næsten droppet de gammeldags glødepærer. Det kan nu ses tydeligt på nationens samlede elforbrug.

Det er snart slut med glødepæren, der er en af skurkene i kampen mod klimaforandringer. Foto: CCBY Steven Worster

Det er snart slut med glødepæren, der er en af skurkene i kampen mod klimaforandringer. Foto: CCBY Steven Worster

Siden 1970 år har USA’s husholdninger hvert år brugt mere og mere energi, men den trend ser nu ud til at være stoppet. Omkring 2010 knækkede kurven, så den gennemsnitlige amerikanske familie i dag bruger mindre strøm end for otte år siden. Det skriver avisen New York Times, på baggrund af tal fra US Energy Information Administration.

En af de væsentlige grunde til faldet er, at amerikanerne siden 2010 er begyndt at udskifte de traditionelle glødepærer med andre typer pærer, der bruger mindre energi. I starten skiftede forbrugerne mest til gammeldags sparepærer og halogenpærer, men i de seneste år er de nye LED-pærer også begyndt at kunne ses på de amerikanske elregninger. De bruger nemlig kun omkring en femtedel af den energi, glødepærerne bruger.

Faldet skyldes ikke udelukkende, at amerikanerne har fået smag for at spare på strømmen. I 2012 trådte nye regler i kraft, der krævede, at nye pærer skulle bruge 28 procent mindre strøm end de gamle. Det betød, at glødepærer ikke længere måtte sælges. Næste år er der planer om at stramme reglerne endnu mere, så det kun er traditionelle sparepærer og LED-pærer, der kan købes. Industrien kæmper imod lovgivningen, men det betyder måske ikke så meget i praksis. Salget af LED-pærerne overhalede nemlig allerede i 2017 alle andre pærer i handlen, og udskiftningen af pærerne forventes at fortsætte hastigt de kommende år.

Herhjemme forbød EU glødepærer i 2012, og salget af halogenpærerne blev stoppet i 2018, fordi LED-pærerne bruger langt mindre energi og har meget længere levetid. Det forventes at spare EU-landene for at udlede 15 millioner tons CO2 om året, hvilket svarer til hele Portugals udledning, skriver fagbladet Ingeniøren.