14. november 2016

Flere kvinder får adgang til prævention

En styrket global indsats har på få år sikret millioner af kvinder i verdens fattigste lande adgang til prævention.

Lokale rollemodeller spiller en vigtig rolle i at udbrede viden om prævention. Her i landsbyen Makeni i Sierra Leone. Foto: CCBY Abbie Traylor/H6 Partners

Lokale rollemodeller spiller en vigtig rolle i at udbrede viden om prævention. Her i landsbyen Makeni i Sierra Leone. Foto: CCBY Abbie Traylor/H6 Partners

Antallet af kvinder og piger i verdens fattigste lande, som bruger prævention, er på fire år steget med mere end 30 millioner, viser en ny undersøgelse fra det globale partnerskab for familieplanlægning, Family Planning 2020.

Størstedelen af fremskridtet er sket i det sydlige Afrika, hvor 12 millioner flere kvinder nu benytter sig af prævention i forhold til i 2012.

Det betyder, at der i dag samlet set er flere end 300 millioner kvinder og piger, som benytter sig af moderne præventionsmetoder som hormonspiraler, p-piller og p-sprøjter i verdens fattigste lande.

Den gode udvikling følger dog ikke hurtigt nok med befolkningstilvæksten og fordeler sig ulige mellem land og by, understreger Susanne Adelhardt Jensen, som er international chef i Sex og Samfund.

“Det kræver en fortsat styrket indsats fra verdenssamfundet og nationale politikker i udviklingslandene at imødekomme de store behov. Det er vigtigt for at sikre kvinder retten til deres egen krop og selvbestemmelse i forhold til det antal børn, de ønsker, for vi ved, at det er en afgørende nøgle til ligestilling og udvikling i samfundene. Der går eksempelvis en lige linje mellem teenage-graviditeter og manglende adgang til skole og arbejde,” forklarer Susanne Adelhardt Jensen.

Family Planning 2020 anslår, at stigningen i kvinders brug af prævention alene sidste år har forebygget flere end 82 millioner utilsigtede graviditeter og 25 millioner risikable aborter i verdens fattigste lande.

Prævention på fremmarch

I det østlige og sydlige Afrika benytter mere end en tredjedel af alle kvinder sig nu af en en eller flere former for moderne prævention.

Family Planning 2020 er et globalt partnerskab, som blev lanceret i 2012 med det formål, at fremme universal adgang til seksuel og reproduktiv sundhed.

kilde: FP2020