06. oktober 2024

For 30 år siden blev en ny lov født i USA. I dag er raten for partnervold mere end halveret.

Det var den første amerikanske lov, der gjorde partnervold ulovligt i alle stater – og det har været med til at ændre kulturen, så både kurven for partnervold og voldtægt har lidt et ordentligt knæk.

Loven, som bliver kaldt for the Violence Against Women Act, bliver fornyet hvert femte år.

Loven, som bliver kaldt for the Violence Against Women Act, bliver fornyet hvert femte år. Foto: UpstateNYer.

Kvinden er mandens ejendom. Det var engang realiteten for mange amerikanere, og derfor var det også udbredt, at manden af og til lagde hånden på sin hustru.

Men for 30 år siden skete der noget banebrydende i amerikansk politik. Den tidligere præsident Bill Clinton skrev under på den første lov, der gjorde partnervold strafbart i alle stater – og den lov har været med til at give kurverne for partnervold og voldtægt et gevaldigt slag tæsk. 

Mellem 1993 og 2022 er raten for partnervold nemlig faldet med 67 procent, og raten for voldtægt og seksuelle overgreb er faldet med 56 procent, viser FBI’s seneste statistik.

Det er et stort fremskridt, mener Claire Gothreau, der er postdoc og forsker i køn og politik i USA på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

”Loven ændrede måden, USA anerkender og forsøger at bekæmpe kønsbaseret vold på,” forklarer hun og tilføjer:

”Den gjorde det klart, at det her (partnervold, red.) ikke er et privat anliggende. Det er et spørgsmål om menneskelighed og værdighed, og det skal anerkendes juridisk, og der skal gøres en indsats for at bekæmpe det.”

På grund af loven blev der blandt andet oprettet krisecentre, en national krisetelefon og en specialafdeling under det amerikanske Justitsministerie – og det ændrede livet for millioner af amerikanske mænd og kvinder, der bliver udsat for vold af deres partner.

Næsten hver tredje kvinde

på verdensplan har været i et forhold, hvor de er blevet udsat for fysisk eller seksuel vold af deres partner.

Hvad er partnervold?

Partnervold er vold eller aggressioner, der sker eller er sket i et nuværende eller tidligere romantisk forhold, for eksempel et ægteskab eller en kæresterelation. Ifølge den amerikanske sundhedsmyndighed Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er partnervold et folkesundhedsproblem, som kan give fysiske og psykiske problemer – og i værste tilfælde være lig døden.

Det indebærer forskellige former for adfærd:

  • Fysisk vold er, når en person skader eller forsøger at skade sin partner eller ekspartner fysisk.
  • Seksuel vold er, hvor man tvinger eller prøver at tvinge en anden til et deltage i en seksuel handling som fx uønsket seksuel berøring eller tvungen samleje.
  • Stalking er gentagen og uønsket kontakt fra en partner eller ekspartner, som giver frygt for egen eller ens tættes sikkerhed.
  • Psykisk vold er, hvor man nedgør, ydmyger, manipulere eller krænker ens (eks)partner med det formål at skade personen mentalt.

Kilde: CDC.

Flere står frem

Hvert år udsættes mange amerikanske mænd og kvinder for partnervold. Mere end hver tredje kvinde og hver fjerde mand i USA har oplevet voldtægt, fysisk vold eller stalking fra en partner i løbet af deres liv. Det går altså både udover mænd og kvinder – dog er kvinder mest udsatte.

Før loven så dagens lys var partnervold en hemmelighed, der blev holdt inden for hjemmets fire vægge.

”Det var et tabu, som ikke kun handlede om, at man ikke talte om det, men bestemt også om, at man ikke involverede nogen form for politi i den slags situation,” forklarer Claire Gothreau.

Men hvorfor var det egentlig, at det blev holdt skjult, når kvinden fik en på skrinet eller blev mentalt nedbrudt af sin partner?

”I de fleste tilfælde er det en mand, der udøver vold overfor sin kone, og i et patriarkalsk samfund bliver det på en måde betragtet som mandens ret, fordi kvinder i lang tid er blevet set som mandens ejendom, og det førte til, at det blev et tabu,” forklarer Claire Gothreau.

Men da loven blev til virkelighed i 1994, blev partnervold heldigvis ulovligt i alle landets stater. Vold i hjemmet skulle derfor frem i lyset, og det førte til, at en række forskellige initiativer blev indført.

Claire Gothreau fortæller for eksempel, at der i 1996 blev oprettet en national krisetelefon for vold i hjemmet, der dagligt modtager omkring 3.000 opkald. Derudover nævner hun også, at loven finansierede krisecentre for voldtægtsofre og retsmedicinske undersøgelser efter seksuelle overgreb, og at der åbnede et kontor under det amerikanske Justitsministerie, hvis eneste opgave dybest set er, at loven bliver bragt ud i virkeligheden.

Men det er ikke det eneste, der har ført til de store fald i partnervold og voldtægt, mener Claire Gothreau. Hun peger også på, at kvindebevægelser og andre feministiske bevægelser har gjort en stor forskel og været med til at ændre holdningen til køn.

Og alt det forandret kulturen om partnervold, og gjorde at flere voldsramte kvinder nu tør at stå frem, siger Claire Gothreau.

”Det er mindre stigmatiseret for kvinder, der kommer ud og siger: ”Jeg er et offer for partnervold.” Det var jo et slags tabu. Du ville ligesom ikke hænge dit beskidte vasketøj i offentligheden,” siger hun og forsætter:

”Men de sidste 30 år har der været meget modstand mod det her tabu, hvor flere kvinder står frem og føler sig trygge på grund af loven og ændringerne i kulturen.”

Vold og våben

Det er måske svært at tænke på USA uden at tænke våben – og partnervold og våben er også tæt forbundet.

Den amerikanske sundhedsmyndighed Centers for Disease Control and Prevention anslår, at omkring 70 amerikanske kvinder bliver skudt og dræbt af sin partner hver eneste måned. Det svarer til over to kvinder om dagen.

Derudover har for eksempel en million amerikanske kvinder i dag oplevet, at deres partner har brugt et skydevåben imod dem.

Men i 2022 blev reglerne for skydevåben strammet. Her forsøgte man at gøre op med det såkaldte ”kæreste-smuthul”. Tidligere var det nemlig kun voldsdømte ægtefæller eller tidligere ægtefæller, der fik frataget deres skydevåben. Men nu må kærester, der bliver dømt for partnervold, heller ikke eje eller købe et våben i mindst fem år.

Der er stadig store problemer med partnervold i USA, mener Claire Gothreau, og skal kurven for partnervold have endnu et knæk, er det er stadigvæk våbenfronten, der skal sættes ind på, siger hun.

”En ting, der bør ske, er at indføre flere begrænsninger på skydevåben, og tjekke personer der har en historie med seksuel vold, for der er stor sammenhæng mellem mennesker, der begår seksuel vold, og som senere begår vold med våben.”

7 millioner

opkald har den nationale krisetelefon for vold i hjemmet fået siden 1996.

92 procent

af alle kvinder, der blev dræbt med våben i højindkomstnationer, var fra USA.