17. juni 2015
Godt nyt fra verden skal være "breaking"
Over halvdelen af danskerne mener, at situationen i verden er blevet værre over de sidste 20 år, selvom det forholder sig omvendt. Det viser en ny undersøgelse om de danske medier for Metroxpress.
CC BY / Erik Hersman
Halvdelen af verdens ekstremt fattige er løftet ud af fattigdom, antallet af mennesker, der går sultne i seng er næsten halveret, 2,3 milliarder mennesker har fået adgang til rent drikkevand og 9 ud af 10 børn i udviklingslande går nu i skole.
Listen over store, globale fremskridt, der er sket i verden siden 1990 stopper langt fra her. Alligevel mener over halvdelen af danskerne (55 procent), at situationen i verden er blevet værre inden for de seneste 20 år. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Metroxpress.
Udvikling rydder ikke forsider
Samtidig svarer 71 procent, at de helt eller delvist føler sig oplyst om verdens udvikling i medierne. Ifølge Thomas Ravn-Pedersen, der er sekretariatschef i Verdens Bedste Nyheder er der et væsentligt paradoks i de to tal:
”Det ligger ofte helt centralt i journalisters DNA at afdække problemer og konflikter. Samtidig foregår udvikling ofte over flere år. Det kombineret betyder, at positive fremskridt fra verden sjældent rydder forsiderne.”
Det giver os i værste fald en forkert opfattelse af, hvordan det står til i verden, og vores tro på fremtiden, fortsætter han:
”Krig, sult- og naturkatastrofer er vigtige problemstillinger, som medierne selvfølgelig skal fortælle om. Men verden er også fyldt med fantastiske historier der viser, at tingene på globalt plan går i den rigtige retning. Hvis vi ikke hører om dem, har det negative konsekvenser for danskernes verdensbillede.”
Verden har aldrig været så fredelig
Eksempelvis mener over halvdelen af danskerne (56 procent), at der er kommet flere krige og konflikter i verden i løbet af de seneste 20 år. Derudover svarer 29 procent, at situationen ikke har ændret sig. Og det på trods af, at verden sjældent har været så fredelig som nu. Både når man ser på antallet af krige og konflikter, herunder terror, samt antallet af dræbte mennesker. Alene på det afrikanske kontinent, er det i dag mere sandsynligt at ende sine dage i en drukneulykke end som krigsoffer.
Flere nyheder om løsninger
54 procent vurderer da også de danske medier til at være gode til at afdække problemer. Til sammenligning mener 42 procent, at medierne er dårlige til at fremlægge løsninger på samfundets problemer.
DR, Politiken og Jyllands-Posten bliver opfattet som mest løsningsorienterede blandt de danske medier, mens Ekstra Bladet får den højeste score (56 procent), som det mest negative medie.
Flere medier er de seneste år begyndt at fokusere på såkaldt konstruktiv journalistisk, der netop tager udgangspunkt i løsninger og fremskridt, frem for kun at fokusere på problemerne. Eksempelvis arbejder DR Nyheder aktivt med tilgangen i deres nyhedsflade.
Konstruktiv journalistik om verden
Verdens Bedste Nyheder arbejder året rundt på at give danskerne et mere nuanceret billede af situationen i udviklingslandene igennem konstruktiv journalistik og kommunikation.
Vi laver journalistik ved at:
- tage udgangspunkt i fremskridt, muligheder og løsninger på verdens udfordringer
- være kritisk, men ikke negativ
- tilføje perspektiv og globale trends – og vise den store historie i den lille
- vise kilderne som aktive, handlende subjekter i stedet for passive objekter
- skabe relationer til læserne ved at skabe håb og tro på fremtiden og inspirere til engagement