27. august 2018

International succes med børnepsykologi skal gavne i Grønland

En dansk børnepsykolog har på få år skabt en gratis grunduddannelse i pædagogik, der i dag bruges af plejefamilier og børnehjem over hele verden. Uddannelsen skal nu også hjælpe med at gøre livet bedre for grønlandske børn.

Selvom det ser hyggeligt ud, kan Grønland være et barskt sted for unge at vokse op. Foto: Fairstart Foundation

Selvom det ser hyggeligt ud, kan Grønland være et barskt sted for unge at vokse op. Foto: Fairstart Foundation

Da tankerne bag Fairstart-fonden begyndte at tage form i 2008, var det med en helt ny idé om at lave praktiske og gratis online kurser til verdens børnehjemsmedarbejdere og plejeforældre. Kurserne skulle give konkrete metoder, der kunne gøre anbragte børns liv bedre.

I dag bruges børnepsykolog Niels Peter Rygaards design i 26 lande verden over, lige fra Rusland til Rwanda, Indonesien og Danmark. Nu kommer turen så til Grønland, hvor Socialstyrelsen har inviteret Fairstart til et samarbejde om at udvikle en særlig grønlandsk version af uddannelsen.

”I Grønland har mange børn og unge udfordringer – mange vokser f.eks. op i en lille bygd, men senere bliver de sendt i skole et helt andet sted, og må bo på et skolehjem. Der er stor mangel på uddannede lærere, og personalet på hjemmene mangler ofte pædagogisk uddannelse. Målet er at styrke fagligheden, så flere grønlandske unge klarer kulturskiftet og skolegangen,” fortæller Rygaard.

I september tager Fairstart til Grønland for at starte uddannelse af 20 instruktører, der skal træne medarbejdere på døgninstitutioner, skoler og skolehjem i at skabe gode relationer, tryghed og læring.

Det sker med en onlineuddannelse på både dansk og grønlandsk, ud fra grønlandske ønsker. En vigtig del af projektet er, at alt materiale enten hentes online eller kan fragtes med ud til den mindste bygd på en USB-nøgle.

Alt materialet kan ses på www.fairstartfoundation.com