04. september 2017

Kenya forebygger hiv med ny pille

Kenya tilbyder nu gratis forebyggende medicin til alle borgere, som lever med særlig risiko for at blive smittet med hiv.

CC BY Ministerie van Buitenland

CC BY Ministerie van Buitenland

Kenyas regering har lanceret en landsdækkende kampagne, der skal sikre selv-tests og gratis forebyggende medicin mod hiv til udsatte målgrupper, som lever med særlig risiko for at blive smittet med hiv, herunder sexarbejdere, homoseksuelle og stofbrugere.

Den forebyggende medicin, som går under betegnelsen PrEP, tages i form af pille en gang om dagen og beskytter mod hiv-smitte med op mod 99 procents sikkerhed. Medicinen, som først blev taget i brug til hiv-behandling i USA i 2004, har sidenhen vist sig at være forebyggende mod hiv og anbefales i dag af FN´s verdenssundhedsorganistion WHO til forebyggelse hos særligt udsatte grupper.

“Det nye initiativ en rigtig god nyhed for homoseksuelle, transkønnede, stofbrugere og sexarbejdere i Kenya, som er de mest udsatte for at blive smittet med hiv. Selvom kondomet er den mest udbredte metode til forebyggelse, er det langt fra alle, der finder kondomet brugbart. Og studier blandt mænd, der har sex med mænd, viser derimod, at de får brugt PrEP,” forklarer Mille Herskind, som er international projektleder hos AIDS-Fondet.

Hiv-forekomsten i Kenya har været støt faldende i mange år, men udviklingen har stået stille blandt de særligt udsatte grupper, som står for cirka 30 procent af alle nye hiv-infektioner i landet. Eksempelvis er hiv-forekomsten tre gang så høj blandt mænd, der har sex med mænd, end hos den almene befolkning, viser en ny rapport fra FN´s aidsprogram UNAIDS.

En af de store forhindringer, når det kommer til forebyggelse af hiv, er stigma og diskrimination, der afholder personer fra at opsøge hiv-testning og lægehjælp. Det resulterer i et stort mørketal af personer der ikke kender deres hiv-status, forklarer Mille Herskind.

I Kenya, anslår UNAIDS, at 67 procent af de i alt 1,6 millioner mennesker, som har hiv, kender deres status. For de borgere, som ikke regnes for særligt udsatte for at få hiv, og som testes negative, er den forebyggende PrEP medicin tilgængelig for 230 kroner om måneden.