18. august 2024
Koldblodet babyboom: Krokodillerne gør comeback i Cambodja
Den siamesiske krokodille er kritisk truet. Men efter flere årtiers indsats i dens leveområder, er 60 krokodilleæg nu klækket, og det giver nyt håb for artens fremtid.
I slutningen af juni kom 60 nye siamesiske babykrokodiller til verden. Foto: Bros Pov/Fauna and Flora
Den siamesiske krokodille, der svømmer rundt i nationalparken Cardamom Mountains i Cambodja, har fået nye artsfæller.
Nu er der nemlig udklækket 60 krokodilleæg.
Det er det største antal siamesiske krokodilleunger, der er set siden årtusindeskiftet – og det er godt nyt for artens overlevelse.
Med cirka 400 siamesiske krokodiller tilbage på verdensplan er arten nemlig kategoriseret som kritisk truet på miljøorganisationen IUCN’s internationale rødliste over truede arter.
Naturbeskyttelsesorganisationen Fauna & Flora, der i to årtier har forsøgt at genoprette bestanden i Cambodja, kalder de nyfødte krokodilleunger for ”et ægte tegn på håb for artens fremtid.”
Pablo Sinovas, der er leder for Fauna & Flora’s bevarelsesprogram i Cambodja, glæder sig over de nye babyer.
”Den seneste opdagelse af vilde reder understreger den afgørende betydning af at beskytte området. Med kun få hundrede tilbage i den vilde natur, er udklækningen af de 60 nye krokodiller et enormt løft,” fastslår han i en pressemeddelelse og tilføjer:
”I en tid, hvor biodiversiteten i vådområderne falder drastisk i hele regionen, fremhæver det potentialet for naturlig genopretning gennem vedvarende bevarelsesindsatser.”
●Den siamesiske krokodille er en af de mest truede krokodillearter i verden.
En siamesisk hunkrokodille, der lever i det fri, lægger op til 26 æg. Foto: Sam Han/Fauna and Flora
En indsats der giver pote
Engang var den siamesiske krokodille udbredt i næsten hele Sydøstasien, men efter intensiv jagt og landbrug troede man, at arten var uddød.
I 2000 blev den op til fire meter lange krokodilleart genopdaget.
Siden da har Fauna & Flora arbejdet tæt sammen med lokalbefolkningen og Cambodjas regering for at få bestanden til at boome. Udover at de har beskyttet krokodillernes levesteder mod blandt andet skovrydning og krybskytteri, har de også opdrættet siamesiske krokodiller og sat dem ud i det fri – og det har båret frugt.
Siden 2012 er 196 nye krokodiller kommet til.
Tilbage i maj opdagede en gruppe lokale, der bor i nærheden af Cardamom Mountains, tre vilde reder i et område, hvor de opdrættede krokodiller aldrig før er blevet sat ud. Få dage senere blev der opdaget to andre reder i et andet område af nationalparken, og i slutningen af juni så de 60 nye krokodilleunger dagens lys.
Ifølge Fauna & Flora tyder det på, at de langsigtede beskyttelsesindsatser hjælper krokodillebestanden med at komme sig.
Toy Chorn, der arbejder i nationalparken, og som var med til at opdage og beskytte rederne, er også optimistisk på artens vegne.
”Den her opdagelse indikerer, at vores bevarelsesindsats har givet pote, og jeg tror, at med vores igangværende bevarelsesindsats vil bestanden af siamesiske krokodiller fortsætte med at stige i fremtiden,” siger han i pressemeddelelsen.
●Den siamesiske krokodille lever i Indonesien, Brunei, og Thailand - men er mest udbredt i Cambodja.
60-70 dage