22. september 2024

Luften bliver renere i verdens mest forurenede region

På verdensplan går det fremad mod luftforurening, der er en af klodens største sundhedstrusler.

Tung smog over megabyen Mumbai på den indiske vestkyst i 2018. Nu er luften blevet renere. Foto: Abhay Singh on Unsplash

Tung smog over megabyen Mumbai på den indiske vestkyst i 2018. Nu er luften blevet renere. Foto: Abhay Singh on Unsplash

Et af de største sundhedsproblemer i verden er hverken smitsom sygdom eller krig.

Det en meget mere kedelig og banal trussel: Mikroskopiske partikler i luften, som vi trækker ned i lungerne, hvor de kan medføre kroniske infektioner, lungesygdomme og øge risikoen for kræft.

Og partikelforurening – der primært kommer fra afbrænding af fossil energi og bliver spyttet ud af fx udstødningsrør og fabriksskorstene, brændeovne og kraftværker – er i gennemsnit en større byrde for den globale folkesundhed end alkohol, hiv/aids eller underernæring hos børn og mødre. I gennemsnit mister hver verdensborger 1,9 år af sit liv på grund af forureningen.

Men luftforureningen toppede på verdensplan i 2011.

Og nu viser de nyeste tal, at luftforureningen tog et stort dyk mellem 2021 og 2022 i de otte lande Sydasien, verdens mest forurenede region. Det er faktisk det største årlige fald nogen steder, siden forskningsgruppen hos University of Chicago begyndte at samle data i 1998.

Hvis faldet varer ved, kan den eksempelvis gennemsnitlige inder eller bangladesher tilføje ét år til sin forventede levetid – et enormt sundhedsfremskridt.

 

 

Madbål spyer meget sundhedsskadelig røg ud. I Indien har millioner af køkkener fået gaskomfurer, der forbedrer luftkvaliteten markant. Foto: Neil de Souza on Unsplash

Regn og nye komfurer

Det store spørgsmål er så selvfølgelig, om fremskridtene varer ved.

Når det gælder Sydasien, peger forskerne fx på, at nye komfurer i Indien har haft en effekt. Millioner af mennesker har udskiftet madlavning over bål, der spytter en masse giftig brænderøg ud, med gaskomfurer, der forurener mindre. Der har også været et fald i forureningen fra transportsektoren i Indien, hvor dieselforbruget er faldet.

Men den største årsag til faldet er nok vejret. Store mængder monsunregn rensede luften for partiklerne, og det er selvfølgelig ikke noget, man kan regne med, sker år efter år. Derfor kræver det en meget mere aktiv indsats fra landene for at nedbringe risikoen, siger eksperterne.

Men det kan lade sig gøre, understreger de. Både USA, EU og Kina har taget kæmpestore fremskridt de seneste årtier – og det redder millioner af liv.