12. november 2023

Lyserøde busbilletter og ”rør mig ikke”-kampagne skal skabe tryghed for kvinder i Indien

I Indien spirer der initiativer frem, som skal beskytte og sikre kvinder i offentligheden. Mange kvinder er nemlig ikke sikre, når de bevæger sig rundt i landet. Indiske Preety Sonkar har mærket på egen krop, hvordan initiativerne kan skabe tryghed.

Mange kvinder er bange for at bevæge sig ud i Indien, men nye tiltag som allierede chauffører og gratis busbilletter skal øge kvinders følelse af sikkerhed.

Mange kvinder er bange for at bevæge sig ud i Indien, men nye tiltag som allierede chauffører og gratis busbilletter skal øge kvinders følelse af sikkerhed. Foto: Nazreen Banu on Unsplash

Preety Sonkar lærte at være bange for mænd, da hun var 12 år. Hun var på vej til et marked i sin hjemby, Mau, i den nordindiske stat Uttar Pradesh. I bussen, på vej til markedet, var der pludselig en, der rørte ved hendes bryster og ryg. Preety Sonkar havde lige ramt puberteten, og hendes krop var under forandring. Det gjorde ondt i hendes bryster. Tankerne fløj gennem hovedet: ”Nogen rører ved mig, nogen rører ved mig,” tænkte hun. Selvom det var et overgreb, følte hun, at hun blev nødt til at blive stående, fordi det var midt i en stor menneskeflok.

“Efter det var der lang tid, hvor jeg ikke havde lyst til at tage ud,” siger hun.

“Jeg husker det tydeligt i dag. Det satte sig som et traume, fordi jeg var super ung,” fortæller Preety Sonkar.

31-årige Preety Sonkar kom til Danmark første gang i 2018 for at undervise på Aarhus Universitet. I dag bor hun i Aarhus og er modersmålsprogramlærer på Aarhus Internationale Skole.

Hun forklarer, at hun dengang lærte sin lektie. Hun lærte at være bange i offentligheden i sit eget land. Hun lærte, hvad man kan komme ud for som kvinde på gaden i Indien.

“Det var et andet menneske, der fik mig til at føle noget så smertefuldt, det var ulækkert, og det glemmer man ikke,” siger Preety Sonkar.

Allerede som 12-årig oplevede Preety Sonkar at blive overgrebet et offentligt sted i Indien. Foto: Martin Frederiksen

Preety Sonkar er ikke alene med sine oplevelser om overgreb i offentligheden i Indien. Flere studier peger nemlig på, at kvinder i Indien dagligt bliver udsat for overgreb og uønsket opmærksomhed. Mange kvinder bliver nemlig rørt ved, taget på og udsat for overgreb i offentligheden, især i offentlig transport som busser, taxaer og tog.

En ny bølge af initiativer skal ændre på den statistik. Nu arbejdes der nemlig for at gøre kvinder mere trygge i offentligheden mange steder i Indien.

Lyserøde billetter gør kvinder trygge

En aften for to år siden skulle Preety Sonkar hjem efter en digtoplæsning i New Delhi. “Da jeg kom ud, var klokken pludselig mange, og jeg ville gerne bare hjem med en bus, men vidste ikke, om det var sikkert, når det var sent,” forklarer hun.

Da bussen ankom, måtte Preety Sonkar vurdere, om det var sikkert at tage den eller ej.

“Heldigvis så jeg en fyldt bus med kvinder, og følte mig automatisk tryg”.

Der er flere kvinder på busser i New Delhi nu, end der plejede at være. I 2019 blev “pink tickets” nemlig lanceret i Indien, det er gratis (lyserøde) busbilletter til alle kvinder i Indiens hovedstad, New Delhi.  De lyserøde billetter giver tryghed, fordi de leder til flere kvinder i offentligheden. Det gør de, fordi flere kvinder nu kan arbejde udenfor hjemmet, da de ikke skal have penge til busturen af deres mænd, eller tage pengene fra deres husholdning.

Nu er der flere end én milliard kvinder, der har kørt bus med en lyserød busbillet på de snart fire år, de har eksisteret.

Et mindre indisk studie viser, at hele 91 procent af indiske kvinder er usikre hele tiden eller det meste af tiden, når de er udenfor deres hjem.
Læs studiet her

Modis radioprogram

I Premierminister Narendra Modis månedlige radioprogram “Mann Ki Baat”, som betyder “Taler fra hjertet”, har premierministeren flere gange, de sidste fem år, nævnt kvinders sikkerhed. Sidst i sit program som udkom for 14 dage siden.

Når busbilletterne er gratis for kvinder, som i New Delhi, gør det, at flere kvinder hopper på busserne. Foto: Preety Sonkar

Preety Sonkar prøvede sin første lyserøde billet allerede den måned, de blev rullet ud i 2019. Hun syntes, at de lyserøde billetter gør hende mere sikker.

“Efter de lyserøde billetter er blevet introduceret, er der oftest flere kvinder i busserne end før,” siger Preety Sonkar. ”Og vi kvinder gør hinanden trygge”.

Derfor hopper flere kvinder på bussen, når de ser andre kvinder i den. Det leder ultimativt til større mobilitet for kvinder i de indiske byer de bor i, mener Preety Sonkar.

“De virker, de virker faktisk,” siger hun.

Mænd i træning og kvinder som chauffører

Det er ikke kun i busserne, det kan være utrygt at færde sig som kvinde. I Indien er det meget almindeligt at dele taxa eller andre hyrevogne med en fremmed for at spare penge. Det gøres både på forudbestemte ruter, a la busruter, men også med en app. Der findes dog mange eksempler på hændelser, hvor kvinder er blevet chikaneret eller overfaldet i delebiler. Derfor er der mange kvinder, der frygter for netop det, når de sidder på bagsædet med en fremmed mand.

Men det problem prøver man også at komme til livs i Indien. For en måned siden blev en ny kampagne sat i spil i Mumbai, Indiens næststørste by. Kampagnen hedder “Touch me not”, altså ”rør mig ikke,” og er direkte rettet mod at gøre kvindelige pendlere mere sikre.

Det er fagforeningen for Mumbais hyrevognschauffører, som har startet kampagnen.

For at skabe mere sikkerhed skal 200.000 hyrevognschauffører have undervisning og kurser, så de kan hjælpe kvinder, hvis dem, de deler lift med, er upassende.

I fremtiden skal chaufførerne smide mænd, som opfører sig upassende, ud af bilen og køre direkte til politiet med deres oplysninger, hvis kvinderne ønsker det.

Efter de lyserøde billetter er blevet introduceret, er der oftest flere kvinder i busserne end før.

Preety Sonkar

Rør mig ikke

En sang som er skrevet til kampagnen af Mumbais populære kvindelige DJ, RJ Archana, bliver i disse dage spillet af en stor national radiokanal for at sætte fokus på ”Touch me not" kampagnen. Utallige kvinder har siden ringet ind til radiokanalen, for at dele deres historier om chikane, og støtte op om kampagnen.
Se videoen til sangen “Touch me not" her

Nu skal chauffører smide mandlige passagerer ud af bilen, hvis de opfører sig upassende overfor en kvindelige medpassager. Foto: Raimond Klavins on Unsplash

Mens der arbejdes på at forbedre sikkerheden i deletaxaerne i Mumbai, har man i staten Karnataka allerede taget et ekstra lyserødt skridt i retning mod sikrere transport for kvinder.

Taxaservicen Go pinks lyserøde taxaer blev nemlig introduceret i 2019 i Karnataka. Det er en mindre taxaservice, der udelukkende har kvindelige chauffører og kvindelige passagerer. De kører i døgndrift, så kvinder altid kan få sikker transport. På de første fire måneder havde 5.000 kvinder kørt i de lyserøde taxaer. For at skabe en ekstra følelse af sikkerhed for de kvindelige passagerer har chaufførerne peberspray i handskerummet, en politiapp på telefonen, og de har fået kursus i selvforsvar.

En veninde med på toget

Det skal også være sikrere at køre med togene i Indien. “Meri Saheli” kan oversættes til “min veninde”. Det er navnet på et initiativ, som startede i 2020, hvor kvindelige sikkerhedsvagter i tog skal skabe større sikkerhed for kvindelige passagerer.

Hver dag går næsten 1.200 af de kvindelige sikkerhedsvagter rundt i togvogne over hele Indien for at sikre kvinders sikkerhed. Kvinder kan også booke en sikker vogn, hvis de rejser alene.

Desuden er der seks specielle ”kvindetog”, hvor mænd slet ikke er tilladt. Et år efter lanceringen af Meri Saheli-projektet havde brugerne givet så god feedback, at man valgte at fortsætte. Ifølge tal fra det indiske jernbaneministerie er der siden sket et markant fald i sager om overgreb på kvinder.

Indiske Preety Sonkar bifalder alle de mange tiltag, der skal gøre det sikrere for kvinder at bevæge sig frit.

“Jeg er glad for den forandring, jeg ser i Indien”, forklarer Preety Sonkar.