30. august 2017

Minedrift skal gavne flere i Zambia

Zambia har vedtaget en ny skattereform, som skal sikre en større andel af indtægterne fra landets voksende mineindustri.

Zambia ligger i Afrikas såkaldte “kobberbælte” og er en af verdens største kobberproducenter. Foto: CC BY Jan Truter

Zambia ligger i Afrikas såkaldte “kobberbælte” og er en af verdens største kobberproducenter. Foto: CC BY Jan Truter

Zambias regering har vedtaget en ny beskatningsmodel for landets store mineindustri, som skal være med til at sætte en stopper for skatteunddragelse og sikre, at en større andel af landets mineindtægter kommer befolkningen til gode.

Metaller og mineraler, særligt kobber, står for 12 procent af Zambias økonomi og udgør 70 procent af landets samlede eksport, men ifølge den zambiske paraplyorganisation for fattigdomsbekæmpelse, Civil Society For Poverty Reduction, går Zambia årligt glip af milliarder af amerikanske dollars på grund af skatteunddragelse i mineindustrien.

“Vi glæder os over den nye skattepolitik, som betyder at mineselskaberne betaler en licens til staten for at bruge minerne, som varierer i takt med prisen på kobber. I forhold til den klassiske selskabsskat har licensen den fordel, at selskaberne ikke kan sno sig udenom ved at føre deres overskud i skattely. Selskaberne skal betale licensen, uanset om de kan fremvise et overskud eller ej. Mig bekendt er der ikke andre lande i verden, der har indført sådan en model,” fortæller Kryticous Nshindano, som er direktør for Civil Society For Poverty Reduction, der har samarbejdet med regeringen om at udforme den nye beskatningsmodel.

Zambias regering forsøgte for knap fem år siden at skrue licensen i vejret, men det fik en række mineselskaber til at lukke ned for produktionen i perioder.

Med den nye skattemodel får staten en større del af overskuddet i perioder med høje priser på kobber og lemper afgiftspresset på selskaberne, når kobberpriserne er lave.

“Det er et rigtig godt resultat for Zambia, men jeg havde gerne set, at loftet var sat højere end de seks procents beskatning, når priserne på kobber går højt,” forklarer Kryticous Nshindano, som også efterlyser en styrkelse af Zambias minelovgivning på miljøområdet og lokalbefolkningers rettigheder.