02. maj 2021

Ni skolepiger slukker for gasafbrænding i regnskoven

I Ecuadors Amazonas har 450 gasafbrændere brændt nat og dag i over 50 år. Efter historisk dom skal det nu være slut.

 

I 50 år har gasbrændere brændt dag og nat i Ecuadors Amazonas. Foto: CC BY Tomas Munita/CIFOR

Kæmp for alt, hvad du har kært. For ni piger i Ecuador var det retten til at leve et liv uden sygdom, uden luftforurening og uden olieindustriens konstante gasafbrændinger nær deres hjem. Derfor sagsøgte de staten og forlangte, at afbrændingerne, som gjorde lokalbefolkningen syge, skulle stoppe – og i februar 2021 vandt de.

”Det giver håb og forhåbentlig også rygstød til andre om, at det kan lade sig gøre at gå rettens vej,” vurderer Jakob Kronik, der er international chef hos organisationen Verdens Skove., som har stor viden om de miljø- og socioøkonomiske konsekvenser af olieudviklingen i Ecuadoriansk Amazonas.

50 års gasafbrændinger

Ifølge Jakob Kronik er olieudvindingerne i Ecuadors Amazonas et stort problem, som har ført til fældningen af to millioner hektar frugtbar regnskov, eller hvad der svarer til halvdelen af Danmarks areal, spild af over 650.000 tønder råolie i regnskoven og sundhedsproblemer for lokalbefolkningen.

”Gasafbrændingerne er som at have en stor, fed skorsten uden filter, der brænder beskidt gas af tæt på dit hjem. I Ecuadors Amazonas har 450 gasafbrændere brændt nat og dag i over 50 år,” fortæller Jakob Kronik og pointerer, at de folk, som bor i Amazonas, ingen nytte har fået af olieproduktionens milliardindtægt. Men konsekvenserne ved den afbrændte gas mærker befolkningen dog på egen krop:

”De får luftvejsproblemer, og flere studier viser en overdødelighed og overrepræsentation af kræft hos folk, som bor tæt på flammerne.”

Sejr på flere områder

Metoden med at brænde gassen af er rigtig dårligt for klimaet og burde være stoppet for mange år siden, mener Jakob Kronik:

”Den her domsafgørelse understreger, at staten har et ansvar for, at dets borgere kan leve i et sundt miljø. Så hvis staten skal leve op til det, bliver de nødt til at fjerne forureningskilderne ved at stoppe afbrændingerne. Enten ved at stoppe produktionen eller ved at investere i teknologiske løsninger – hvilket man sagtens kan, det er bare dyrere.”

Afgørelsen er både en sejr for regnskoven, lokalbefolkningen og andre lignende sager, hvor folk kæmper for vores jord, mener Jakob Kronik. Ifølge ham er denne type afgørelse kun begyndelsen:

”Hver gang, vi får en lille sejr, kan det motivere andre til at kæmpe for en bedre fremtid. Jeg tror, at de her kampe spreder sig, så der vil komme mange flere sager i fremtiden.”

Gasafbrændinger

Når man pumper olie op af jorden, kommer der gas med som et biprodukt. I Ecuador, og mange andre steder, bliver gassen bare brændt af med det samme uden at blive brugt, fordi det er billigst og nemmest for selskaberne.

Det giver håb og forhåbentlig også rygstød til andre om, at det kan lade sig gøre at gå rettens vej.

Jakob Kronik, international chef hos Verdens Skove