11. juni 2023

Nu får sygeplejersker mere i løn i Brasilien

Corona-pandemien var hård ved sygeplejerskerne i Brasilien, men nu har præsident Lula da Silva underskrevet en lov, der hæver mindstelønnen for sygeplejersker i landet.

Nu er mindstelønnen for sygeplejersker i Brasilien blevet hævet. Her bæres et banner med ordene, "Uden sygeplejersker, ingen sundhed". Foto: Istock

Nu er mindstelønnen for sygeplejersker i Brasilien blevet hævet. Her bæres et banner med ordene, "Uden sygeplejersker, ingen sundhed". Foto: Istock

Manglen på sygeplejersker er en bekymring i de fleste lande rundt om i verden. Problemet er kun blevet forværret af Covid-19, der ifølge International Council of Nurses, har medført stress og udbrændthed. Men også lønnen har en væsentlig betydning for at fastholde de knap 700.000 sygeplejersker på de offentlige og private sygehuse i Brasilien.

Derfor har præsident Lula da Silva nu frigivet 7,3 milliarder brasilianske real til at indføre en højere mindsteløn for sygeplejersker og plejepersonale i landet. Det svarer til 10,3 milliarder danske kroner.

”Etableringen af ​​mindstelønnen er en retfærdig og fortjent præstation for disse arbejdere, som er afgørende for det brasilianske sundhedsvæsen. De leverer tjenester af højeste samfundsmæssig betydning ved at tage sig af brasilianske mænds og kvinders sundhed,” skriver det brasilianske sundhedsministerium i et skriftligt svar til Verdens Bedste Nyheder.

Det betyder, at en sygeplejerske i Brasilien skal have mindst 4740 real i måneden, som svarer til 6700 kroner. Før den nye lov var startlønnen for en sygeplejerske 3520 real, som svarer til knap 5000 kr.

Loven omfatter også sygeplejeteknikere, plejeassistenter og jordemødre, hvis mindsteløn er lidt lavere. I alt gælder den nye lov for 2,8 millioner mennesker indenfor sygeplejefag.

Corona-hysteri

Ligesom herhjemme tog corona-pandemien hårdt på sundhedsvæsnet i Brasilien. Faktisk er det et af de lande i verden, der blev hårdest ramt. Mere end 700.000 døde som følge af corona. Derfor falder lønstigningen på et tørt sted for sygeplejerskerne.

Brasilien blev hårdt ramt, både fordi mange bragte smitten til landet efter ferier i Italien, men også fordi den daværende regering var imod vacciner. I 2020 sendte daværende præsident Jair Bolsonaro brasilianerne tilbage på arbejde og kaldte coronavirus for hysteri.

”I det hele taget var regeringen enormt langsom til at anerkende, at corona overhovedet fandtes,” siger Marie Kolling, der er seniorforsker for bæredygtig udvikling og regeringsførelse med fokus på Brasilien på Institut for Internationale Studier i København.

Og det tog hårdt på landets sygeplejersker. I 2021 rapporterede 49 procent af sygeplejerskerne i Brasilien, at de havde angst og 25 procent følte sig deprimeret.

”Den utrolig dårlige håndtering af corona har også i den grad været med til at forværre situationen, og det må have taget hårdt på et i forvejen presset sygehusvæsen,” siger Marie Kolling.

Længe undervejs

Brasilianske fagforeninger har i årevis kæmpet for bedre lønvilkår, og protesterede senest i februar. For lovforslaget blev skrevet tilbage i 2009, men er først nu blevet gennemført. Faktisk blev det underskrevet af den tidligere præsident Bolsonaro i august 2022, men fordi beregningerne for finansieringen var usikre, blev forslaget suspenderet af Brasiliens højesteret.

I slutningen af april blev lovforslaget endeligt godkendt i kongressen og underskrevet af præsident Lula Da Silva.

”Sundhedsministeriet vurderer, at implementeringen af mindstelønnen vil blive gennemført i de kommende uger,” skriver de i et skriftligt svar til Verdens Bedste Nyheder.

Sygeplejerskerne er ansat af stater og kommuner

Det ikke er op til Sundhedsministeriet i Brasilien at fastlægge kriterier vedrørende arbejdstid, lønstandarder og aflønningssystemer etableret mellem subnationale enheder og deres ansatte, heller ikke mellem private virksomheder og deres ansatte.

Den nye mindsteløn vil også være med til at fremme social lighed, ved at mindske den store lønforskel mellem læger og andre sundhedsprofessionelle.

Sundhedsministeriet i Brasilien.

Blokade fra højesteret

Forslaget om højere mindsteløn til sygeplejersker blev i første omgang blokeret af højesteret, da der var usikkerhed omkring finansieringen. Derfor har debatten fyldt meget i Brasilien, og blev en del af landets seneste præsidentvalgkamp.

Det har ledt til diskussion om, hvorvidt beløbet på 7,3 milliarder real er nok. Ifølge en undersøgelse kan det resultere i 83.000 fyringer og nedlæggelse af 20.000 sengepladser, da der ikke er penge til at betale mere i løn, uden at spare andre steder.

Læs forfatningsændringen her.