03. april 2017
Rwanda får bedre arbejdsvilkår
Med støtte fra Danmark har fagbevægelsen i Rwanda firedoblet sit medlemstal på blot syv år og vundet vigtige sejre i kampen for bedre arbejdsvilkår.
CC BY Steve Andersen
12 ugers betalt barsel til kvinder og sikrere arbejdsforhold for motorcykeltaxichauffører. Det er nogle af de konkrete resultater den voksende fagbevægelse har opnået i Rwanda de seneste par år.
De gode resultater kommer i kølvandet på en stor medlemsstigning i Rwandas fagbevægelse, der med støtte fra den danske fagbevægelses udviklingsorganisation Ulandssekretariatet, har firedoblet sit medlemstal fra 40.000 medlemmer i 2009 til 160.000 i 2016.
”Vi har set en medlemsstigning de følgende år efter samarbejdet med Ulandssekretariatet, fordi vi var kommet i en position, hvor vi nu kunne råbe højt og gøre os synlige på arbejdspladser, i medierne, offentlige kontorer, og i den formelle og uformelle sektor,” fortæller Eric Manzi, generalsekretær i den rwandiske hovedorganisation Cestrar.
Cestrar har blandt andet fået hjælp til uddannelse af tillidsfolk om basale rettigheder og forhandling med arbejdgivere.
I samarbejdet har der særligt været fokus på den sociale dialog mellem arbejdsgiver og arbejdstager efter dansk forbillede for at undgå konflikter på arbejdspladsen om eksempelvis barsel og uberettiget fyring.
“Rwandas regering har en klar målsætning om, at arbejdmarkedets parter selv skal finde fælles løsninger og den har været med til at skubbe udviklingen frem. Men også hos de rwandiske arbejdsgivere og fagbevægelsen er der en gryende forståelse for at løse problemerne i fælleskab, fordi der derved opstår færre konflikter og produktiviteten stiger,” forklarer Jørgen Assens, som er ansvarlig for Ulandssekretariatets programmer i Afrika.