01. september 2024

Slut med at ryge som en skorsten: Kæmpe tobakland vil kvitte smøgerne

Indonesien er et af de lande i verden, hvor allerflest ryger. Men nu vil den indonesiske regering have færre til at ose og pulse, og derfor har de strammet rygereglerne i landet.

I Indonesien er det nu slut med at kunne købe cigaretter som 18-årig.

I Indonesien er det nu slut med at kunne købe cigaretter som 18-årig. Foto: Jajarmartono on iStock.

Klik. Tænd. Sug. Pust. Om og om igen. Indtil cigaretten er skoddeklar.

Det er den dødelige vane, som omkring 70 millioner indonesere har.

Med sine 270 millioner indbyggere er Indonesien et af de lande i verden med den højeste andel af rygere, og modsat stort set resten af verden stiger andelen af rygere i Indonesien. Og ikke nok med det er lidt over syv procent af rygerne mellem 10 og 18 år.

Indoneserne ryger så at sige som skorstene, og det er ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et kæmpe sundhedsproblem.

Men nu forsøger Indonesien at få låg på røgen. De har nemlig strammet reglerne for cigaretter i landet, og reglerne er allerede trådt i kraft.

Aldersgrænsen for at købe cigaretter stiger fra 18 år til 21 år, og så er det slut med at sælge smøger inden for 200 meter fra skoler og legepladser. Derudover forbyder man salg af enkeltcigaretter, der er et billigt alternativ, og som man ofte finder på hylderne i de lokale gadebutikker.

Hasbullah Thabrany, som er formand for Den Nationale Kommission for Tobakskontrol i Indonesien, glæder sig over de nye regler.

”Vi er meget taknemlige for den nye zoneregulering (afstanden mellem cigaretsælgere og skoler, red.). Reguleringen af enkelt cigaretsalg og aldersgrænsen til 21 år, som endelig er blevet godkendt, sætter vi også pris på,” siger han på et pressemøde.

Den dødelige vane

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at rygningen er dødsensfarligt.

Men faktisk dør op mod syv millioner mennesker om året på grund af rygning. Det svarer til lidt over 19.000 mennesker hver eneste dag.

Rygning øger nemlig risikoen for op mod fire typer af kræft og er årsag til hver fjerde kræfttilfælde. Derudover kan rygning også give hjertesygdomme, blodpropper, diabetes, lungebetændelse, KOL, astma, grå stær og leddegigt – og så kan man også få svært ved at få børn.

Og smøgerne er ikke kun farlige, hvis man selv pulser løs. Der er yderligere 1,3 millioner mennesker, der dør af passiv rygning.

Flere folk skodder smøgerne

Heldigvis går det i den rigtige retning med tobaksepidemien verden over. Det viser en kæmpestor undersøgelse fra WHO, som dækker over 165 lande, der samlet set udgør 97 procent af verdensbefolkningen.

På lidt over to årtier er andelen af personer over 15 år, der bruger tobak, faldet med mere end en tredjedel. I 2000 var det omkring hver tredje voksne, der tændte smøgen, og i dag er det faldet til hver femte voksne.

Færre og færre fyrer altså op for cigaretten – og ifølge WHO skyldes det strammere tobaksregler.

”I 2008 var kun fem procent af verdensbefolkningen omfattet af solide antirygningslovgivning, men i dag er det en fjerdedel af mennesker i verden. De lande, der endnu ikke har gjort det, burde forbyde rygning i alle offentlige, indendørs steder, på arbejdspladser og i offentlig transport,” skrev Tedros Ghebreyesus, generaldirektøren i WHO, sidste år i en analyse af verdens indsats mod rygning.

Flere og flere lande har indført antiryge-regler, der skal hjælpe med at gøre landene røgfrie. Det gælder alt fra forbud mod rygning på for eksempel barer og restauranter, højere afgifter til tilskud for rygestop og forbud mod tobaksreklamer.

Udover at reglerne for aldersgrænsen og cigaretsalg er blevet strammet, så er forbud mod tobaksreklamer nu også nået til Indonesien – om to år bliver det nemlig også forbudt at reklamere for cigaretter på sociale medier i landet.

275.000

indonesere dør hvert år på grund af rygning.

16.000

danskere dør hvert år som følge af rygning.

I 150 lande falder andelen af rygere, mens den stiger i Congo, Egypten, Indonesien, Jordan, Oman og Moldova.