22. januar 2023

Et skod på vejen er tegn på regning i Spanien

Fremover bliver det tobaksfirmaerne, der skal betale regningen for at rydde op, når rygere smider deres skod på Spaniens gader og stræder. Lignende lovgivning er ved at blive indført hele EU for at stoppe et stort forureningsproblem fra de giftige skod.

Foto: CCBY Let Ideas Compete

Foto: CCBY Let Ideas Compete

Spanierne ryger næsten dobbelt så meget som danskerne. Næsten hver femte spanier hver ryger dag, hvor det herhjemme kun er lidt over hver tiende. Og ligesom i Danmark er det et almindeligt syn, at der ligger cigaretskod på gaderne, i parker, og på stranden. Men fremover bliver det måske sjældnere at få skod mellem tæerne, når man er på vej til en dukkert på de spanske strande.

I starten af januar vedtog Spaniens regering nemlig en ny lov om affaldsbegrænsning, som blandt andet slår ned på problemet med de mange cigaretskod, der ligger og flyder alle vegne. Lignende lovgivning er også netop blevet indført i Danmark. Det skyldes, at EU i 2018 bestemte, at mængden af engangsplastik skal reduceres, og derfor er samme type af lov nu på vej i hele EU.

Fremover skal tobaksproducenterne betale regningen for, at det offentlige rydder skoddene op. Og samtidig bliver producenterne pålagt at oplyse rygerne om, at de bør smide deres skod i et askebæger i stedet for på gaden.

Cigaretskod er giftig plastik i forklædning

Mange ved ikke, at cigaretskod faktisk er lavet af en slags plastik, der hedder cellulose-acetat.

Cigaretskod er den type plastikaffald, der oftest smides i naturen. Hvert år bliver det produceret cirka seks tusind milliarder cigaretter, og 90 procent af dem har filter. Det svarer til over en million tons cigaretskod om året, hvoraf cirka to tredjedele ender i miljøet. En del bliver skyllet ud i søer og åer, og til sidst ender mange af skod i havet.

Et cigaretskod tager op til 12 år at blive nedbrudt, og ender til sidst med at blive til mikroplastik, som ingen endnu kender de langsigtede konsekvenser af. Samtidig forurener skoddene også på andre måder. En del af tobakkens forskellige giftstoffer og tungmetaller sætter sig i filteret, og dermed ender stofferne til sidst i vandmiljøet.

Et enkelt skod kan forurene mellem 500 og 1000 liter vand, skriver EU-Parlamentet. Men giftigheden afhænger også af koncentrationen. Forskere fra San Diego University i Californien har tidligere undersøgt, hvor giftige cigaretskod rent faktisk er for fisk, og de kom frem til, at hvis man putter fisk i et akvarium, hvor der har ligget ét skod pr. liter vand, dør halvdelen af fiskene inden for fire dage.

Forventningen er, at de nye afgifter vil få tobaksfirmaerne til enten at sende regningen videre til forbrugerne, og på den måde både finansiere oprydningen og få folk til at købe færre cigaretter. Men en anden mulighed er, at firmaerne kunne stoppe med at sætte filtre på cigaretterne.

Forskere: Filtre burde faktisk forbydes

I 1950’erne begyndte det at gå op for folk, at rygning var årsag til lungekræft, og for at beskytte deres indtjening begyndte tobaksfirmaerne at forske i, om man kunne sætte filtre på cigaretterne og på den måde gøre dem mindre sundhedsskadelige. Det viste sig efterhånden at være en umulig opgave, for hvis filteret skulle være reelt effektivt, ville det også fjerne de stoffer fra røgen, som giver den smag og nikotineffekt, rygerne er afhængige af.

Til sidst gav firmaerne op og valgte i stedet at sætte næsten virkningsløse filtre på cigaretterne for at give rygerne en illusion af, at smøgerne var mindre skadelige. Det viser en historisk gennemgang offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Tobacco Control.

For at forstærke illusionen ændrede tobaksfirmaerne lidt på kemien i filtermaterialet, så det bliver brunt, når røgen suges gennem filteret. Men det meste af misfarvningen skyldes en kemisk forandring i selve filteret, og ikke, at tjæren fra røgen bliver holdt tilbage. Filteret fjerner kun en meget lille del af de skadelige stoffer fra røgen, og rygerne suger bare hårdere og dybere på smøgen for at få den samme virkning som på cigaretter uden filter.

Resultatet er, at antallet af tilfælde af lungekræft og hjerte- og karsygdomme ikke er faldet, selvom næsten alle cigaretter i dag har filter. Det har fået forskere til at kalde cigaretfiltre for ”verdenshistoriens mest dødbringende svindelnummer” og opfordret til, at de virkningsløse filtre bør forbydes.

Så langt ville EU dog ikke gå i denne omgang, men håbet er, at den nye lovgivning alligevel vil lægge yderligere pres på tobaksindustrien, der hvert år forårsager omkring otte millioner dødsfald globalt set.

Der er også lande uden for EU, hvor der allerede er lagt afgifter på cigaretterne for at betale for oprydningen. I San Francisco er prisen netop steget fra 1,05 dollars til 1,25 dollars pr. pakke cigaretter.

Læs gennemgangen

"The Intractable filter problem"
Tobacco Control