30. marts 2025

Strømmen forsvandt i krig og kaos. I Yemen fandt de løsningen på taget

Siden 2014 har borgerkrigen raseret i Yemen og slukket for stort set al strøm i landet. Men med egen handlekraft og internationale donorer har yemenitterne tændt lyset igen – nu med solenergi.

Mange skoler, hospitaler og andre offentlige faciliteter har fået solpaneler på taget.

Mange skoler, hospitaler og andre offentlige faciliteter har fået solpaneler på taget. Foto: UNDP.

I over et årti har en frygtelig borgerkrig hærget det mellemøstlige land Yemen. FN har kaldt konflikten for en af verdens værste humanitære kriser med en civilbefolkning fanget i krydsilden. Næsten 400.000 har mistet livet, og flere millioner sulter og har akut brug for hjælp.

Kampene har også ramt landets infrastruktur, så den offentlige elforsyning – som i forvejen var ret ustabil – stort set er forsvundet. Den manglende strøm påvirker store dele af samfundet; hospitaler har svært ved at fungere, skoler kan ikke levere ordentlig undervisning, virksomheder kan ikke køre rundt, og familier må leve med daglige strømafbrydelser.

Men på trods af borgerkrigen blæser der nu nye vinde i Yemen.

Siden 2023 har FN’s Udviklingsprogram, UNDP, forsynet 152 skoler, hospitaler og andre offentlige faciliteter med solenergi – og ifølge organisationen har 200.000 yemenitter fået glæde af den grønne strøm.

Og de er ikke alene.

De seneste ti år er solenergi nemlig stormet frem i landet. Før krigen var den grønne energi stort set ukendt for yemenitterne. Men de seneste tal viser, at solenergi nu dækker halvdelen af landbefolkningens strømforsyning og tre fjerdedele af byboernes.

Ifølge seniorforsker ved forskningsinstituttet DIIS Maria-Louise Clausen er tallene behæftet med usikkerhed. Men på trods af det er hun slet ikke i tvivl om, at solenergi er steget markant siden konfliktens begyndelse.

„Den yemenitiske befolkning er gået fra ikke rigtigt at have kendskab til solenergi til, at det nu er en fuldstændig accepteret og integreret del af mange menneskers daglige liv,‟ forklarer Maria-Louise Clausen, der har arbejdet med Yemen i 20 år.

UNDP's projekt hedder ERRY III Joint Programme og er finansieret af den svenske regering og EU.

Borgerkrigen i Yemen

Yemen har været plaget af borgerkrig siden 2014, hvor to parter kæmper om magten:

  • Houthierne, der kontrollerer store dele af det nordlige Yemen, herunder hovedstaden. De menes at have støtte fra Iran.
  • Den internationalt anerkendte regering – som især støttes af Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater – der dominerer i syd og øst.

Konflikten brød for alvor ud, da houthierne i 2014 indtog hovedstaden, Sanaa, og derefter satte sig tungt på magten, hvilket fik Saudi-Arabien og deres allierede til at reagere med luftangreb mod oprørerne.

Siden da har borgerkrigen kostet tusindvis af civile livet, og landet er fortsat i konflikt.

Livsvigtig strøm

Strøm gør en kæmpe forskel. Men den forskel, mærker man først for alvor, når den forsvinder.

Elektricitet betyder lys om aftenen, så man kan få noget ud af de mørke timer, et koldt køleskab, der holder maden frisk i flere dage, en mobil eller computer, der kan oplades, så man kan holde kontakt med omverdenen, en tændt aircondition, der kan holde glohede rum kolde, og en vaskemaskine, der sparer én mange timers hårdt arbejde med at skrubbe tøj i hånden.

Og elektricitet, herunder solenergi, kan også være med til at redde liv, fordi det giver mulighed for, at hospitalerne kan fungere bedre, siger Maria-Louise Clausen.

”Solenergien kan være afgørende for, om man rent faktisk kan gennemføre en operation på et hospital,” forklarer hun.

For hvis der er strøm i stikkontakten, så virker det medicinske udstyr også, og det er muligt at holde livsvigtigt medicin og vacciner kølige.

Fra diesel til sol

Før konflikten var yemenitterne – ligesom os selv – vant til et koldt køleskab og en opladt mobiltelefon. Men da krigen brød ud og smadrede infrastrukturen, havde kun 10 procent af Yemens befolkning adgang til offentlig strøm. Og det tvang dem til at tænke anderledes.

Først blev dieselgeneratorer løsningen, men da diesel blev for dyrt og for svært at skaffe, måtte befolkningen finde andre alternativer – og det førte dem til solpanelerne.

”Det er ikke, fordi befolkningen i Yemen er exceptionelt klimabevidste, at de valgte at gå ind i en grøn omstilling. De har rykket sig mod solpaneler, fordi der ikke var nogen alternativer,” forklarer Maria-Louise Clausen.

Yemenitterne tog altså sagen i egen hånd, fordi det var nødvendigt. Men hvordan får den almindelige yemenit egentlig råd til solpaneler på taget – og hvor kommer solenergien fra?

”Mange får penge fra familiemedlemmer i udlandet, som gør, at de selv kan købe et solpanel på det private marked. Det kan også være lokalsamfundet, som hjælper hinanden med at kunne investere i solpaneler,” forklarer Maria-Louise Clausen, og fortsætter: ”Det vil typisk være kinesiske solceller, man køber på det private marked.”

Ifølge Maria-Louise Clausen skyldes den store stigning i solenergi altså befolkningens egen handlekraft.

Men også internationale donorer som for eksempel UNDP og Verdensbanken har været med til at tænde for solen i Yemen. Selvom indsatserne her i højere grad er rettet mod skoler og sundhedscentre, siger Maria-Louise Clausen.

Cirka 40 millioner

mennesker bor der i Yemen.

Hvis der er strøm i stikkontakten, kan aircondition og ventilatorer køle brandvarme klasselokaler ned – og så børnene kan komme tilbage i skole. Foto: UNDP.

En grøn energifremtid?

Selvom mange yemenitter altså har taget solcellerne til sig, er landet langt fra fuldt forsynet med grøn energi. Ifølge den internationale energitænketank Ember kommer størstedelen af Yemens elektricitet stadig fra fossile brændstoffer som olie, gas og kul. Der er altså stadig lidt vej endnu.

Så hvordan kommer Yemens energifremtid egentlig til at se ud?

Det er svært at spå om, da konflikten stadig er i gang, understreger Maria-Louise Clausen.

”Men i områder kontrolleret af den internationalt anerkendte regering er der et fokus på at bevæge sig lidt væk fra den afhængighed af olie, der stadig er i Yemen. Derfor forsøger man at lave samarbejder med eksterne aktører i forhold til at opbygge et ikke-oliebaseret alternativ til en offentlig forsyning.”

Hun forklarer, at den internationalt anerkendte regering i Yemen har et samarbejde med De Forenede Arabiske Emirater om at få opbygget et mere grønt energisystem både gennem sol- og vindenergi. Og for få måneder siden åbnede en solcellepark i havnebyen Aden.

”Så hvis man tager de positive briller på, kan man jo håbe, at den transformation, som Yemen har set de seneste ti år, og som har åbnet for, at befolkningen ser solenergi som en relativt billig og stabil adgang til energi, gør, at landet kan bevæge sig hen mod en grøn fremtid,” vurderer Maria-Louise Clausen og forsætter:

”Det er bare rigtig svært at vide, hvad der faktisk kommer til at ske. Men der er helt sikkert nogle yemenitiske kræfter, der arbejder for, at det skal være den fremtid, som Yemen bevæger sig hen imod.”

Solenergi kan også have en bagside. Det kan nemlig være en af årsagerne til, at grundvandet i Yemen forsvinder i rekord fart. Det skrev mediet Globalnyt i 2021.

Læs artiklen her