14. maj 2023

På Puerto Rico symboliserer nye solceller både grøn frihed og afkolonisering

Et værn mod klimaforandringer – og endda et skridt på vejen til afkolonisering. Et nyt, lokalt solcelleanlæg har fået både praktisk og symbolsk betydning i Puerto Rico.

Foto: Peter Walle/The Honnold Foundation

Foto: Peter Walle/The Honnold Foundation

¡Fiesta! Optog med farverige vimpler og artister på stylter fyldte gaderne i den lille bjergby Adjuntas, da de i starten af marts indviede Puerto Ricos første mikro-elnet, der er drevet udelukkende af solceller, og som indbyggerne i den lille by ejer sammen i fællesskab – lidt i stil med vores egen så velkendte andelstankegang.

“Energy freedom” kalder de lokale det. Det med friheden vender vi tilbage til. De nye solceller på byens tage er nemlig både et værn mod klimaforandringer, en garanti for livsnødvendig forsyningssikkerhed – og endda et skridt på vejen til afkolonisering.

Tusind paneler på byens tage

Det nye mikro-solcelle-elværk i Adjuntas består af cirka 1000 solpaneler fordelt på syv bygninger ved byens centrale torv.

Derudover giver et system af batterier mulighed for at lagre den strøm, som solcellerne producerer – op til 1 MW. Det er nok strøm til at holde 17 af den lille bjergbys butikker åbne i op til 10 dage.

Solcelle-elværket bliver fremover drevet af lokale medlemmer af handelslivet gennem en almennyttig forening.

Kilde: The Honnold Foundation

Solcellerne og en række tilhørende batterier er opført med særligt ét formål for øje: At holde byen i gang og butikkerne åbne, når den næste strømafbrydelse rammer det eksisterende elnet. Og i store dele af Puerto Rico er det desværre ikke hvis der kommer en – til tider langvarig – strømafbrydelse. Det er et spørgsmål om hvornår.

Klimaforandringer betyder, at storme og orkaner hærger den caribiske ø oftere og med større kraft end hidtil. Orkanen Fiona beskadigede i efteråret omtrent halvdelen af landets el-ledninger, og det tog flere uger at få strømmen tilbage til flere hundrede tusinder indbyggere.

Galleri: Solpaneler som disse skal hjælpe Puerto Rico med sikkerhed. Artiklen fortsætter under billederne.

Foto: Peter Walle/The Honnold Foundation

“Solcellerne er orkan-sikrede. De kan klare kraftig vind og er monteret på solide tage. Der vil selvfølgelig altid være en risiko for, at panelerne blive beskadiget under en storm. Vi har samarbejdet med lokale håndværkere for at have så stor ekspertise i de lokale forhold som muligt – og for at støtte den lokale økonomi,” fortæller Cynthia Arellano til Verdens Bedste Nyheder. Hun er er projektleder i The Honnold Foundation, der står bag solcelleprojektet.

Fra orkan til naturkatastrofe i slowmotion

Især de langvarige strømafbrydelser betyder, at naturkatastrofer som orkaner ofte er mest dødelige i ugerne og endda månederne efter, de har ramt. Orkanerne løjer af og bliver herefter til naturkatastrofer i slowmotion for patienter, der har brug for respirator, dialyse eller medicin, der skal opbevares nedkølet.

Dele af Puerto Rico var stadig uden strøm et helt år efter at orkanen Maria ramte øen tilbage i 2017.

”Vi lever i en tilstand af evig sårbarhed,” udtalte den puertoricanske politiker Mariana Nogales i den forbindelse til nyhedsorganisationen AP.

Sårbarheden, som Nogales henviser til, handler dog ikke kun om hyppigere og hidsige orkaner (krydret med risikoen for ødelæggende jordskælv). Også selve Puerto Ricos elforsyning er i en mildt sagt sårbar forfatning. Det er så gammelt og nedslidt, at strømafbrydelser er en helt almindelig del af hverdagen – også, når vejret er godt. Og det er her, ”friheden” kommer ind i billedet.

”Energy freedom”

Det nye solcelleanlæg befrier ikke kun Adjuntas’ borgere for de forurenende diesel-generatorer, der hidtil har været byens strømkilde under de hyppige nedbrud. Ifølge en artikel i TIME bliver landets el-distributør af mange puertoricanske indbyggere sågar betragtet som et redskab til kolonial kontrol.

Puerto Rico har selvstyre, men hører under amerikansk territorium. Og selvom øen har den formentligt mest upålidelige elforsyning i hele USA, så er el-priserne mere end dobbelt så høje som de amerikanske gennemsnitspriser. Det amerikansk-canadiske selskab Luma Energy, der driver el-nettet, er da også blevet mødt med heftig kritik og endda demonstrationer, fordi de beskyldes for manglende vedligeholdelse og yderst langsommelige reparationer. Selv afviser Luma Energy dog kritikken med henvisning til stigende energipriser globalt.

Opførslen af uafhængige, grønne kilder til strøm – som det lille solcelleanlæg i Adjuntas – bliver derfor ikke kun hilst velkommen som et bidrag til den grønne omstilling og et værn mod de klimaforandringer, der allerede i dag skaber problemer. Politisk er der i høj grad også tale om en markant symbolsk betydning.

Galleri: Puerto Rico fejrer solcellerne. Artiklen fortsætter under billederne.

Koloni siden Columbus

Puerto Rico har en lang historie som ikke-stat. Gennem århundreder blev den caribiske ø koloniseret af Spanien – helt fra Christopher Columbus ankomst til øen i 1493. Øen gik fra spanske til amerikanske hænder i 1898 efter den spansk-amerikanske krig.

I 1952 fik øen status som ”selvstyrende territorium” med særlig tilknytning til USA. Puerto Ricos borgere er således amerikanske statsborgere – men de har ikke stemmeret i de føderale amerikanske valg, og Puerto Rico er hverken amerikansk delstat eller nationalstat i egen ret.

Foto: Peter Walle/The Honnold Foundation

Verden er sulten efter solceller

Udrulningen af lignende anlæg på resten af Puerto Rico er en no-brainer. Det mener Arturo Massol-Deyá, der er direktør for Casa Pueblo – den lokale forening, der sammen med The Honnold Foundation har stået i spidsen for solcelleprojektet.

”Vi kan forandre vores energi-system. Det kan lade sig gøre, og det har vi nu vist”, siger Arturo Massol-Deyá i et interview med det amerikanske klima-medie Grist.

Udtalelsen fra Massol-Deyá bakkes i op af de globale rekorder, som solcellerne slår igen og igen. Strøm fra solceller var i 2021 den vedvarende energiform med næst-mest vækst verden over – kun overgået af vindenergi. Samtidig er solceller på vej til at blive en af de billigste muligheder, når der skal installeres nye energi-systemer, i det meste af verden. Det viser en analyse fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

“Vi oplever en stor interesse for den her type projekt fra andre lokalsamfund. Og mikro-elnet er en fantastisk løsning – men de er også stadig en stor investering. Derfor sørger vi for, at projektet i Adjuntas bliver grundigt fulgt og evalueret. Vi vil give det tid, før vi konkluderer, om det har været det den rette løsning for lokalsamfundet i det lange løb,” fortæller Cynthia Arellano om perspektiverne for at donere midler til flere mikro-elnet på Puerto Rico.

Sådan blev el-eventyret til virkelighed

Siden 2019 har The Honnold Foundation samarbejdet med lokalforeningen Casa Pueblo om at skabe Puerto Ricos første almennyttige, lokalt-ejede solcelle-elværk.

Projektet løber indtil videre op i over to millioner amerikanske dollars. Pengene er doneret af både The Honnold Foundation og andre private donorer.

De små lokale butikker i centrum af Adjuntas betaler en brøkdel af deres hidtidige el-priser for at være koblet til solcelle-værket. Pengene går til at vedligeholde el-værket, og overskuddet går til at investere i nye solcelle-projekter til lokalmiljøet.

”Man løber selvfølgelig ind i mange udfordringer undervejs. Bare det at finde den bedste placering til solcellerne og alt det tilhørende tunge udstyr var svært. Og ikke mindst opbygningen af en lokalt-ejet, almennyttig forening, der skal drive det hele. Det var nyt for både os (The Honnold Foundation, red) og de cirka 30 lokale forretningsdrivende, der har stiftet foreningen. Det var vigtigt for dem, at projektet blev solidt og bæredygtigt i det lange løb, og at der bliver givet noget tilbage til lokalsamfundet,” fortæller Cynthia Arellano fra The Honnold Foundation.

Kilde: The Honnold Foundation

Video: Lær mere om Puerto Ricos energisituation

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her