11. december 2017

Borgerkrigssoldater bliver bønder

Mere end 1000 tidligere borgerkrigssoldater i Den Centralafrikanske Republik har droppet våbnene til gengæld for at skabe sig et nyt liv som fredelige landmænd.

Ammunition beslaglagt af FN's fredsbevarende mission i Den Centralafrikanske Republik. Foto: CCBY United Nations Photo

Ammunition beslaglagt af FN's fredsbevarende mission i Den Centralafrikanske Republik. Foto: CCBY United Nations Photo

Læg dit gevær fra dig og stop med at deltage i vold og hævnaktioner. Til gengæld lærer vi dig at dyrke grøntsager og at opdrætte kyllinger eller grise. Og hvis du slår til nu, får du også en sæk plantefrø og måske et par dyr, så du har noget at starte på.

Håb i stedet for had

Sådan lyder tilbuddet til militssoldater i borgerkrigen i Den Centralafrikanske Republik (DCR). Og noget tyder på, at muligheden er faldet i god jord. Mere end 1000 tidligere krigere har indtil videre lagt våbnene som del af projektet, der sker med støtte fra FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO.

Ikke alle militssoldaterne vælger at blive bønder. Nogle har i stedet fået lønnet arbejde med at genopbygge veje og anden infrastruktur i landet, der har været kastet ud i borgerkrig siden 2012.

”Dette initiativ er et vigtigt skridt til at skabe fred og genoprette håb,” siger Jean-Alexandre Scaglia, der er FAOs repræsentant i DCR.

”Vi ser i øjeblikket, at volden er ved at stige igen, og den nærmer sig niveauer, som vi ikke har set siden 2013-2014. Så det kunne ikke være et bedre tidspunkt at give de bevæbnede grupper en vej ud”.

Høst i stedet for hævn

Der er i høj grad brug for fred og flere landmænd i DCR. Borgerkrigen har drevet over en million mennesker på flugt, hvilket svarer til en fjerdedel af befolkningen, og omkring halvdelen af landets indbyggere har ikke mad nok, ifølge FAO.

FN’s sikkerhedsråd godkendte i sidste måned at sende yderligere 900 fredsbevarende tropper til DCR. De slutter sig til de godt 10.000, der allerede er i landet. Langt de fleste er fra afrikanske lande, og en af de største bidragsydere er Rwanda, der blev hærget af folkemord i 1994. Håbet er, at en lignende katastrofe kan forhindres i den Centralafrikanske Republik.