03. november 2014

Danske studerende forhindrer tab af vacciner

Vacciner er et af de mest effektive redskaber i kampen mod børnedødelighed i u-lande, men opbevaring ved for høj eller lav temperatur kan skade virkningen. Det laver en gruppe danske DTU-studerende nu om på.

Eupry

Eupry

Det går hurtigere end nogensinde med at reducere børnedødeligheden. I denne proces er børnevacciner en af de mest effektive løsninger, og derfor indkøber verdenssundhedsorganisationen WHO hvert år vacciner for ca. 1 mia. dollars til vaccinationsprogrammer i udviklingslande.

De fleste vacciner skal opbevares ved bestemte temperaturer, fordi en for høj eller lav temperatur kan skade eller svække virkningen af fx en poliovaccine. Derfor har man i mange lande introduceret et såkaldt kold-kædesystem, der skal sikre, at vaccinerne opbevares ved den rette temperatur både under opbevaring og transport.

Men en ting er, at kølesystemet er opfundet. En anden ting er, om personalet altid kan stole på, at det har rette temperatur.

Samarbejde med Unicef og Clinton

Tidligere i år henvendte Unicef sig derfor til Danmarks Tekniske Universitet i jagten på en løsning. Opgaven var at udvikle et system, der kunne monitorere køleskabene, hvor vaccinerne opbevares, på en billig og effektiv måde.

Systemet startede som et bachelorprojekt, men siden har et team af syv studerende på DTU Mekanik dannet virksomheden Eupry, som i øjeblikket er i gang med et større pilotprojekt i Nigeria, hvor 30-40 af deres apparater bliver afprøvet i samarbejde med Clinton Foundation.

Holdet har udviklet et system, som på meget simpel vis kan overføre viden fra fjernt placerede kølefaciliteter til en central, hvor sundhedspersonalet kan følge med og reagere, hvis det er nødvendigt. Til det formål har de udviklet en lille boks med en skærm, der viser, om temperaturen er tilpas, og hvor ofte personalet er inde i kølerummet for at tjekke vaccinerne. Via mobiltelefonnettet bliver oplysninger om vaccinernes tilstand overført til internettet.

Et simpelt og brugervenligt system

Målet undervejs i de studerendes research har været at tænke brugeren ind i projektet. Holdet har haft som målsætning, at systemet er simpelt at installere, så lokale medarbejdere kan klare opgaven uden assistance fra tilrejsende montører. For kølesystemerne udgør ofte en stor stressfaktor for netop sundhedspersonalet:

”Strømmen er mere ukontrolleret i afrikanske lande, end vi kender det fra Europa, og det betyder, at et køleskab hurtigt kan overkøle og dermed ødelægge vaccinerne,” siger Adam Hartmann, som er designingeniør og har været med fra projektets begyndelse.

Dermed risikerer sundhedspersonalet at stå med ødelagte vacciner dagen efter. I nogle lande formodes det, at op mod halvdelen af vaccinerne faktisk går tabt under rejsen fra producent til patient. Eksempelvis viste en WHO-undersøgelse foretaget i Indien over en halvårlig periode i 2012, at 18,1% af vaccinerne blev opbevaret ved for lav temperatur (under 0 grader), mens 7,3% af vaccinerne blev opbevaret ved for høj temperatur (over 8 grader).

Selvom projektet er i sin spæde begyndelse, er næste skridt at udvide monitoreringssystemet til flere andre afrikanske lande og netop Indien.

 

 

Læs mere om DTU-projektet på Eupry.com

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.