25. august 2024

Der sker noget bemærkelsesværdigt med korruptionen i Nigeria

Det er blevet sværere at lokke bestikkelse ud af nigerianerne. Det lover godt for udviklingen i et af verdens mest korruptionsplagede lande. 

Lidt bestikkelse til at få det hele til at glide lettere? Glem det. Sådan svarer et stigende antal nigerianere, når de møder den type korrupte forespørgsler fra for eksempel politifolk eller andre offentlige myndighedspersoner. 

Over 70 procent af nigerianere, der blev bedt om at betale bestikkelse i 2023, nægtede at gøre det ved mindst én lejlighed. Det viser en ny rapport fra FN’s kontor for narkotika og kriminalitet, UNODC. En målrettet indsats fra myndighedernes side har også ført til flere indrapporteringer om bestikkelse, og flere nigerianere oplever, at sagerne bliver ført til dørs. 

Korruption er – sammen med leveomkostninger og arbejdsløshed – blandt de problemer, der påvirker nigerianere allermest. Det er også en potentiel stopklods for de udenlandske investeringer, som Nigeria ønsker at tiltrække. Jeg er taget til Vestafrikas absolutte handelscentrum Lagos for at blive klogere på mulighederne såvel som udfordringerne i Afrikas største økonomi. 

“Jeg oplever et skifte i hele kulturen omkring korruption. Men vi er som land ikke i mål endnu,” forklarer Kayode Daniels. Han er nigerianer og arbejder som kommerciel leder i virksomheden APM Terminals, hvor han har været ansat i 17 år. 

Kayode Daniels opfattelse bakkes op af FN’s undersøgelse, der viser, at knap hver fjerde nigerianer i dag finder det acceptabelt at sætte skub i en administrativ proces med lidt bestikkelse. Så sent som i 2019 var det næste hvert tredje, der var af den holdning. 

Tetris for voksne

Ifølge Dansk Industri er det særligt inden for handel og transport, at danske virksomheder opererer i Afrika. Rederigiganten A.P. MøllerMærsk er (selvfølgelig, fristes man til at sige) én af dem. Via datterselskabet APM Terminals driver de container- og havneterminaler over hele verden, og i Lagos har virksomheden været en hovedspiller siden 2006. 

Havnebyen Lagos fungerer som indgang for store dele af den varehandel, der ryger ind og ud af hele Vestafrika, og APM Terminals er således en særdeles erfaren og central virksomhed på det nigerianske marked. De er også et eksempel på en virksomhed, der er i fuld gang med de investeringer, som den nigerianske regering sukker efter. I foråret blev det annonceret, at Mærsk agter at investere omtrent fire milliarder kroner i at modernisere de nedslidte nigerianske havne. 

Kayode Daniels og terminalchef Steen Knudsen viser rundt blandt meterhøje kraner og tonstunge containere, der står stakket i tusindvis langs havnekajen i Lagos. Det er Tetris for virkelig voksne drenge og piger.  

Havnebyen Lagos fungerer som indgang for store dele af den varehandel, der ryger ind og ud af hele Vestafrika. Foto: APM Terminals

Steen Knudsen har over tyve års erfaring i denne tunge del af transportbranchen. De seneste fire år har han været terminalchef i containerterminalen i Lagos. Midt i en samtale om forretningslivet i Nigeria afbryder han sig selv;  

”Ham dér… Han skal slet ikke rende rundt her”, udbryder han, i dét vi kører forbi en medarbejder, der kommer gående langs kajen. Den lokale medarbejder har godt nok hjelm på, men Knudsen forklarer, at det alligevel er for farligt et område at gå rundt i på to ben – og helt imod virksomhedens interne regler.  

”Vi har ikke haft en alvorlig arbejdsulykke i fire år. Vi bruger tid og ressourcer på at optimere sikkerheden hver eneste dag”, fortæller Kayode Daniels.  

Sikkerheden fylder tydeligvis en del, når man bevæger sig rundt på containerkajen hos APM Terminals. Både den slags interne sikkerhed, man naturligvis må have på plads, når man dagligt rokerer rundt med kæmpe containere fyldt med alverdens gods.  

Men den sikkerhed, der relaterer sig til berigelse og bestikkelser er også et vilkår, når man driver forretning her.  

Korruption og kokain

Nigeria er et samfund, hvor nogle har meget, men mange har ekstremt lidt. Landet ligger derudover nummer 145 ud af i alt 180 på Transparency Internationals korruptionsindeks. 

Og når man fragter containere rundt i hele verden, er lyssky foretagender som narkotikasmugling og illegal handel med truede dyrearter en uundgåelig del af landskabet. Ulighed og tårnhøj ungdomsarbejdsløshed er blot nogle af de faktorer, der gør berigelseskriminalitet og korruption til en konstant udfordring. Ifølge UNODC blev cirka 1,26 milliarder dollars udbetalt i kontaktbestikkelse til offentlige nigerianske embedsmænd i 2023. 

Hos APM Terminals lyder det, at der er totalt nul-tolerance over for korruption. Og så er der nogle forholdsregler: 

”Man kan ikke som enkeltperson frigive en container, der er kommet i havn. Der skal flere medarbejdere til at underskrive de dokumenter. Det betyder, at skulle man have en onkel eller andre, der presser på for den slags tjenester, så kan vores ansatte fuldstændigt ærligt sige, at det kan slet ikke lade sig gøre,” forklarer Steen Knudsen. 

1,26 milliarder

dollars i kontant bestikkelse svarer til 0,35 procent af landets samlede bruttonationalprodukt.

Kilde: UNODC

Sikkerheden bliver prioriteret højt hos APM Terminals i Lagos, ligesom der er nul-tolerance over for korruption. Foto: APM Terminals

”Vi har et godt samarbejde med de lokale myndigheder. De lader os vide, når der er en mistænkelig container, som skal undersøges nærmere, inden dens indhold kan frigives,”, uddyber Kayode Daniels. 

På spørgsmålet om, hvor ofte det sker, kommer svaret prompte: 

”Hver uge”. 

Mere smørelse i det private

Nigerianerne er ganske vist blevet mindre villige til at bestikke offentlige myndighedspersoner. Til gengæld er udbredelsen af bestikkelsesbetalinger i den private sektor stegt fra seks til 14 procent i samme periode. Det kan for eksempel være læger på privathospitaler eller andre ansatte i private virksomheder, der i højere grad får stukket penge i egne lommer. Fænomenet med bestikkelse i det private erhvervsliv er dog stadig kun halvt så udbredt. 

Steen Knudsen fremhæver Nigeria som et land med stort vækstpotentiale og muligheder – hvis man vel at mærke formår at navigere i et omskifteligt miljø og en anderledes kultur. 

”Vi driver virksomhed i en branche, hvor vores værdier nogle gange bliver testet. Og man kan gå glip af nogle muligheder på den korte bane. Men på den lange bane gør det til gengæld livet meget nemmere for en virksomhed og dens ansatte, når alle medarbejdere og myndigheder ved, at her er bestikkelse no-go”, forklarer han. 

Ud over at mange nigerianere er blevet mindre villige til at ”smøre lommer”, så er der også et andet bemærkelsesværdigt fremskridt i UNODC’s rapport: Færre borgere oplever negative konsekvenser, når de afviser at give bestikkelse. I 2019 rapporterede næsten halvdelen, at et afslag faldt uheldigt tilbage på dem selv. Men blot fire år senere i 2023 gjaldt det kun for 38 procent. Ifølge rapporten fra UNODC tyder det på, at nigerianerne er bliver ”mere og mere komfortable med at konfrontere korrupte embedsmænd uden frygt for konsekvenser”. 

Daniels og Knudsen fremhæver begge, at der hos APM Terminals er en forventning om, at man efterlever virksomhedens værdier som for eksempel ”ordentlighed” – også når man ikke er på arbejde. 

Men det kan være lettere sagt end gjort. Selv om der er sket en markant forbedring, så er der stadig en del at tage fat på for at stoppe den generelle korruptionen i landet, konkluderer UNODC’s rapport. Bestikkelse i Nigeria er så normaliseret, at der stadig i over halvdelen af tilfældene bliver bedt direkte om den – uden omsvøb.

”Når man for eksempel lander i lufthavnen, så møder man jo nogle myndighedspersoner på vejen gennem security, migration, osv. Man kan stadig godt blive spurgt ”…and do you have a little something for me?” Men når der kommer et venligt afslag, bliver det mest bare modtaget med et lille grin. Går den, så går den, ik’? Tidligere ville der ofte være en klar forventning om at få nogle dollars. Og ikke noget undskyldende grin, når afslaget kom. Så kunne en administrativ proces pludselig blive meget besværlig. Det oplever jeg ikke nu”, fortæller Knudsen og tilføjer: 

”Det skal dog siges, at det kan være nemmere for en udlænding som mig at give det afslag. Der er nogle gange andre forventninger til lokale borgere, som blot gør det endnu mere prisværdigt, at de står fast.” 

 

Verdens Bedste Nyheder var inviteret til Nigeria af Udenrigsministeriet 

Der blev spurgt om bestikkelse i mere end hvert tredje møde mellem en borger og en offentlig myndighedsperson i 2023.

Kilde: UNODC