16. marts 2020
Færre plastikposer på paradisstrand
Et forbud mod plastikposer begynder nu at få effekt på tropeøen Bali, viser opgørelsen efter den årlige oprydningsdag på øens strande.
Noget af det indsamlede plastik blev midlertidigt arrangeret som et kunstværk. Foto: Liina Klauss Mengwi
På tropeøen Bali har organisationen Bye Bye Plastic Bags gennemført sin årlige opsamling af skrald på øens smukke tropestrande. I alt deltog 12.500 frivillige, der samlede 20 tons skrald op på 115 forskellige steder på øen.
Navnet Bye Bye Plastic Bag skyldes, at organisationen oprindeligt havde fokus på at få engangsplastikposer forbudt. Det lykkedes i juli sidste år at få gennemført et forbud mod ikke bare plastikposer, men også andre engangsprodukter af plastik, såsom sugerør og skumplast.
Noget tyder på, at forbuddet mod plastikposer allerede er begyndt at have en effekt. Organisationen optæller nemlig hvert år, hvor meget plastikskrald af forskellige typer, der bliver samlet op på strandene. Siden sidste år er plastikposernes andel af det indsamlede skrald faldet fra 15 procent til 9 procent. Det er dog langt fra kun plastikposer og sugerør, der ender i naturen og havet. Også plastiksandaler, mademballage, tandpastatuber og cigaretskodder blev samlet op og fjernet.
En del af de frivillige er unge, og den yngste koordinator for et hold skraldesamlere var kun 10 år gammel. Det er samme alder, som Melati Wijsen havde, da hun sammen med sin dengang 12-årige søster Isabel grundlagde organisationen. De to søstre blev verdenskendte på at kalde til modstand mod det plastikskrald, der efterhånden var ved at ødelægge Balis natur og omdømme som paradisisk feriedestination.