23. januar 2022

Global rangliste: Gambia, Sri Lanka og Sierra Leone har gjort kæmpe sociale fremskridt

Inden for det seneste årti har flere og flere lande gjort store sociale fremskridt. Adgang til mobiler og internet har været game changer.

Overordnet set er menneskers liv blevet bedre, når det kommer til sociale fremskridt verden over siden 2011. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen.

Flere mennesker har i dag adgang til information. Der er kommet bedre vand og toiletforhold. Og det går fremad indenfor uddannelsesområdet. Det er blot nogle af de fremskridt, som den globale rangliste Social Progress Index har spottet i deres analyse fra 2021. De vurderer, at menneskers liv overordnet set er blevet bedre, når det kommer til sociale fremskridt verden over siden 2011.

”Det er en god nyhed, at det går fremad – og sådan burde det også være!” siger Helle Samuelsen, der er lektor ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

Det går fremad

Der er mange ting, som kan skabe livskvalitet: Det kan være at få mad på bordet hver dag, have personlig sikkerhed, tag over hovedet og adgang til et sundhedssystem. At bo i et samfund med adgang til uddannelse og teknologi. Eller at have frihed til at sige og tro, hvad man vil, og hvor alle i lige høj grad har adgang til retssystemet. Organisationen Social Progress Imperative har siden 2011 undersøgt, hvordan det står til med sådanne sociale fremskridt.

Efter et årti, kunne 147, ud af de 168 undersøgte nationer i 2021, prale med at have opnået en bedre score end ti år tidligere. Kun i fire lande er udviklingen gået den forkerte vej.

”Den største fremgang er sket ved adgang til internet og kommunikation. I dag har stort set alle i Afrika for eksempel adgang til en mobiltelefon,” siger Helle Samuelsen, som mener, at det er med til at skabe positiv fremgang:

”Når folk får adgang til internet, har de større adgang til information, som kan skabe en forbedring i deres liv. For eksempel kan en fattig landmand i Afrika følge med i priser på korn internationalt, så han bedre kan forhandle sine egne priser”.

Samtidig er verdens samlede gennemsnitscore forbedret. Hvis man leger med tanken om, at hele verden er et land – altså man tager et gennemsnit af alle landenes score i forhold til dets befolkningstal, så ville ”verden” lande på pladsen mellem land nummer 101 og 102 på ranglisten, med en score på 65 point. Det er en stigning 4,63 point siden 2011.

To skridt frem, et tilbage

Selvom de sociale fremskridt overordnet set er forbedret i verden gennem det sidste årti, sker det dog med langsomme og ujævne skridt, konkluderer rapporten.

Især indenfor de personlige rettigheder klarer verden sig ikke så godt. Her er det ligefrem gået tilbage. Siden 2011 er det nemlig blevet svækket i 116 ud af de 168 undersøgte lande. Årsagerne er forskellige fra land til land, men dårligere adgang til retssystem og tab af politiske rettigheder som ytringsfrihed, går igen i flere lande. Ifølge Helle Samuelsen kan forklaringen primært findes i det politiske billede verden over:

”Der er ikke sket en øget demokratisering i særlig mange lande, og i mange lande har befolkningen ikke fået øget frihed indenfor de seneste år. Hele Afrika er præget af autokratier i meget høj grad og i andre dele af verden. Så det overrasker mig ikke, at det stagnerer det her”. 

Højdespringerne

I modsætning til mange andre undersøgelser tager Social Progress Index ikke udgangspunkt i økonomi. I stedet undersøger de, hvordan folk oplever social fremgang. Her præsterede Norge absolut bedst på ranglisten og fik en førsteplads med en score på 92,63 point ud af 100. Danmark kom ind på tredjeplads, lige efter Finland, med kun 0,48 point mindre end Norge.

På trods af de nordiske landes topplaceringer er det lav – og lavere mellemindkomst-lande, herunder blandt andet Gambia, Myanmar, Sri Lanka, Eswatini og Sierra Leone, der har forbedret sig mest siden 2011.

 

Undersøgelsen

Ifølge Social Progress Imperative får de deres data fra pålidelige globale eller lokale kilder som for eksempel FN.

De har over 70 partnere i 45 lande, som omfatter institutioner fra regeringer, erhvervsliv og civilsamfundet

147 nationer

opnåede i 2021 en bedre score end ti år tidligere. Kun i fire lande er udviklingen gået den forkerte vej

Den største fremgang er sket ved adgang til internet og kommunikation. I dag har stort set alle i Afrika for eksempel adgang til en mobiltelefon.

Helle Samuelsen, lektor ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

Social Progress Index

I modsætning til mange andre undersøgelser tager Social Progress Index ikke udgangspunkt i økonomi. I stedet undersøger de, hvordan folk oplever social fremgang.

Resultaterne

  • 147 nationer fik en bedre score, end de gjorde for ti år siden
  • Nummer et er Norge med en score på 92,63.
  • Danmark kom ind på tredjeplads, lige efter Finland, med score på 92,15
  • På trods af de nordiske landes topplaceringer er det lav – og lavere mellemindkomst-lande, herunder blandt andet Gambia, Myanmar, Sri Lanka, Eswatini og Sierra Leone, der har forbedret sig mest siden 2011.
  • USA, Brasilien, Syrien og Sydsudan havde i 2021, som de eneste fire lande, en dårligere score end i 2011