14. maj 2023
Grønlands Landsbibliotek bekæmper “menstruationsfattigdom” med gratis bind
Det kan være en stor økonomisk udgift at købe hygiejneprodukter til ens menstruation hver måned. Ved at lægge gratis menstruationsprodukter frem på biblioteket håber Grønlands Landsbibliotek at sætte fokus på menstruationsfattigdom og at nedbryde tabuer.
På Grønlands Landsbibliotek kan alle, der har brug for det, gratis gøre brug af bind og tamponer. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Grønlands Landsbibliotek giver besøgende gratis menstruationsprodukter.
I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag onsdag den 8. marts lagde Grønlands Landsbibliotek gratis bind og tamponer frem på bibliotekets toiletter til fri benyttelse i hele marts måned. Det var en succes, og derfor har biblioteket besluttet at gøre initiativet permanent. Det fortæller Pam Stach, som er teamleder for Team Oplevelser ved Grønlands Landsbibliotek i Nuuk.
“Det startede som et projekt, og nu er det blevet permanent,” siger hun. “Fordi det giver god mening. Med det her tiltag dækker vi hele tre verdensmål: Nummer 3: Sundhed og trivsel, nummer 5: Ligestilling mellem kønnene, og nummer 10: Mindre ulighed.”
Folk fra alle sociale lag
Nunatta Atuagaateqarfias, Grønlands Landsbibliotek, startede initiativet for at skabe opmærksomhed om menstruationsfattigdom – altså fokus på, at det ikke er alle, der har råd til at købe menstruationsprodukter som bind og tamponer hver måned.
“Menstruationsfattigdom er et globalt problem. Det har store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der ikke har råd og adgang til basale hygiejneprodukter, også i Grønland. Med dette projekt ønsker vi at bryde tabuer og normalisere det naturlige,” skrev Grønlands Landsbibliotek på sin Facebook-side i begyndelsen af marts.
“Jeg synes, det giver god mening, at det starter på biblioteket,” siger Pam Stach. ”Der er adgang til alle, og vi ser folk fra alle sociale lag her.”
Ifølge hende blev projektet mødt af opbakning på sociale medier og i lokalsamfundet. Desuden fortæller hun, at personalets forventninger om menstruationsfattigdom blev bekræftet.
“Op til weekenderne kunne vi se, der forsvandt lidt flere bind og trusseindlæg. Specielt i slutningen af måneden var der også flere af produkterne, som forsvandt,” siger Pam Stach.
Og menstruationsprodukter er dyre i Grønland sammenlignet med Danmark, ifølge Pam Stach kan en pakke bind nemt koste omkring 80 kroner. Til sammenligning koster en pakke bind mellem 20 og 45 kroner i Danmark.
Nedbryder tabuer
De gratis menstruationsprodukter kan også være med til at nedbryde tabuer, når det ligger frit fremme, mener Pam Stach. “Især i forhold til børn og teenagere, som lærer, at hvis det kan ligge fremme på biblioteket, så bør det måske også ligge fremme andre steder, der er offentlige toiletter,” siger hun.
Skotland indførte som det første land i verden gratis menstruationsprodukter i august 2022. Menstruationsfattigdom er nemlig også et problem i Storbritannien – 1 ud af 10 piger har ikke råd til hygiejneprodukter og må bruge alternativer som toiletpapir og sokker i stedet.
Emnet har også været på dagsordenen i Danmark. I 2021 blev et forslag om at indføre gratis menstruationsprodukter debatteret i Folketinget, men det blev stemt ned med et stort flertal.
●Ifølge FN's Befolkningsfond, UNFPA, dækker menstruationsfattigdom over ikke at have råd til menstruationsprodukter som bind og tamponer, men også eksempelvis smertestillende piller og undertøj. Menstruationsfattigdom findes ikke kun i lavindkomstlande, men også i rigere, industrialiserede lande.
●Menstruationsfattigdom kan have længerevarende konsekvenser for både uddannelse og indkomst, fordi mangel på menstruationsprodukter kan betyde, at den menstruerende er tvunget til at blive hjemme fra skole eller arbejde.