03. juli 2017

Kenya indfører gratis bind til skolepiger

Det østafrikanske land Kenya vil sikre fuld skolegang til piger ved at tilbyde gratis menstruationsbind på alle landets skoler, uanset hvor man bor.

CC BY David Mutua

CC BY David Mutua

Over end en million skolepiger i Kenya kommer ikke i skole mens de har menstruation, fordi deres familier ikke har råd til bind eller tamponer.

De kenyanske myndigheder anslår, at de piger som holder sig fra skolen af frygt for at bløde igennem mister cirka seks ugers skolegang på et år. Det betyder, at de kommer bagud i skolen og derudover har højere risiko for at droppe helt ud.

På den baggrund har landet nu vedtaget en ny lov, der skal sikre, at skolepiger altid kan finde gratis menstruationsbind på deres skoler, uanset hvor i landet de bor.

“Den kenyanske regerings tiltag er en fantastisk nyhed for pigerne, som med fri og lige adgang til gratis bind får en meget bedre mulighed for at deltage i og færdiggøre deres skolegang, som alle børn har ret til. Men det er også utroligt vigtigt, at der samtidig er adgang til rindende vand og ordentlige toiletforhold på skolerne, og at seksualundervisningen for unge i og uden for skolen forbedres og prioriteres, så de unge nedbryder tabuer og får den viden, som kan hjælpe dem til at træffe gode beslutninger i livet,” forklarer Cristina Hanson, som er international chef hos Sex og Samfund.

Kenya fjernede i 2004 momsen på menstruationsbind for at gøre dem billigere for forbrugerne, og siden 2011 har landet afsat penge til uddeling af gratis bind. Men med den nye lov bliver det nu obligatorisk for skoler i hele landet at sørge for indkøb og uddeling af bind.

“Vi anser adgangen til menstruationsbind som en grundlæggende menneskeret,” udtalte regeringens talsmand Eric Kiraithe til nyhedsmediet Thomson Reuters Foundation i forbindelse med underskrivelsen af den nye lov.

Der findes ikke tal for, hvor mange piger, der regionalt og på verdensplan går glip af skolegang på grund af menstruation, men i Afrika viser en række afgrænsede undersøgelser i forskellige lande, at der er store lokale og regionale forskelle på problemets omfang, og mellem byer og landområder, hvor andelen af piger, som bliver hjemme når de har menstruation, er højest. Eksempelvis svarer 10 procent af piger i Sierra Leone (2012)21 procent i Burkina Faso (2013) og over 40 procent af adspurgte piger i Etiopien (2010), at de går glip af skolegang på grund af menstruation.