07. maj 2023
Analyse: Her er solcellerne et oprør mod de gamle kolonimagter
Billigere solceller giver ikke kun grøn strøm. På Puerto Rico redder de liv – og symboliserer frihed fra kolonisering og ineffektiv offentlig ledelse.
Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Solceller er blevet billige. De er faktisk på vej til at blive en af de billigste muligheder, når der skal installeres nye energi-systemer i det meste af verden. Det viser en analyse fra Det Internationale Energiagentur, IEA.
Og i takt med at prisen rasler ned, skyder flere og flere solpaneler op. Også den slags, der blot leverer strøm til en enkelt husholdning eller en lille landsby. Antallet af mennesker, der på verdensplan er tilkoblet et mikro solcelle-elnet er tredoblet fra 2012 til 2021.
Den grønne gevinst er indlysende. Men flere steder i verden er det ikke kun klima-hensyn, der gør små, selvstændige strømkilder som solpaneler til en attraktiv investering. Det er et spørgsmål om liv og død – og et politisk oprør mod gamle kolonimagter.
“Energi-frihed” kalder de lokale det på den caribiske ø Puerto Rico. Her har den lille bjergby Adjuntas i marts indviet et mikro-elnet, der er drevet udelukkende af solceller, og som indbyggerne i byen ejer i fællesskab. En slags andels-solceller.
Omtrent 1.000 solpaneler skal holde byen i gang, når den næste strømafbrydelse rammer det eksisterende elnet. Og på Puerto Rico er det ikke, hvis der kommer en – til tider langvarig – strømafbrydelse. Det er et spørgsmål om hvornår.
Orkanen Fiona beskadigede i efteråret omtrent halvdelen af landets elledninger. Det tog mange uger at få strømmen tilbage til flere hundrede tusinder indbyggere. Og i kølvandet på orkanen Maria i 2017 var dele af Puerto Rico stadig uden strøm et helt år efter.
Den slags langvarige strømafbrydelser betyder, at orkaner ofte er mest dødelige i ugerne og endda månederne efter, de har ramt. Vinden lægger sig igen, men ødelæggelserne bliver til naturkatastrofer i slowmotion for patienter, der har brug for respirator, dialyse eller medicin, der skal opbevares nedkølet.
Et lille år efter Maria ramte – og efter hård kritik af myndighederne – blev det officielle dødstal opjusteret fra 64 til knap 3.000 personer. Det nye tal inkluderer også dem, der døde på grund af strømafbrydelser og andre orkan-relaterede ødelæggelser i månederne efter orkanen.
Orkanen Maria blev dermed en af de dødeligste orkaner i amerikansk historie. Til sammenligning døde der officielt lidt over 1.300 personer af orkanen Katrina i 2005, der til gengæld er den formentlig mest omkostningstunge orkan i USA’s historie målt på materielle ødelæggelser.
På Puerto Rico blev Marias ødelæggelser af veje, elledninger og anden infrastruktur fatale. Men øens centrale elforsyning er og var allerede i en mildt sagt sårbar forfatning. Årtiers misvedligehold betyder, at strømafbrydelser er en helt almindelig del af hverdagen – også, når vejret er godt.
Puerto Rico er et selvstyrende amerikansk ”territorium”. Og selvom øen har den formentligt mest upålidelige elforsyning i hele USA, så er elpriserne mere end dobbelt så høje som de amerikanske gennemsnitspriser. Det har flere gange affødt heftig debat og endda demonstrationer mod øens el-operatør, der i øvrigt ansøgte om konkurs i 2017. Og det er her, ”friheden” i form af solpaneler kommer ind i billedet.
Cirka 50.000 puertoricanske husholdninger har fået den lyse idé at installere egne solcelle- og batterisystemer i løbet af de seneste 5 år ifølge Sunrun , der er USA’s største udbyder af hjemme-solceller. Det er bæredygtigt – og en politisk manifestation. Elforsyningskrisen bliver af mange puertoricanske indbyggere betragtet som et spørgsmål om magtudøvelse fra de kolonimagter, der har kontrolleret øen siden Columbus – og som USA altså er den seneste i rækken af.
Opførslen af uafhængige, grønne kilder til strøm – som det lille solcelleanlæg i Adjuntas – bliver derfor ikke kun hilst velkommen som et bidrag til den grønne omstilling og et værn mod de klimaforandringer, der allerede i dag skaber problemer. Politisk er der i høj grad også tale om en markant symbolsk betydning, når stadigt flere af Puerto Ricos borgere vrister sig fra det forsømte el-net og bliver herrer over egen strømforsyning.