05. september 2021
Hongkong slår nu hårdt ned på dyresmuglere
Ny lovgivning giver politiet i Hongkong bedre værktøjer til at fange bagmændene bag den fjerdestørste organiserede kriminalitet i verden: handel med truede dyr.
Foto: paolo candelo on Unsplash
Hongkong virker umiddelbart ikke som det sted i verden, hvor man kan opleve en løve, en krokodille, et næsehorn, en elefant eller hvilket som helst andet vildt dyr. Men det er det og endda i tusindvis. De smukke dyr er som regel bare døde, deres knogler pulveriseret eller deres horn, stødtænder eller skind taget af kroppen og kastet bagerst i en mørk container. Hvis du skulle være så heldig at se et levende kræ, er de nok i et lillebitte bur. Stresset og bange.
Hongkong har i mange år været hjertet af illegal handel af vilde dyr og problemet er stort. Verdensnaturfonden (WWF) skriver, at på tre år, fra 2018 til 2020, har lokale myndigheder i Hongkong beslaglagt 929 tons illegale dele fra vilde dyr. Den hidtidige lovgivning har været alt for slap.
Men nu har Hongkongs regering besluttet, at illegal handel med vilde dyr skal behandles som ”organiseret og alvorlig kriminalitet”. Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, mener Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
”Det er meget vigtigt med strengere straffe, fordi der er den krølle, at loven giver politiet bedre efterforskningsmuligheder, jo højere straffen er,” siger han.
“Tidligere har problemet været, at det ikke var bagmændene, politiet fangede, men i stedet dem vi kalder ”muldyr”. Altså de små fisk, der laver det beskidte arbejde og transporterer de ulovlige dyr for de virkelige bagmænd. Antallet af beslaglæggelser har været eksplosivt voksende de seneste år, det skal stoppe nu”.
Et epicenter
Bo Øksnebjerg forklarer, at Asien som helhed er et epicenter for handel af vildt liv og tømmer verden for dyr. Grunden til at Hongkong er så speciel, er fordi mange af de ulovlige varer uddeles derfra til resten af Asien.
”I vid udstrækning er grunden til den store efterspørgsel af vilde dyr i Asien kulturelt. I Vietnam, hvis et familiemedlem skal dø, skal man bevise, at man ville gøre alt for at holde vedkommende i live. Det kan man blandt andet ved at få fat i næsehornspulver. Nogle steder i Asien, viser man status ved at have vilde dyr i fangenskab,” fortæller han og fortsætter:
”I gamle medicinbøger står der, at pulveriserede knogler fra en tiger eller horn fra næsehorn kan kurere og styrke dig. Selvom hornet fra et næsehorn bare er lavet af keratin, hvilket ville svare til, at du sad og spiste dine negle. Derudover bruger man vilde dyr som mad og delikatesser, og hvis man er rig og fin, så har man elefantstødtænder hængt op i sit hus”.
Fjerde største kriminalitet
Handlen med vilde dyr er den fjerdestørste transnationale kriminalitet i verden, og det, tror Bo Øksnebjerg, overrasker mange.
”For det handler jo ikke bare om et skildpaddeskjold folk tager med hjem fra en ferie. Det er systematiseret kriminalitet, hvor tonsvis af illegale dele fra dyr bliver beslaglagt. Et næsehorns horn kan hurtigt være millioner af kroner værd. Der er mange folk, som er villige til at skyde truede dyr for at få den slags penge,” forklarer han og afslutter:
”Så længe, der er efterspørgsel, så længe vil der være krybskytter. Derfor skal vi både have lavet om på kulturen i aftagerlandene og have straffet de kriminelle bagmænd. WWF laver kampagner for at ændre folks syn på de vilde dyr. Og heldigvis er mange lande også begyndt at stramme lovgivningen på dette område. Problemet er så fremskredent, at de her stramninger sker i sidste øjeblik”.