21. oktober 2014
Kvinder bruger mobilen mod vold
I Brasiliens fattige slum har kvinderne taget et nyt våben i brug mod overgreb og voldtægt. En app på mobilen viser, hvor de kan få akut hjælp, og fortæller om kvindernes muligheder i retssystemet.
Thiago Trajano
Rocinha
Billedet i denne artikel stammer fra slumkvarteret Rocinha, som er et af de favelaer i Rio de Janeiro, der deltager i projektet.
Vold mod kvinder er et problem mange steder i verden, og især i udviklingslandene. I Rio de Janeiro steg antallet af anmeldelser om seksuelle overgreb mod kvinder med 23,5 procent fra 2011 til 2012, ifølge UN Women, der er FN’s organisation for ligestilling og kvinders rettigheder.
Nye muligheder for hjælp
Problemet med volden er blandt andet knyttet til fattigdom og mangel på uddannelse i de såkaldte favelas, slumområder i udkanten af byen, som den brasilianske regering siden 2008 har arbejdet på at gøre mere sikre, blandt andet ved at åbne krisecentre og endda særlige politistationer for kvinder. Der er dermed i dag en række muligheder for hjælp og støtte til kvinder i Rio, der har været udsat for overgreb.
Men mulighederne er kun til nytte, hvis kvinderne er klar over, at de findes. En stor undersøgelse viste i 2012, at de kun er de færreste kvinder i de fattige kvarterer, der kender de muligheder for hjælp og de rettigheder, de har under brasiliansk lovgivning.
Viser vej til læge og dommer
UN Women besluttede at lave en hjemmeside og en mobilapp, der giver kvinderne den information, de har brug for. Appen “SmartWomen” fortæller, hvad kvinderne bør gøre med det samme, hvis de selv eller en bekendt har været udsat for overgreb og har brug for fysisk og psykisk hjælp. Mobilens GPS viser, hvor den nærmeste skadestue, krisecenter og politistation ligger, og når den værste krise er overstået, indeholder appen også info om de rettigheder, kvinder i Brasilien har. Blandt andet i kraft af Maria de Penha-loven, der er målrettet mod kønsbaseret vold.
Se film om appen SmartWomen her
Kvinderne er desuden begyndt at bruge deres mobiltelefoner til at kortlægge de områder i byen, hvor det kan være særlig risikabelt at færdes. Det kan for eksempel være områder, hvor gadebelysningen ikke fungerer, eller hvor man bevæger sig skjult og isoleret i en periode. Sammen med organisationen Cedaps bruger kvinderne fotos og video fra mobiltelefonerne til at lave et interaktivt digitalt kort over områderne, som andre kvinder så kan bruge på deres egen smartphone.
Investerer i computere før kloakker
Det virker måske umiddelbart selvmodsigende at lave en højteknologisk løsning til kvinder, der bor i områder uden ordentlige veje og sanitet. Men kommunikationsteknologien er slået massivt igennem i de seneste ti år, selv i fattige områder som Brasiliens favelas, hvor 89 procent af husstandene nu har mindst én mobiltelefon, og 31 procent har en computer med internetadgang. Sideløbende er der takket være landets investeringer i bredbånd åbnet over 100.000 internetcaféer, som over halvdelen af fattige brasilianske børn og unge bruger.
De seneste fem år er antallet af internetbrugere fordoblet i udviklingslandene, hvor to tredjedele af alle verdens online befolkning i dag bor. Projektet med app og hjemmeside for voldsramte kvinder kører også i Marrakesh og New Delhi.
Maria Da Penha-Loven
Loven er opkaldt efter Maria da Penha, der i 1983 blev skudt af sin mand, mens hun lå og sov. Hun overlevede, men sagen blev syltet i to årtier i Brasiliens retssystem, hvor man på det tidspunkt ikke anså vold i hjemmet som noget alvorligt problem.
Efter alvorlig kritik fra menneskerettighedsforkæmpere vedtog Brasilien i 2006 ”Maria da Penha-loven mod vold i Hjemmet og Familien”, der blandt andet omfatter strengere straffe og oprettelsen af særlige domstole for partnervold. De første fem år blev der ført 331.000 sager og afsagt 110.000 endelige domme på baggrund af loven.